Φιλανθρωπία: Μια Σοφή Επιχειρηματική Απόφαση

Προσαρμοσμένο από ένα γράμμα του Ραβίνου του Λουμπάβιτς

Ορισμένες προσδοκίες στον τομέα του εμπορίου δεν πραγματώνονται. Αναμφίβολα πρέπει να δούμε ότι αυτή είναι μια δοκιμασία από τον Θ-ό. Αν κι Εκείνος γνωρίζει ότι η εβραική καρδιά είναι διαρκώς ανοικτή και ανά πάσα στιγμή έτοιμη να προστρέξει στην Τορά και τις μιτσβότ, παρ’ όλα αυτά, Εκείνος μας δοκιμάζει για να ικανοποιήσουμε εκείνους τους αγγέλους από το Ουράνιο Δικαστήριο που είναι απρόθυμοι να πιστέψουν.

Ο Θ-ός επομένως τους λέει: «Βλέπετε, παρά την φυσική τάση να μειώνουμε την τσεντακά όταν η δουλειά δεν είναι όπως ήταν παλιά, εδώ υπάρχει ένας έξυπνος Εβραίος που καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μόνο μια δοκιμασία. Καταλαβαίνει επίσης ότι όταν θα αντέξει το τεστ και καταλάβει την πραγματική πρόθεση πίσω από όλα αυτά, όχι μόνο η δουλειά του θα είναι όσο επιτυχημένη ήταν πριν, αλλά θα είναι κι ακόμα περισσότερο επιτυχημένη από πριν. Διότι σε έναν πατέρα αρέσει όταν ο γιός του καταλαβαίνει τις πραγματικές προθέσεις του πατέρα του. Κι όσο περισσότερο το παιδί δείχνει την σοφία του, τόσο μεγαλύτερα είναι τα δώρα που εκείνο παίρνει από τον πατέρα του».

Οι επιχειρηματίες λένε ότι ένας βετεράνος στον τομέα του κατανοεί καλύτερα τις έννοιες του εμπορίου. Έτσι, καθώς είστε επιχειρηματίες εδώ και πολύ καιρό, θάπρεπε να καταλάβετε την πρόθεση του Θ-ού σε όλα αυτά. Όπως θα μένατε σταθερός σε οποιαδήποτε καλή επένδυση, το ίδιο εφαρμόζεται κι εδώ. Όχι μόνο δεν πρέπει να μειώσουμε το μερίδιο του Θ-ού, αντιθέτως πρέπει να δώσουμε ακόμα περισσότερα στον λογαριασμό Του. Τότε ο Θ-ός θα εκπληρώσει την διαβεβαίωσή του που αναφέρεται στην Τορά: «Ασέρ μπισσβίλ σσετισασσέρ» «Δώστε ένα δέκατο στην φιλανθρωπία για να γίνεται πλούσιοι» κι Εκείνος θα δώσει στον «συνεταίρο» Tου ακόμα μεγαλύτερο εισόδημα από πριν.

Προσαρμοσμένο από ένα γράμμα του Ρέμπε με την ημερομηνία 7 του Αβ 5713 (1953), Ιγκρότ Κόντεσς τόμος 7 σελ. 337