Οι Τρεις Εβδομάδες

Η περίοδος των 21 ημερών μεταξύ της 17ης Ταμούζ και της 9ης Αβ, αναφέρεται ως μπαίν α-μετζαρίμ – «μεταξύ των περιορισμών» και βασίζεται στο στίχο (Αιχά 1:3) ο οποίος λέει: «`Ολοι οι διώκτες της την πρόλαβαν μεταξύ των περιορισμών». Οι Σοφοί (Αιχά Ραμπά 1) εξήγησαν ότι ‘μεταξύ των περιορισμών’ αναφέρεται στις ημέρες της θλίψης, μεταξύ της 17ης Ταμούζ και της 9ης Αβ. Την περίοδο αυτή, πολλά δεινά βρήκαν τον Εβραϊκό λαό στο πέρασμα των γενεών, όπως η καταστροφή του πρώτου και του δεύτερου Ναού. Για το λόγο αυτό, καθιερώθηκε ως περίοδος πένθους για την καταστροφή των Ιερών.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετριάζουμε τη χαρά μας. Δεν πραγματοποιούνται γάμοι, απέχουμε από τη μουσική, το χορό, τα ταξίδια αναψυχής, ενώ δεν κόβουμε τα μαλλιά μας και δεν ξυριζόμαστε. Σύμφωνα με το Σεφαραδιτικό έθιμο, το οποίο βασίζεται στην άποψη του Μπετ Γιοσέφ, το κούρεμα επιτρέπεται μέχρι την εβδομάδα του Τισσά Μπε’Αβ.

Σύμφωνα με το έθιμο, δεν απαγγέλουμε την ευλογία Σσε-εχεγιανού, αυτή την περίοδο. Για το λόγο αυτό, δεν φοράμε καινούργια ρούχα και δεν τρώμε καρπούς που δεν έχουμε φάει ακόμα αυτήν την εποχή, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να απαγγείλουμε την ευλογία Σσε-εχεγιανού. Παρόλα αυτά, όταν παρουσιάζεται μια μιτσβά που η σωστή ημερομηνία εκτέλεσής της θα περάσει – πχ. μια περιτομή ή πιντιγιόν α μπέν – τότε η ευλογία απαγγέλεται, όπως επίσης και στην περίπτωση που ένας νέος καρπός διατίθεται την περίοδο των τριών εβδομάδων, ενώ μετά ίσως δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Εφόσον επιτρέπεται η απαγγελία της ευλογίας το Σσαμπάτ, είναι προτιμότερο να σώσουμε το νέο καρπό μέχρι την ημέρα αυτή. Μια έγκυος γυναίκα που έχει έντονη επιθυμία για έναν καρπό, ωστόσο, ή κάποιος άρρωστος που τον χρειάζεται άμεσα, μπορεί να απαγγείλει την ευλογία Σσε-εχεγιανού, κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων.

Συνηθίζουμε επίσης να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί από ό,τι συνήθως και να αποφεύγουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις. Οι πολύ πιστοί αφιερώνουν ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαλογιστούν και να πενθήσουν για την καταστροφή και των δύο Ναών.

 Οι Εννιά Ημέρες - Τισσά Μπε’Αβ (9η Αβ)