Είναι ρατσιστικό να θέλω Εβραίο σύζυγο;  

Από τον Άαρον Μος

Ερώτηση:

Εξηγούσα σε μια συνάδελφο αλλόθρησκη, ότι βγαίνω μόνο με Εβραίους άντρες, διότι δεν θα παντρευόμουν ποτέ έναν μη Εβραίο. Με κατηγόρησε ότι είμαι ρατσίστρια και δεν είχα τίποτα να της απαντήσω. Εσείς πως θα φερόσασταν σε παρόμοια κατάσταση;

Απάντηση:

Εάν η επιμονή σας να βγαίνετε μόνο με Εβραίους σας κάνει ρατσίστρια, τότε η επιμονή σας να βγαίνετε μόνο με άντρες μήπως σας κάνει οπαδό του σεξισμού; Σαφώς προβαίνετε σε κάποιο είδος διάκρισης, αλλά όχι σε μία κακή μορφή της. 

Δεν αναφέρεστε σε συναδέλφους ή σε συνεπιβάτες στα μέσα μεταφοράς. Εδώ μιλάτε γι’ αυτόν που θέλετε να παντρευτείτε. Μήπως δεν πρέπει να κάνετε διακρίσεις στους υποψήφιους συζύγους, με τον ίδιο τρόπο που δεν πρέπει να κάνετε διακρίσεις στους υποψήφιους για μια θέση εργασίας;

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε Εβραϊκή οικογένεια, πρέπει αυτός να είναι αρσενικό και πρέπει αυτός να είναι Εβραίος. Υπάρχουν πάμπολλες θαυμάσιες γυναίκες αλλά δεν μπορούν να είναι ο πατέρας των παδιών σας. Όπως υπάρχουν και πάμπολλοι θαυμάσιοι μη Εβραίοι άντρες, αλλά δεν μπορούν να σας δώσουν Εβραϊκή οικογένεια. Εάν επιθυμείτε να κάνετε οικογένεια ψάχνετε για άντρα. Εάν επιθυμείτε Εβραϊκή οικογένεια, ψάχνετε Εβραίο. Δεν τίθεται θέμα προσβολής.

Όπως δεν υπάρχει και θέμα ρατσισμού. Ο Εβραϊσμός δεν είναι ούτε ράτσα ούτε θρησκεία. Είναι ταυτότητα ψυχής. Ο άντρας που θα παντρευτείτε μπορεί να είναι Ευρωπαίος ή Ασιάτης Εβραίος, μαύρος ή λευκός Εβραίος. Μπορεί να έχει γεννηθεί Εβραίος ή να έχει επιλέξει στην πορεία να γίνει τέτοιος. Πάντως αν θέλετε Εβραϊκή οικογένεια, αυτός πρέπει να είναι αρσενικό και αυτός πρέπει να είναι Εβραίος.

Ο Ραβίνος  Άαρον Μος διδάσκει Καμπάλα, Ταλμούδ και Ιουδαϊσμός στο Σύδνεϋ, Αυστραλία