Κάμτσα και Μπαρ Κάμτσα

Αυτή είναι η τραγική ιστορία της πτώσης ενός έθνους. Είναι η ιστορία ενός περήφανου και ευγενικού λαού που κατέληξε ένα έθνος περιπλανώμενων, ζητιάνων και σκλάβων. Ενός λαού που κάποτε προκαλούσε θαυμασμό και σεβασμό και τώρα είναι αντικείμενο περιφρόνησης και μίσους. Είναι η ιστορία του Εβραϊκού έθνους. Πώς ο εκλεκτός λαός του Θεού έγινε ο απορριπτέος από Αυτόν;

`Ενας γνωστός Εβραίος είχε έναν φίλο που τον έλεγαν Κάμτσα και έναν εχθρό που τον έλεγαν Μπαρ Κάμτσα. Ο Εβραίος αυτός διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή και πρόσταξε τον υπηρέτη του να καλέσει τον Κάμτσα. Ο υπηρέτης κατά λάθος κάλεσε τον Μπαρ Κάμτσα. Ο Μπαρ Κάμτσα  φόρεσε τα καλύτερα ρούχα του και πήγε στη γιορτή, υποθέτοντας ότι ο Εβραίος είχε ξεχάσει την παλιά τους έχθρα.

`Οταν ο Εβραίος που διοργάνωσε τη γιορτή είδε τον Μπαρ Κάμτσα, του ζήτησε αμέσως να φύγει. «Τί κάνεις εδώ;» φώναζε αγανακτισμένος. «Λες παραμύθια και ψέματα για μένα, και έχεις το θράσος να συμμετέχεις στο τραπέζι;»

«Αφού είμαι εδώ» απάντησε ο Μπαρ Κάμτσα, «επιτρεψέ μου να μείνω και θα πληρώσω ό,τι φάω και ό,τι πιω».

Ο Εβραίος αρνήθηκε την προσφορά θυμωμένος.

«Τότε επίτρεψέ μου να πληρώσω τα μισά έξοδα όλης της γιορτής», τον παρακάλεσε ο Μπαρ Κάμτσα.

«`Οχι», απάντησε ο ισχυρογνώμων Εβραίος.

«Τότε θα πληρώσω όλα τα έξοδα της γιορτής, αλλά μη με ντροπιάζεις άλλο», είπε ικετευτικά ο Μπαρ Κάμτσα. Ο αμετάπειστος Εβραίος έδιωξε τον Μπαρ Κάμτσα από τη γιορτή και τον πέταξε στο δρόμο.

Ο Μπαρ Κάμτσα σηκώθηκε, τίναξε τη σκόνη από τα ρούχα του και φώναξε αγανακτισμένος: «Ω, μεγάλε και άξιε Ραββίνε Ζαχαρία μπεν Αβκουλάς, ήσουν παρών στη γιορτή και δεν με υπερασπίστηκες. Συμμετείχες κι εσύ στον εξευτελισμό και τον ντροπιασμό μου. Και παρέμεινες σιωπηλός. Θα μετανοιώσεις κι εσύ γι’αυτό που συνέβη».

Ο Μπαρ Κάμτσα πήγε στον αυτοκράτορα Νέρωνα και του είπε ότι οι Εβραίοι σχεδίαζαν εξέγερση κατά της Ρώμης.

«Πώς θα ξέρω ότι είναι αλήθεια;» ρώτησε ο Νέρων.

«Στείλε μια προσφορά στο Ναό και κοίτα αν θα τη δεχτούν, όπως τις άλλες φορές» είπε ο Μπαρ Κάμτσα.

Ο Νέρων έστειλε με τον Μπαρ Κάμτσα ένα εκλεκτό δείγμα μοσχαριού για την καιόμενη προσφορά, μαζί με τη συνοδεία Ρωμαϊκής αποστολής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Μπαρ Κάμτσα έκανε ένα ορατό σημάδι στο ζώο, με στόχο να κάνει το ζώο ακατάλληλο για θυσία. `Οταν ο Μπαρ Κάμτσα και η Ρωμαϊκή συνοδεία εμφανίστηκε με την προσφορά στις πύλες του Ναού, οι Ραββίνοι έσπευσαν να δεχτούν το ελαττωματικό ζώο, για να μην προσβάλλουν τον αυτοκράτορα. Ο Ραββίνος Ζαχαρίας μπεν Αβκουλάς, ωστόσο, επέμεινε ότι δεν μπορούσαν να θυσιάσουν ένα ελαττωματικό ζώο. Οι Ραββίνοι που κατάλαβαν ότι ο Μπαρ Κάμτσα είχε κάνει το σημάδι στο ζώο για να το κάνει ακατάλληλο, θέλησαν να τον θανατώσουν.

«Η τιμωρία για το σημάδι είναι ο θάνατος;» είπε ο Ραββίνος Ζαχαρίας. «Ασφαλώς όχι. Ας αφήσουμε τον Μπαρ Κάμτσα να γυρίσει πίσω και να πει στη Ρώμη τί συνέβη. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

Η αποστολή επέστρεψε στη Ρώμη και είπε στον αυτοκράτορα ότι η προσφορά δεν είχε γίνει δεκτή. Ο Νέρων έγινε έξαλλος και το ξέσπασμα του θυμού του έγραψε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στη μακρά και γεμάτη βάσανα, ιστορία μας.

Η Καταστροφή του πρώτου Ναού - Η καταστροφή του Δεύτερου Ναού: Ιστορικά Γεγονότα - Κάμτσα και Μπαρ Κάμτσα