Ποιος χρειάζεται τη θρησκεία, αν αυτή φέρνει τη βία;

Από τον Άαρον Μοςpeace.jpg

Ερώτηση:

Είμαι Εβραίος στην καταγωγή, αλλά δεν μπορώ να ασπαστώ τον Ιουδαϊσμό. Η θρησκεία είναι η αιτία όλων των πολέμων και πιστεύω πως θα βρισκόμασταν πιο κοντά στην ειρήνη, χωρίς αυτήν. Δεν θα ήταν ο κόσμος καλύτερος αν δεν υπήρχε η θρησκεία;

Απάντηση:

Η απόρριψη του Ιουδαϊσμού επειδή κανείς πιστεύει στην παγκόσμια ειρήνη, είναι σαν να αρνείται να μπει σε Γιαπωνέζικο εστιατόριο επειδή του αρέσει το σούσι. Είναι τουλάχιστον παράλογο.

Ο πόλεμος έρχεται φυσικά ανάμεσα στους ανθρώπους. Υπήρχε πολύ πριν τη θρησκεία. Η ειρήνη πάλι όχι. Διότι δεν αποτελεί φυσικό στοιχείο στις ανθρώπινες συνθήκες. Αντίθετα, πρέπει να διδαχθεί και να εμπεδωθεί. Και αυτό ήταν μια ιδέα της θρησκείας.

Το πρώτο και πιο δυνατό όραμα της παγκόσμιας ειρήνης παρουσιάστηκε στην ανθρωπότητα από τους προφήτες του αρχαίου Ισραήλ. Προέβλεψαν μια εποχή όπου «το ένα έθνος δεν θα σηκώνει το σπαθί του εναντίον του άλλου και δεν θα μαθαίνουν πλέον να κάνουν πολέμους». Σε έναν κόσμο όπου θεωρούσε τον πόλεμο ως αναπόφευκτο γεγονός, η Εβραϊκή θρησκεία εισήγαγε μια ριζοσπαστική ιδέα: ο πόλεμος είναι εντελώς ανεπιθύμητος και η ειρήνη είναι το ιδανικό για το οποίο πρέπει να αγωνιστεί κανείς.

Χωρίς τη θρησκεία θα βρίσκαμε άλλες αιτίες για πόλεμο, όπως μια θέση στο πάρκινγκ ή τη φασαρία των γειτόνων. Χωρίς τη θρησκεία η ειρήνη δεν θα έμπαινε ποτέ στο λεξιλόγιο των ανθρώπων. Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, το όραμα σας για παγκόσμια ειρήνη είναι εμπνευσμένο από τη Βίβλο. Τα ιδανικά δεν «φυτρώνουν». Όπως οι άνθρωποι, απαιτούν γονείς για να γεννηθούν και ένα σπιτικό περιβάλλον για να τα θρέφει. Η ειρήνη χωρίς τη θρησκεία είναι «ορφανή». Ο Ιουδαϊσμός γέννησε το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης και εξακολουθεί να παρέχει τις συνθήκες ωρίμανσης αυτού του οράματος.

Είναι αλήθεια ότι η θρησκεία έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ως πρόσχημα για κήρυξη πολέμου. Κάτι τέτοιο όμως δεν την ακυρώνει, ακριβώς όπως στο ποδόσφαιρο: Οι διαπληκτισμοί των παιχτών δεν ακυρώνουν το συγκεκριμένο άθλημα. Η εξαφάνιση όλων των θρησκειών από προσώπου γης δεν θα σηματοδοτούσε το τέλος των πολέμων, όπως ούτε και η κατάργηση του ποδοσφαίρου θα σταματούσε τους τσακωμούς. Στην πραγματικότητα, η θρησκεία παρέχει ακόμα το ισχυρότερο επιχείρημα για ειρήνη μεταξύ των λαών: όλοι δημιουργηθήκαμε από τον ίδιο Θ-ό. Εάν εκλείψει αυτή η ιδέα, τι άλλο απομένει για να μας ενώνει;

Ο Ραβίνος  Άαρον Μος διδάσκει Καμπάλα, Ταλμούδ και Ιουδαϊσμός στο Σύδνεϋ, Αυστραλία