Γιατί θεωρώ πολύ δύσκολη την ευτυχία;

της Χάνα Βάισμπεργκ

 Τι καταπληκτική και σπουδαία ερώτηση! Στην πραγματικότητα με έκανε να χαμογελάσω. Όλοι μας θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι ψάχνοντας πάντα να ανακαλύψουμε αυτή την άπιαστη ευτυχία. Παρόλα αυτά πολλοί από μας έχουμε μείνει να ψάχνουμε ακόμα, μην ανακαλύπτοντας πραγματικά και διατηρώντας την ευτυχία μας.

Οι Ραβίνοι σχολιάζουν: «Ποιός είναι πλούσιος; Κι εκείνοι απαντούν, Κάποιος που είναι ευτυχισμένος και χαρούμενος με τον εαυτό του».

Να είμαστε ευχαριστημένοι και χαρούμενοι με τους εαυτούς μας και την ζωή μας σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένα Αφεντικό στον κόσμο μας που κυβερνάει τον κόσμο ακριβώς όπως είναι γραφτό να είναι.

Κάθε τι που μας συμβαίνει αλλά και οι συνθήκες της ζωής μας είναι ακριβώς όπως είναι γραφτό να είναι. Αποτελούν τις προϋποθέσεις που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξή και το μεγάλωμά μας. Αυτή η αντίληψη δημιουργεί μια τεράστια ανακούφιση και μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή ευτυχίας. Επειδή όταν αντιλαμβανόμαστε κι εσωτερικεύουμε το ότι δεν μας λείπει τίποτα κι το ότι ο άπειρος Θ-ός που είναι τόσο γεμάτος από συμπόνια και θέλει μόνο το καλό μας είναι Αυτός που κυβερνάει τον κόσμο μας, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε πραγματική ευτυχία.

Είναι επίσης σημαντικό να μην επικεντρωνόμαστε στους εαυτούς μας. Αν διαρκώς εκτιμάμε κατά πόσον είμαστε ή δεν είμαστε ευτυχισμένοι οι πιθανότητες είναι να μην είμαστε. Ακόμα καλύτερο είναι να απασχοληθούμε βοηθώντας άλλους. Και υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δική μας βοήθεια. Η συγκέντρωσή δεν θα είναι στον εαυτό μας. Όσα περισσότερα κάνουμε για τους άλλους, τόσο περισσότερο βρίσκουμε τον εαυτό μας να αισθάνεται πιο ευτυχής.

Μια τελευταία ιδέα: λειτουργείστε χαρούμενα. Ακόμα κι αν δεν είναι αληθινό. Ακόμα κι αν στην αρχή μοιάζει να είναι θέατρο. Όσο περισσότερο λειτουργείτε χαρούμενα, τόσο περισσότερο θα βλέπετε πως επιδρά στο μυαλο σας και δεν θα αισθάνεστε δυστυχής πια, αλλά το θέατρό θα γίνει αλήθεια.

Γι αυτό χαμογελάστε. Γελάστε. Απασχοληθείτε βοηθώντας άλλους. Κι απολαύστε την όμορφη ζωή που σας έδωσε ο Δημιουργός σας!