Η γέννηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποιες προσευχές μπορεί κανείς να πεί ή ποια έθιμα να ακολουθήσει;

Υπάρχουν πολυάριθμες προσευχές για τα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης καθώς και για τον τοκετό, μερικές από τις οποίες λέγονται από τον άντρα και άλλες από τη γυναίκα. ( Το βιβλίο, «Μια Χαρούμενη Μητέρα», Εκδόσεις Φελντχάιμ, έχει πολλές στα Εβραϊκά και στα Αγγλικά.). Μερικά εθιμοτυπικά που εξασφαλίζουν έναν εύκολο τοκετό, είναι η προσευχή για έναν εύκολο τοκετό, το κόψιμο της κορφής ενός ετρόγκ μετά το Σουκότ, το ειδικό γεύμα του Σσαμπάτ, προς τιμήν της ημέρας που φεύγει, (Μελάβε Μαλκά) και τέλος το ψήσιμο της Χαλλά για το Σσαμπάτ.

Ποια είναι μερικά Εβραϊκά έθιμα που σχετίζονται με τη γέννηση ενός παιδιού;

`Ενα από τα έθιμα που ισχύει για αιώνες, είναι το κρέμασμα ενός χαρτιού με τον Ψαλμό 121, μαζί με άλλους στίχους, σε όλες τις πόρτες του σπιτιού. Το χαρτί αυτό πρέπει επίσης να συνοδεύει τη μητέρα στο νοσοκομείο, πριν από τη γέννηση του παιδιού. Με τους ιερούς αυτούς στίχους ζητούμε την Ουράνια ευλογία για τοκετό χωρίς επιπλοκές. Συνηθίζεται επίσης, να μην αγοράζουμε «μωρουδιακά» ούτε να φέρνουμε στο σπίτι πράγματα για το μωρό – ρουχαλάκια, έπιπλα – πριν από τη γέννηση του παιδιού.

Ποια εβραϊκά έθιμα υπάρχουν σχετικά με την ονοματοδσία ενός παιδιού;

Οι Σοφοί μας λένε ότι οι γονείς έχουν Θεϊκή έμπνευση όταν δίνουν το όνομα στο παιδί τους. Συνηθίζεται να δίνουμε το όνομα ενός στενού συγγενή ή φίλου ή ενός ατόμου με εξέχουσες αρετές. Το Εβραϊκό όνομα κάποιου είναι ενδεικτικό του χαρακτήρα, των στόχων και της προσωπικότητά του. Το Εβραϊκό όνομα κάποιου συνδέεται άμεσα με τη Θεϊκή σπίθα - τη νεσσαμά (ψυχή) μέσα σε κάθε Εβραίο.

Οι Εβραίοι Εσκεναζίμ, συνήθως δεν δίνουν το όνομα ενός συγγενούς εν ζωή, ενώ οι Εβραίοι Σεφαραδίμ δίνουν στους απογόνους τους το όνομα ενός γονέα τους εν ζωή, θεωρώντας το μεγάλη τιμή.