Αγχωμένη Νιόπαντρη

Της Τσιπόρα Πράις

Ερώτηση:

Είμαστε νιόπαντροι, και παρόλο που αγαπιόμαστε, φοβάμαι για το μέλλον. Κοιτάζω γύρω μου και υπάρχουν τόσα διαζύγια στον κόσμο. Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε να αγαπιόμαστε και ότι ο γάμος μας θα έχει μεγάλη διάρκεια; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω, ή όλα βασίζονται στην τύχη;

Μια νιόπαντρη

Απάντηση:

Αγαπητή νιόπαντρη,

Μπορείς να καθησυχάσεις, σε διαβεβαιώνω ότι ένας μακροχρόνιος γάμος δεν είναι καθόλου θέμα τύχης. Υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις και να επενδύσεις στον γάμο σου, και αυτό ξεκάνει από τώρα, στο πρώτο στάδιο. Ο πρώτος χρόνος του γάμου γνωστός και ως Σσανά Ρισσονά, είναι η κατάλληλη περίοδος για το ζευγάρι να τον αφιερώσει στο να γνωρίσει ο ένας τον άλλο, επικεντρωμένοι στην δέσμευση του ενός προς τον άλλο, και στην σχέση τους.

Σιγά, σιγά, με την πάροδο του πρώτου χρόνου, η ταυτότητα σου θα αλλάξει καθώς θα γίνεσαι όχι ένα «Εγώ» άλλα και «Εμείς», και θα ξεκινήσεις να παίρνεις αποφάσεις βασισμένες στις ανάγκες και του συντρόφου σου, όχι μονάχα στις δίκες σου.

Αυτά είναι μερικά χειροπιαστά πράγματα που μπορείς να κάνεις αυτήν την περίοδο:

Να πειραματιστείς με διαφόρους τρόπους συμβιβασμού. Δες ποιος λειτούργει καλυτέρα για εσένα, και σε ποιες καταστάσεις είναι σημαντικό να πεις «Εσύ είσαι περισσότερο σχετικός με αυτό, γιατί δεν παίρνεις εσύ αυτήν την απόφαση».

Επίσης πρόσεξε τις φορές που θα χρειαστεί να πεις: «Δεν μπορώ να συμβιβαστώ σε αυτό χωρίς να το μετανιώσω, γιατί είναι σημαντικό για έμενα». Οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στο να παραμένουν σιωπηρές και να βράζουν από μνησικακία αργότερα. Τώρα είναι η ώρα να μάθεις πως να επικοινωνείς και να διαπραγματεύεσαι. Μαθέ να διακόπτεις μια συζήτηση όταν η ένταση ανεβαίνει. Λέξεις που λέγονται απρόσεκτα πάνω στο θυμό μπορούν να προκαλέσουν βαθιές πληγές. Μαθέ να συγχωρείς χωρίς να περιμένεις την συγγνώμη.

Αυτές οι τεχνικές θα σε βοηθήσουν πολύ. Εάν τις εξασκείς τακτικά, θα γίνουν δεύτερη φύση σου.

Έκτος από αυτές τις δεξιότητες υπάρχει και μια άλλη σημαντική διάσταση στην εξέλιξη ενός υγιούς γάμου. Τα ζευγάρια χρειάζονται χρόνο ως ζευγάρια, άλλα και περιόδους χωρισμού. Οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να διατηρούν έντονα επίπεδα οικειότητας επί μακρόν. Ακόμα και άνθρωποι που αγαπούν ο ένας τον άλλον χρειάζονται ένα διάλειμμα μεταξύ τους. Το να μάθεις πως να δίνεις χώρο άλλα και να παίρνεις απόσταση από τον άλλον, θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση όπου και οι δυο θα είστε ικανοποιημένοι.

Οι εβραϊκοί νομοί του τελετουργικού της καθαρότητας (Μίκβε) αντικατοπτρίζουν την βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Αυτοί οι νόμοι βοηθούν ένα ζευγάρι να περιηγηθεί στον κύκλο της οικειότητας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσει πλατωνικές περιόδους φιλίας που ενισχύουν και ανανεώνουν τους δεσμούς της συζυγικής αγάπης. Συνιστάται ιδιαίτερα στα ζευγάρια να επανεξετάζουν αυτούς τους νομούς μαζί, τόσο τον πρώτο, όσο και τα επόμενα χρονιά του γάμου τους.

 

Η Τσιπόρα Πράις είναι Οικογενειακή και Συζυγική Θεραπεύτρια, και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Ραμάτ Μπέιτ Σσέμες στο Ισραήλ.