Η περιτομή

Γιατί η περιτομή γίνεται όταν το παιδί είναι οχτώ ημερών; Δεν θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε μέχρι να μπορεί να καταλάβει τι του συμβαίνει;

Όταν ένας Εβραίος κάνει περιτομή την όγδοη μέρα της ζωής του, αγνοεί εντελώς τη σημασία αυτού του γεγονότος. Αλλά αυτή η «έλλειψη εμπειρίας» είναι η ακριβής σημασία της περιτομής. Μέσω της περιτομής δηλώνουμε: Ορίζω τη σχέση μου με το Θ-ό, όχι από αυτά που σκέφτομαι, νιώθω ή κάνω, αλλά από το γεγονός ότι είμαι Εβραίος – καθεστώς που ισχύει τόσο για ένα βρέφος οχτώ ημερών, όσο και για ένα σοφό ογδόντα ετών.

Ακόμα, ο αριθμός εφτά συμβολίζει την τελειότητα της φύσης, αφού ο κόσμος δημιουργήθηκε σε εφτά μέρες. Ο αριθμός οχτώ χαρακτηρίζει τον βασικό δεσμό που διέπει τους φυσικούς νόμους της δημιουργίας. Αυτός είναι ένας λόγος που η περιτομή γίνεται την όγδοη μέρα.

Γιατί η καρέκλα του Ελιγιά είναι απαραίτητη σε ένα Μπριτ;

Κατά τη διάρκεια της τελετής της περιτομής, τοποθετείται μια καρέκλα δίπλα στο κάθισμα που προορίζεται για τον σαντάκ (το άτομο που κρατά το βρέφος). Η καρέκλα, η οποία παραμένει άδεια, προορίζεται για τον προφήτη Ελιγιά ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, παρακολουθεί όλες τις τελετές περιτομής, προστατεύοντας τα μωρά από κάθε είδους κίνδυνο (μία από τις υπάρχουσες ερμηνείες).

Σε μερικές συναγωγές, υπάρχει μόνιμα η Καρέκλα του Ελιγιά, συχνά με όμορφο διάκοσμο, η οποία πάντα παραμένει άδεια. Για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα καθίσει σε αυτήν, μερικές φορές η καρέκλα τοποθετείται ψηλά στον τοίχο.

Γιατί πραγματοποιείται η τελετή, Πιντιγιόν Αμπέν;

Σύμφωνα με το Βιβλίο της Εξόδου (13:1-3) ο πρωτότοκος μιας μητέρας ανήκει στο Θ-ό ή για την ακρίβεια, στον Κοέν που είναι εκπρόσωπος του Θ-ού. Για να απαλλαγεί ένας πρωτότοκος γιος από την υποχρέωση να αφιερώσει τη ζωή του στη λατρεία του Θ-ού, έπρεπε να δοθούν πέντε ασημένια Σσεκαλίμ στους Κοανίμ.

Η τελετή της «απαλλαγής», η οποία πραγματοποιείται μέχρι σήμερα, ονομάζεται Πιντιγιόν Αμπέν – «απαλλαγή του πρωτότοκου γιου». Η τελετή πρέπει να εκτελείται όταν το παιδί είναι ενός μηνός, την 31η μέρα μετά τη γέννησή του, εκτός αν είναι Σσαμπάτ ή κάποια άλλη Γιορτή. Σε αυτή την περίπτωση η τελετή αναβάλλεται για μια μέρα (η μέρα της γέννησης υπολογίζεται).

Η 31η μέρα επιλέχθηκε διότι, εφόσον το παιδί επέζησε τον πρώτο μήνα της ζωής του, διασφαλίζονται οι πιθανότητες για καλή υγεία.

Δείτε επίσης Γιατί κάνουμε περιτομή;