Μια ζωή γάμος
Του Γιαακόβ Λίντερ
Η ζωή με έναν σύντροφο που αγαπούμε είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Ένα μικρό ποσοστό από εμάς το έχουμε ως φυσικό χάρισμα – οι υπόλοιποι πρέπει να το μάθουμε.
Πώς γίνεται λοιπόν; Πώς μπορούμε να κρατήσουμε έναν γάμο ζωντανό και υγιή για τριάντα, σαράντα και πενήντα χρόνια; Νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε είναι να ρωτήσουμε αυτούς που το έχουν κάνει.
Μετά από συζητήσεις με ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια παντρεμένα, ανακάλυψα πως όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή – την ανιδιοτελή αγάπη και αποδοχή του συντρόφου, ακριβώς όπως αυτός είναι.
Ένας από τους ηλικιωμένους κυρίους με τον οποίον μίλησα μου είπε: «Λέω στη γυναίκα μου: ‘Δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει την αγάπη μου για σένα. Μην προσπαθείς καθόλου λοιπόν γιατί χάνεις το χρόνο σου».
«Εάν ο ένας θυμώσει με τον άλλο» είπε πάλι ο άντρας, «ζητάμε συγγνώμη και τα βρίσκουμε αμέσως. Αφού θα ζήσουμε μαζί για όλο το υπόλοιπο της ζωής μας, γιατί να μην κάνουμε ευχάριστο το ταξίδι μας;».
Να άλλη μια δεξιότητα που φαίνεται πως έχουν αποκτήσει αυτά τα ζευγάρια – η ικανότητα να κατευθύνουν σωστά και να αντιμετωπίζουν τις διαφωνίες και τους καυγάδες που προκύπτουν μεταξύ τους. Οι περισσότεροι από εμάς σκουπίζουμε τα μικρά προβλήματα κάτω από το χαλάκι, ελπίζοντας πως η μη επίλυσή τους θα τα εξαφανίσει αυτόματα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν γίνεται. Φανταστείτε πως ταξιδεύετε στον αυτοκινητόδρομο και βρίσκεστε σε διακλάδωση. Αν πάρετε τη λάθος κατεύθυνση, στο τέλος της θα ανακαλύψετε πως βρίσκεστε μίλια μακριά από εκεί που θέλατε να πάτε. Με παρόμοιο τρόπο, τα πολύπλοκα προβλήματα των σχέσεων μέσα στις οικογένειες, είναι πιθανόν να έχουν ξεκινήσει από μια μικρή παρεξήγηση. Όσο πιο νωρίς καταλάβουμε το λάθος μας, τόσο πιο εύκολα το διορθώνουμε.
Ένα άλλο ηλικιωμένο ζευγάρι μου είπε: «Δεν περιμένουμε η σχέση μας να φτάσει σε οριακό σημείο για να βρούμε μια λύση. Αντίθετα, ενεργούμε εκ των προτέρων, διαβάζουμε βιβλία και παρακολουθούμε σεμινάρια και διαλέξεις για την ανύψωση της σχέσης μας και διαρκώς σκεφτόμαστε το μπορούμε να πούμε και να κάνουμε ώστε να νιώθουμε την αγάπη μας».
Ο κανόνας, «αν δεν είναι σπασμένο, μην το φτιάξεις» δεν πρέπει να εφαρμόζεται στις σχέσεις. Μαθαίνοντας διαρκώς και βελτιώνοντας την επιδεξιότητά μας στη σχέση, κάνοντας μικρές πράξεις καλοσύνης και ευγένειας για τον/την σύζυγό μας, καλυτερεύουμε συνεχώς τη σχέση μας. Διότι μια σχέση που δεν βελτιώνεται τακτικά θα βιώσει την αναπόφευκτη πτώση.
Όταν κάποτε έδωσα αυτή τη συμβουλή σε ένα ζευγάρι, ο σύζυγος μου τηλεφώνησε την άλλη μέρα και με ρώτησε, «Πώς μπορώ να κάνω μικρές πράξεις καλοσύνης για τη γυναίκα μου, όταν είμαι θυμωμένος μαζί της;».
Στο οποίο απάντησα, «Το γεγονός πως δεν νιώθεις σαν να θέλεις να το κάνεις δείχνει πως είναι επείγον να ξεκινήσεις αμέσως πράξεις αγάπης και καλοσύνης για τη σύζυγό σου. Όσο πιο πολλά κάνεις, τόσο πιο πολύ θα νιώθεις πως θες να το κάνεις».
Δοκιμάστε το - πιάνει!