Συνταγή για το Ρος Ασανά

Μηλόπιτα
ΥΛΙΚΑ
4-5 μήλα κόκκινα αφράτα                                    1 κουταλιά κανέλλα τριμμένη
1 πακέτο βιτάμ                                                      2 βανίλιες άρωμα
2 κούπες ζάχαρη                                                   4 αυγά
1 κούπα γεμάτη αλεύρι                                         λίγα καρύδια χοντροκομμένα
που φουσκώνει

   Αλείφουμε ένα πυρέξ μικρό, με το μισό βιτάμ. Καθαρίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε το κοτσάνι από το κέντρο, τα κόβουμε σε ροδέλες και τις στρώνουμε στο πυρέξ, τη μία κοντά στην άλλη. Ανακατεύουμε μια κούπα ζάχαρη με την κανέλλα, πασπαλίζουμε τα μήλα και ρίχνουμε τα καρύδια σκορπιστά. Κτυπάμε το υπόλοιπο βιτάμ με μια κούπα ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες και το αλεύρι, να γίνει ένα μείγμα αφράτο και σχεδόν πηχτό. Το ρίχνουμε πάνω από τα μήλα. Ψήνουμε τη μηλόπιτα σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσει. Όταν κρυώσει την κόβουμε και τη σερβίρουμε με τα μήλα στο επάνω μέρος.


Συνταγή για το Γιομ Κιπούρ, μετά την νηστεία

Χορτόσουπα

ΥΛΙΚΑ
2 πατάτες                                                        1 κύβο κρέατος
2 καρότα                                                         3 κουταλιές λάδι
1 κρεμμύδι                                                      3 κουταλιές αρακά
2 κολοκυθάκια                                                2 κουταλιές καλαμπόκι (κονσέρβα)
2 κουταλιές ρύζι γλασέ                                   λίγο σέλινο       

   Καθαρίζουμε τα χορταρικά και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Βάζουμε σε κατσαρόλα 1 με 1½  λίτρο νερό και όταν ανοίξει βράση ρίχνουμε τα λαχανικά με τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν. Αν θέλουμε στο τέλος μπορούμε να αυγοκόψουμε τη σούπα με ένα αυγό και χυμό από ένα λεμόνι αφού τα χτυπήσουμε.

Συνταγή για το Σουκώτ

Ρολάκια από μελιτζάνα με στήθος από κοτόπουλο

ΥΛΙΚΑ
5 μελιτζάνες μεγάλες
1 στήθος από κοτόπουλο
2 καρότα
μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι
1 πιπεριά πράσινη
4 κουταλιές ντομάτα λιωμένη
1 κούπα λάδι
2 ντομάτες ολόκληρες γινωμένες

   Κόβουμε τις τέσσερις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μείνουν για λίγο. Τις πλένουμε και τις στρώνουμε σε  λαδωμένο ταψί. Τις ψήνουμε στο γκρίλ του φούρνου και από τις δύο πλευρές. Ψιλοκόβουμε το στήθος από το κοτόπουλο, τα καρότα, τη πιπεριά, τη μία ντομάτα, τη μία μελιτζάνα και το μαϊντανό. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τις 4 κουταλιές της λιωμένης ντομάτας, λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Όταν μείνουν στο λάδι τα αποσύρουμε από την φωτιά. Παίρνουμε μια φέτα από μελιτζάνα, βάζουμε στην άκρη λίγη από τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκια. Τα στρώνουμε στο πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω την άλλη τριμμένη ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό.
Τα ψήνουμε σε σιγανό φούρνο, για μια ώρα περίπου.

Οι συνταγές είναι από το βιβλίο: Εβραϊκές γιορτές και παραδόσεις – Ιδέες για μαγειρική, Έκδοση Κυρίων Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου 1993.