Σχέδια ειρήνης

Της Σάρα Χάνα Ρέντκλιφ

Διαμάχη στο μέτωπο του σπιτιού

Τα Εβραϊκά διδάγματα περιγράφουν το γάμο σαν την ένωση δύο χωριστών ψυχών οι οποίες γίνονται μία κάτω από τη Χουπά. Το αίσθημα της ενότητας, εντούτοις, στο γάμο μπορεί να φαντάζει άπιαστο. Δύο άνθρωποι με συρματοπλέγματα ολόγυρά τους, προστατευτικούς τοίχους, δεν μπορούν να νιώσουν «ένα». Στην πραγματικότητα, όταν προκύπτει διαμάχη, πιθανόν να νιώθουν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλον, σαν ξένοι – ακόμα και εχθροί – στις αντίθετες πλευρές του πεδίου μάχης.

 Οι άνθρωποι συχνά νιώθουν απόσταση από τους συντρόφους τους. Ίσως επειδή έχουν διαφορά απόψεων. Ίσως επειδή κάνουν τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Ίσως πάλι επειδή δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο. Εν τέλει, επειδή άντρες και γυναίκες διαφέρουν σε πολλούς τομείς, υπάρχουν σίγουρα πολλοί λόγοι για διαφωνία, μόνο και μόνο λόγω φύλλου. Επιπλέον, το διαφορετικό υπόβαθρο και η ιστορίες δύο ανθρώπων, είναι επίσης ένας παράγοντας πρόκλησης διενέξεων. Τέλος, οι πιθανότητες για φιλονικίες είναι πολλές, διότι απλά οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να τις αποφύγουν.

Ανάληψη ολόκληρης της ευθύνης

 Ένα Σσαλόμ μπάγιτ – ειρηνικό σπίτι – δεν προκύπτει στην τύχη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι πρέπει συνειδητά να κάνουν πράγματα που θα φέρουν τη γαλήνη στο σπιτικό τους. Χρειάζεται σχέδιο ειρήνης. Εφόσον η διαφορά απόψεων είναι αναπόφευκτη, άντρες και γυναίκες πρέπει να έχουν προετοιμάσει στρατηγικές αποφυγής ή ελαχιστοποίησης της διαφωνίας. Μία στρατηγική που βοηθά αναμφισβήτητα, είναι η ανάληψη ολόκληρης της ευθύνης.

Μην αφήνετε την εγκαθίδρυση της ειρήνης αποκλειστικά στο/στη σύζυγο. Κάντε την εσείς να συμβεί. Δεν ακούγεται δίκαιο, αλλά μην ανησυχείτε. Είναι το είδος της αδικίας που επιτρέπει σε μερικούς ανθρώπους να είναι εκατομμυριούχοι, διότι ακόμα πιο πολύτιμο από τα χρήματα, είναι ένα ειρηνικό σπίτι. Αν εσείς είστε το πρόσωπο που θα επιτύχετε κάτι τέτοιο – σπουδαία! Έχετε κερδίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ! (Οι σοφοί μας επαυξάνουν, λέγοντάς μας ότι η αμοιβή για ένα ειρηνικό σπίτι δεν είναι μεγάλη μόνο σε αυτόν τον κόσμο, αλλά και στον επερχόμενο). Συνεπώς η νίκη είναι σίγουρη για όποιον θέλει να «αναλάβει όλη την ευθύνη».

Απορρίψτε την πρόσκληση για καυγά

Τώρα που συμφωνήσατε να αναλάβετε όλη την ευθύνη, μπορείτε ένα κάνετε το εξής: Όταν ο σύντροφός σας, σας προκαλέσει κατά λάθος, αποφύγετε να αντιδράσετε άμεσα. Αυτό ονομάζεται «άρνηση στην πρόσκληση για καυγά». Οι άμεσες απαντήσεις είναι λάδι στη φωτιά. Ίσως ο σύντροφός σας να σφάλλει (όλοι κάνουμε λάθη κατά καιρούς). Μην απαντήσετε αμέσως. Σωπάστε. Περιμένετε. Βρείτε μια δικαιολογία. Πηγαίνετε κάπου που θα μπορέσετε να διακρίνετε τα αισθήματά σας, προσπαθήσετε να ηρεμήσετε – και αναπτύξτε ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης.

Γιατί να χάνετε χρόνο και ενέργεια καυγαδίζοντας; Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα αν βοηθούσατε το/τη σύζυγό σας να «δει καθαρά;». Πάντως δεν θα μπορούσατε να επιτύχετε κάτι τέτοιο με μια αφόρητη απάντηση. Χρειάζεται στρατηγική και σχέδιο δράσης. Πώς να το πω; Πότε να το πω; Τι θα βοηθήσει περισσότερο; Τι θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα; Όλα αυτά χρειάζονται ηρεμία, ψυχρή λογική, έτσι λοιπόν πρέπει να απελευθερώσετε τα αισθήματά σας κατ’ ιδίαν (αφήστε τα να ρεύσουν ελεύθερα αλλά σιωπηλά μόνοι σας, ή γράψτε τα και στη συνέχεια σκίστε το χαρτί ή χρησιμοποιείστε κάποια τεχνική απελευθέρωσης συναισθημάτων, αν γνωρίζετε καμία). Αν χρειάζεστε βοήθεια με τη λύση του προβλήματος – συμβουλευθείτε έναν ειδικό. Αλλιώς, καταστρώστε σχέδιο που υπόσχεται λύσεις και εφαρμόστε το.

Αυτό πάντως είναι το σχέδιο ειρήνης. Μην απαντάτε. Αναλάβετε όλη την ευθύνη, αποφεύγοντας να απαντήσετε στις προκλήσεις για καυγά. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφθείτε και δοκιμάστε μια τονωτική παρέμβαση στην αγάπη, την αρμονία και το γάμο σας. Αν πάλι το ζήτημα δεν είναι και τόσο σημαντικό, αφήστε το να περάσει.

Η Τορά μας λέει, «Δεν υπάρχει σημαντικότερο μέσο για τις ευλογίες του Θ-ού, από την ειρήνη».

Η Σάρα Χάνα Ρέντκλιφ είναι συγγραφέας του "Raise Your Kids without Raising Your Voice", εκδόσεις Targum Press.