Οι Εννιά Ημέρες

Όταν μπαίνει ο μήνας Αβ, περιορίζουμε επιπλέον την χαρά μας, αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε αυτό το συναίσθημα. Για το λόγο αυτό, δεν φυτεύουμε δέντρα για ομορφιά ή για σκιά και δεν ξεκινάμε καμία κατασκευή ή σχέδια για βελτίωση του σπιτιού μας όσον αφορά την πολυτέλεια, όπως διακόσμηση εκ νέου ή βάψιμο. Εντούτοις, εάν κάποιος δεν έχει δικό του χώρο για να μείνει, μπορεί την περίοδο αυτή να χτίσει ένα σπίτι. Απαγορεύονται επίσης τα ψώνια, το ράψιμο, η ύφανση ή το πλέξιμο καινούργιων ρούχων – ακόμα και αν κάποιος σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει μετά τις 9 Αβ - όπως και η αγορά μεταχειρισμένων ενδυμάτων, αν γίνεται επειδή μας εντυπωσιάζουν τα συγκεκριμένα ρούχα.  Η απαγόρευση της αγοράς ενός καινούργιου ενδύματος είναι ακόμα πιο αυστηρή από τη χρήση ενός καινούργιου ενδύματος που έχει αγοραστεί από πριν.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί αναφέρονται μόνο σε καταστάσεις που δεν έχουν σχέση με μιτσβότ. `Οταν γίνονται προκειμένου να εκπληρωθεί μια εντολή – για παράδειγμα, η αγορά ρούχων για το γαμπρό και τη νύφη ή η κατασκευή ενός σπιτιού για το ζευγάρι - τότε όλα αυτά τα πράγματα επιτρέπονται. Εάν υπάρχει ο φόβος αύξησης της τιμής των ρούχων μετά τις 9 Αβ, τότε κάποιος μπορεί να αγοράσει τα ρούχα που του αρέσουν, αλλά δεν πρέπει να τα φορέσει πριν περάσει και η 9η Αβ.

Ξεκινώντας από το Ροσς Χοδέσς του Αβ, δεν πρέπει να πλένουμε ρούχα ακόμα και αν τα ρούχα δεν θα φορεθούν πριν περάσει η 9η Αβ. Εάν κάποιος, όμως, έχει μόνο ένα σύνολο, αυτό μπορεί να πλυθεί μετά το Ροσς Χοδέσς, μέχρι την εβδομάδα στην οποία πέφτει η 9η Αβ.

Ένα άτομο που ιδρώνει υπερβολικά και πρέπει να αλλάζει καθημερινά ρούχα θα πρέπει να έχει έτοιμα αρκετά και να τα φορά λίγο πριν από το Ροσς Χοδέσς. Τότε δεν θεωρούνται καινούργια και μπορεί να τα φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην οποία πέφτει η 9η Αβ.

Παράλληλα με την απαγόρευση να κόβουν τα μαλλιά τους, οι ενήλικες απαγορεύεται να κόβουν τα μαλλιά των παιδιών τους, ξεκινώντας από τις 17 Ταμούζ και να πλένουν τα ρούχα των παιδιών τους ξεκινώντας από το Ροσς Χοδέσς του Αβ. Τα ρούχα των νηπίων όμως μπορούν να πλένονται ακόμα και την εβδομάδα που πέφτει η 9η Αβ. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αποφεύγουμε να πλένουμε μεγάλες ποσότητες και αυτές όχι δημόσια.

Απαγορεύεται να φοράμε καινούργια παπούτσια από το Ροσς Χοδέσς. Ωστόσο, τα παπούτσια που έχουν αγοραστεί ειδικά για τις 9 Αβ – πχ. πάνινα ή από καουτσούκ – μπορούν να φορεθούν ακόμα και αν είναι καινούργια.

Εάν κάποιος θέλει, μπορεί να αρραβωνιαστεί την περίοδο αυτή χωρίς όμως να κάνει γιορτή ή να οργανώσει εορταστικό γεύμα.

Από το Ροσς Χοδέσς μέχρι τις 9 Αβ, απαγορεύεται να τρώμε κρέας ή να πίνουμε κρασί γιατί την περίοδο αυτή σταμάτησαν οι θυσίες και οι σπονδές στο Μπετ Αμικντάσς. Σύμφωνα με το έθιμο η απαγόρευση περιλαμβάνει και το φαγητό που περιέχει κρέας. Παρόλα αυτά, μπορεί κάποιος να φάει φαγητό που παρασκευάστηκε σε σκεύος για το κρέας. Σύμφωνα με το Σεφαραδίτικο έθιμο, οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν μόνο για την εβδομάδα που πέφτει η 9η Αβ. Στα εορταστικά γεύματα που σερβίρονται σε περιτομή, πιντιγιόν α μπέν, μπαρ μιτσβά ή στη λήξη της μελέτης ενός τόμου Ταλμούδ, κλπ. – μπορούμε να φάμε κρέας και να πιούμε κρασί.

Σύμφωνα με το έθιμο, από το Ροσς Χοδέσς και μέχρι τις 9 Αβ, οι σσοχπέτ (σφαγείς ζώων κασσέρ) κρύβουν τα μαχαίρια τους. Την περίοδο αυτή, το ζώο σφάζεται μόνο για τους αρρώστους, για το Σσαμπάτ ή για εορταστικό γεύμα.

Συνηθίζεται επίσης να μη χρησιμοποιούμε κρασί για την τελετή της Αβδαλά, αλλά μπύρα.

Από το Ροσς Χοδέσς του Αβ (σύμφωνα με το Σεφαραδιτικό έθιμο, ξεκινάμε από την εβδομάδα στην οποία πέφτει η 9η Αβ) δεν πρέπει να πλένουμε ολόκληρο το σώμα μας, ούτε με κρύο νερό, αλλά τοπικά. Δεν πλενόμαστε σε λίμνες, ποτάμια ή στον ωκεανό. Εάν όμως το Ροσς Χοδέσς πέφτει Παρασκευή, μπορούμε να κάνουμε μπάνιο με ζεστό νερό προς τιμήν του Σαββάτου.

Η παραπάνω απαγόρευση αναφέρεται αποκλειστικά στο μπάνιο για απόλαυση. Το μπάνιο επιτρέπεται όταν συντρέχουν λόγοι υγείας, λχ. όταν ένα άτομο έχει εντολή από το γιατρό του να κάνει μπάνιο ή ένας εργάτης λερώνεται λόγω της  δουλειάς του.

Οι Τρεις Εβδομάδες - Οι Εννιά Ημέρες - Τισσά Μπε’Αβ (9η Αβ)