Ο Γάμος

Πού βασίζεται το έθιμο της νηστείας των μελλονύμφων την ημέρα του γάμου τους;

Εφόσον την ημέρα του γάμου ο Θεός συγχωρεί τη νύφη και το γαμπρό για όλα τα προηγούμενα αμαρτήματά τους, θεωρείται ένα προσωπικό Γιομ Κιπούρ για το ζευγάρι. Οι μελλόνυμφοι νηστεύουν μέχρι την τελετή, προσθέτουν τις εξομολογήσεις του Γιομ Κιπούρ στις απογευματινές προσευχές τους, απαγγέλουν το Βιβλίο των Ψαλμών και ζητούν συγχώρεση για τα λάθη της νιότης του, που έγιναν ηθελημένα ή αθέλητα, προτού να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή.

Τι λέει ο γαμπρός όταν περνά το δαχτυλίδι στο δάχτυλο της νύφης;

Ο γαμπρός λέει «Ιδού, με αυτό το δαχτυλίδι αφιερώνεσαι σε μένα σύμφωνα με τους νόμους του Μωϋσή και του Ισραήλ». Αυτό σημαίνει ότι όπως οι νόμοι του Μωϋσή και του Ισραήλ προέρχονται από το Θεό και είναι αληθινοί, έτσι και ο γάμος καθιερώνεται και είναι αληθινός. 

Γιατί χρησιμοποιούμε ένα απλό, στρογγυλό δαχτυλίδι κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής;

Το σχήμα του δαχτυλιδιού σημαίνει πως όπως ο κύκλος δεν έχει αρχή και τέλος, έτσι και η αγάπη και η αφοσίωση του νέου ζευγαριού δεν έχουν τέλος. Μερικοί τηρούν το έθιμο να αφαιρούν οποιοδήποτε χάραγμα (όπως την ένδειξη «14 καράτια») ώστε το δαχτυλίδι να είναι τελείως λείο.

Για ποιο λόγο χορεύουμε σε ένα γάμο;

Μέρος της μιτσβά να «κάνουμε το γαμπρό και τη νύφη ευτυχισμένους» είναι να τους διασκεδάσουμε με το χορό. Χορεύοντας γύρω από τη νύφη και το γαμπρό, η κοινότητα εκφράζει την υποστήριξή της στο ζευγάρι. Στο Ταλμούδ αναφέρονται πολλά παραδείγματα όπου οι μεγαλύτεροι Σοφοί βάζουν στην άκρη την αδιάκοπη μελέτη της Τορά για χάρη της διασκέδασης του ζευγαριού. Σύμφωνα με τον Εβραϊκό νόμο, οι άντρες και οι γυναίκες χορεύουν χωριστά.

Τι είναι οι «σσεβά μπραχότ»;

Υπάρχουν εφτά ευλογίες τις οποίες απαγγέλλουμε πάνω από το κρασί, κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής. Όταν υπάρχει μινγιάν, η σσεβά μπραχότ απαγγέλλεται επίσης κατά τη διάρκεια των γευμάτων, την εβδομάδα μετά το γάμο. Συνηθίζεται η προετοιμασία γαμήλιων γιορτών για κάθε μία από τις εφτά μέρες μετά το γάμο η κοινή ονομασία των οποίων είναι «Σσεβά Μπραχότ».