Η απόδειξη της ύπαρξης του Θ-ού 

Από τον Ααρόν Μος

Ερώτηση:

Νιώθω πως δεν μπορώ να πιστεύω σε μια θρησκεία εάν δεν είμαι βέβαιη πως είναι αλήθεια. Υπάρχει απόδειξη που να με κάνει 100% βέβαιη πως ο Θ-ός υπάρχει και έδωσε την Τορά στον Εβραϊκό λαό; 

Απάντηση:

Φανταστείτε να μπορούσατε να κάνετε εξετάσεις αίματος για να δείτε ποια είναι η αδερφή ψυχή για σας. Θα πηγαίνατε σε ένα εργαστήριο με τον πιθανό σύντροφό σας, θα δίνατε δείγματα αίματος και μισή ώρα αργότερα θα σας έλεγαν αν ταιριάζετε ή όχι. Δεν ακούγεται θαυμάσιο; Αλλά σκεφτείτε το: μπορεί αυτός να είναι ένας ιδανικός τρόπος για να αρχίσει μια σχέση; Πόσο ρομαντικό θα ήταν να λέμε, «Άκου, οι εξετάσεις αίματος είναι θετικές άρα μπορούμε να αρραβωνιαστούμε»;

Η αλήθεια είναι πως δεν θα εκτιμούσαμε καθόλου μια αδερφή ψυχή ελεγμένη από το εργαστήριο. Αυτό που κάνει μια σχέση ουσιαστική είναι πως αποτελεί μια επιλογή που προέρχεται εκ των έσω. Εάν ήταν να βασιζόμασταν στις εξετάσεις αίματος, ναι μεν θα είχαμε σιγουριά, αλλά η αίσθηση της ελευθερίας θα είχε χαθεί. Και η ελευθερία είναι το βασικό συστατικό της αληθινής αγάπης – η σιγουριά πάλι όχι.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η απόδειξη της ύπαρξης του Θ-ού δεν βοηθά και πολύ. Ο Θ-ός θέλει να αναπτύξουμε μια σχέση μαζί Του, από επιλογή και όχι από ανάγκη. Μας δημιούργησε ελεύθερους που μπορούμε, αν θέλουμε, να Τον αρνηθούμε. Δεν υπάρχει εξωτερική δύναμη ή επιχείρημα ή απόδειξη που μας αναγκάζει να υπηρετούμε το Θ-ό. Ως εκ τούτου, η λατρεία μας είναι θέμα επιλογής, προέρχεται από εμάς τους ίδιους και αυτό αποτελεί τη βάση μιας ουσιαστικής σχέσης. 

Υπάρχουν πολλές λογικές αποδείξεις για την ύπαρξη του Θ-ού και την αλήθεια της Τορά. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως είναι έτοιμοι να εκτιμήσουν αυτές τις αποδείξεις, μόνο αφού έχουν ήδη ξεκινήσει μια σχέση μαζί Του. Ακριβώς όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν την αδερφή ψυχής τους, μόνο όταν έχουν είδη δημιουργήσει σχέση μαζί της.

Εάν πρέπει να ξέρεις εκ των προτέρων ότι αυτός που γνώρισες είναι η αδερφή ψυχή, ίσως να μείνεις για πάντα μόνη. Και αν περιμένεις για αποδείξεις της αλήθειας του Θ-ού ίσως να ζήσεις για πάντα σε ένα μοναχικό σύμπαν. Ενστερνίσου την αβεβαιότητα και άνοιξε τον εαυτό σου σε μια αληθινή σχέση. Αυτή η επιλογή θα σε βοηθήσει να βρεις αποδείξεις του Θ-ού μέσα στην ίδια την ψυχή σου.

Ο Ραβίνος  Άαρον Μος διδάσκει Καμπάλα, Ταλμούδ και Ιουδαϊσμός στο Σύδνεϋ, Αυστραλία