Τι σημαίνουν τα όνειρα;

Από τον Ααρόν Μος

Ερώτηση:

Εχτές ονειρεύτηκα τον πατέρα μου που έχει πεθάνει. Μου κράτησε τα χέρια και μου είπε μερικές λέξεις. Ήταν τόσο ζωντανό το όνειρο που νόμιζα πως συνέβη στην πραγματικότητα. Μήπως αυτό σημαίνει κάτι; Υπάρχει λόγος ανησυχίας;   

Απάντηση:

Τα όνειρα είναι μία απεικόνιση αυτών που σκέφτεται το μυαλό μας όταν βρίσκεται εκτός του δικού μας ελέγχου και μπορούν να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Το είδος των ονείρων που βλέπουμε καθορίζει και την αντίδρασή μας.

Μερικά όνειρα είναι το αποτέλεσμα εξωτερικών ερεθισμάτων (εάν κοιμόμαστε με τον ανεμιστήρα αναμμένο πάνω από το κεφάλι μας, πιθανόν να ονειρευτούμε ελικόπτερο) ή βιολογικών αναγκών (εάν πέσουμε για ύπνο διψασμένοι είναι πιθανόν να ονειρευτούμε πως διασχίζουμε μια άνυδρη έρημο ψάχνοντας νερό). Αυτά τα όνειρα δεν σημαίνουν κάτι φοβερό και το μήνυμά τους ίσως είναι κάτι απλό, όπως να πιούμε ένα ποτήρι νερό ή να βγάλουμε τον ανεμιστήρα πάνω από το κεφάλι μας.

Άλλα όνειρα αποτελούν τη συνέχεια των σκέψεων της ημέρας (ένα πρόβλημα που μας απασχολεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλές φορές βρίσκει τη λύση του στο όνειρο της νύχτας) ή μια έκφραση αθέλητων σκέψεων – ζητήματα που μας ταλανίζουν και προσπαθούμε να αποφύγουμε, ξεπροβάλλουν στα όνειρά μας (συχνά ονειρευόμαστε πως αποκαλύπτονται τα κρυφά μας μυστικά ή πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες φοβίες μας). Τα όνειρα αυτά είναι ένα παράθυρο στο υποσυνείδητό μας, μια κλεφτή ματιά στις σκέψεις που απασχολούν το μυαλό μας όταν αυτό χαλαρώνει. Δεν πρέπει να θεωρούνται ως προμήνυμα για το τι θα συμβεί στο μέλλον αλλά πρόκειται μάλλον για αποκαλύψεις όσων ενεδρεύουν στη σκέψη μας.

Υπάρχει, ωστόσο, ακόμα ένα είδος ονείρων το οποίο μοιάζει να κινείται στα όρια του προφητικού. Σε αντίθεση με τα μπερδεμένα και ακαταλαβίστικα όνειρα που βλέπουμε συνήθως, το παραπάνω είδος χαρακτηρίζεται από τη ζωντάνια που περιγράψατε πριν. Αν και είναι προτιμότερο να αγνοούμε τα περισσότερα όνειρά μας, τα συγκεκριμένα δεν μπορούν να απορριφθούν ως ασυναρτησίες της τεμπελιάς του μυαλού. Είναι πολύ δυνατά και συγκινητικά για να ξεχαστούν.  

Οι Καβαλιστές εξηγούν πως ενώ κοιμόμαστε η ψυχή μας αφήνει το σώμα μας και ανεβαίνει στην ουράνια πηγή της για να ανεφοδιαστεί με ενέργεια. Ενώ ένα μέρος της ψυχής παραμένει με το σώμα για να το κρατά ζωντανό, το μεγαλύτερο κομμάτι της ταξιδεύει σε ανώτερους τόπους. Σε αυτό το εκτός σώματος στάδιο, η ψυχή βιώνει ελεύθερη οράματα και συναπαντήματα που βρίσκονται συνήθως έξω από τα όρια των πλασμάτων αυτού του κόσμου. Η πιθανότητα λοιπόν συνάντησης με άλλες ασώματες ψυχές – κυρίως των αγαπημένων μας προσώπων που έχουν φύγει από κοντά μας - είναι πολύ μεγάλη. Είναι η ευκαιρία τους να μεταβιβάσουν κάποιο μήνυμα σε αυτούς που άφησαν πίσω.

Το όνειρό σας μάλλον ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Η ανταπόκρισή σας εξαρτάται από την ατμόσφαιρα του ονείρου. Μήπως ο πατέρας σας έμοιαζε ενοχλημένος ή προβληματισμένος με κάποιο τρόπο; Ξυπνήσατε νιώθοντας λυπημένη ή ανάστατη; Τότε ίσως χρειάζεται κάτι από εσάς. Τον πενθείτε σύμφωνα με την παράδοση; Λέτε τις προσευχές μνημόνευσης, Καντίσς και Ασσκαβά; Πηγαίνετε στον τάφο του; Θυμάστε την επέτειο θανάτου του; Εάν όχι, ίσως έρχεται σε σας, την κόρη του, για να σας ζητήσει να διορθώσετε κάποια πράγματα, να εξασφαλίσει ότι τιμάτε τη μνήμη του και δίνετε στην ψυχή του τη βοήθεια που χρειάζεται για να αναπαυθεί.

Από την άλλη πλευρά, η συμπεριφορά του στο όνειρό σας ίσως δείχνει ειρήνη και ευχαρίστηση. Μήπως σηκωθήκατε νιώθοντας ασφάλεια και ζεστασιά; Εάν είναι έτσι, τότε απλά σας επισκέφτηκε. Ήρθε να σας χαιρετίσει, να σας εκφράσει την αγάπη και την υποστήριξή του και να σας υπενθυμίσει επίσης ότι είναι εκεί για σας, περήφανος που θα είναι για πάντα ο πατέρας σας.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο πατέρας σας κάτι σας έφερε, ένα δώρο ή μια αποστολή.

Ο Ραβίνος  Άαρον Μος διδάσκει Καμπάλα, Ταλμούδ και Ιουδαϊσμός στο Σύδνεϋ, Αυστραλία