1)     Γιατί κάνουμε την Νηστεία της Εστέρ;

 purim taanit esther.jpg

Λίγοι ξέρουν πως η διαταγή του Αμάν να σκοτώσουν όλους τους εβραίους την 13η του εβραϊκού μήνα Αντάρ δεν ακυρώθηκε ποτέ. Σύμφωνα με τους περσικούς νόμους, διαταγές του βασιλιά δεν μπορούν να αλλάξουν... Όταν η Εστέρ έπεισε τον βασιλιά Αχασσβερόσς να σώσει εκείνη και τον λαό της, στάλθηκε μια καινούργια διαταγή που έδωσε το δικαίωμα στους Εβραίους να προστατέψουν τους εαυτούς τους και να πολεμήσουν όσους τους επιτίθονταν αυτήν την κρίσιμη μέρα. Η 13η μέρα του μήνα Αντάρ λοιπόν, ήταν ημέρα πολέμου για τους Εβραίους και όσοι δεν πολεμούσαν, νήστευαν και προσευχόντουσαν για την νίκη. Κάθε χρόνο νηστεύουμε την ημέρα πριν το Πουρίμ, στις 13 Αντάρ, φέτος την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025 για να μνημονεύσουμε αυτό το γεγονός. Η νηστεία αρχίζει στις 5:17 και τελειώνει στις 18:57.

2)     Τέσσερις Μιτσβότ που αρχίζουν με «Μ»

 purim question mark.jpg

Το Πουρίμ υπάρχουν 4 Μιτσβότ που πρέπει να εκπληρώσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας της γιορτής, φέτος Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025, και που όλες αρχίζουν με το γράμμα «Μ»:

Μικρά Μεγκιλά (Η ανάγνωση της Μεγκιλά 2 φορές, την Παραμονή και την ημέρα της γιορτής)

Μισσλόαχ Μανότ (Πλατίκος του Πουρίμ)

Ματανότ Λαεβγιονίμ (Ελεημοσύνη)

Μισστέ ΒεΣιμχά: (Γιορτινό γεύμα και γλέντι)

Εύκολο, έτσι δεν είναι;

3)     Φασαρία στη Συναγωγή

 purim meguila.jpg

Πότε επιτρέπεται να κάνουμε φασαρία στην συναγωγή; Φυσικά την ώρα που ακούμε την ανάγνωση της Μεγκιλά, η οποία εξιστορεί  όλα τα γεγονότα της σωτηρίας του εβραϊκού λαού από τα διατάγματα του κακούργου Αμάν: Όταν ο ραβίνος διαβάζει το μισητό όνομα του Αμάν, κάνουμε θόρυβο με ροκάνες, χτυπήματα ποδιών κτλ… Θα πρέπει να ακούσουμε την ανάγνωση της Μεγκιλά 2 φορές, μια το βράδυ της Πέμπτης 13/03/25 αλλά και άλλη μία κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας, την Παρασκευή 14/03/25 .

4)    Λιχουδιές και ενότητα

 purim mishloach manot.jpg

Την ημέρα του Πουρίμ, Παρασκευή 14/03/25, θα πρέπει να δώσουμε ένα Μισσλόαχ Μανότ («Πλατίκο του Πουρίμ») σε τουλάχιστον 1 άτομο: αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 έτοιμα προς κατανάλωση φαγητά (γλυκίσματα, φρούτα, ποτά…). Οι άνδρες δίνουν «Πλατίκο» στους φίλους τους και οι γυναίκες στις φίλες τους. Αυτή η όμορφη Μιτσβά ενισχύει τους δεσμούς και την ενότητα μέσα στην κοινότητα μας.

5)     Δεν ξεχνάμε τους φτωχούς!

 purim.jpg

Την ημέρα του Πουρίμ, Παρασκευή 14/03/25, θα πρέπει να δώσουμε Ματανότ Λαεβγιονίμ, δηλαδή χρηματικό δώρο σε τουλάχιστον 2 φτωχούς. Αυτή η Μιτσβά επίσης εκφράζει την ενότητα και την αλληλεγγύη του λαού μας. Η χαρά της γιορτής δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη εάν δεν μπορούν όλοι να συμμετάσχουν.

6)      Τι μαγειρεύεται;

purim mishte.jpg 

Μάλλον έχετε ακούσει την περίληψη της κάθε εβραϊκής γιορτής: "Προσπάθησαν να μας σκοτώσουν. Ο Θ-ός μας έσωσε. Ας φάμε!" Τη ημέρα του Πουρίμ, Παρασκευή 14/03/25, θα φάμε γιορτινό γεύμα, θα πιούμε και θα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι!

7)     Να πέσουν οι μάσκες!

 purim costumes.jpg

Το Πουρίμ, τα παιδιά (και οι μεγάλοι!) μασκαρεύονται για να μας θυμίσουν συμβολικά ότι η σωτηρία των Εβραίων στην Περσία δεν ήρθε με τις φαινομενικά τυχερές συμπτώσεις που μας διηγείται η Μεγκιλάτ Εστέρ αλλά συνέβη χάρη στην «κρυμμένη» ή αν θέλετε «μεταμφιεσμένη» Πρόνοια του Θ-ού που βρίσκεται πάντα γύρω μας, έστω κι’ αν δεν φαίνεται με γυμνό μάτι!

BONUS!

Βρείτε  εδώ συνταγές για γευστικότατα Οζνέι Αμάν με ποικιλία από γεμίσεις!