Εάν μπορούσατε να γίνετε Θ-ός για μια εβδομάδα, τι θα κάνατε;
Από τον Ααρόν Μος
Ερώτηση:
Υπάρχει μία ταινία, «Θ-ός για μια Εβδομάδα» η οποία εγείρει σημαντικά ζητήματα. Έχει να κάνει με έναν άντρα ο οποίος διορίζεται Θ-ός, για μια εβδομάδα. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν με βοήθησαν να ψάξω για την αλήθεια.
Εάν μπορούσατε να γίνετε Θ-ός για μια εβδομάδα, τι θα κάνατε; Ποιους θα βοηθούσατε; Τι τιμωρίες θα επιβάλλατε; Πώς θα χειριζόσασταν την ευθύνη;
Απάντηση:
Δεν έχω δει την ταινία, αλλά το θέμα είναι γνωστό. Ο Ράμπι Αριέ Κάπλαν έγραψε ένα μικρό βιβλίο το 1983 με τον τίτλο, «Αν ήσουν Θ-ός», με την ίδια ακριβώς υπόθεση. Θα ήταν ενδιαφέρον να το διαβάσετε για να δείτε και τη δική του άποψη.
Προς το παρόν θα σας πω τη δική μου. Θέτετε ένα υποθετικό ερώτημα: εάν ήσασταν Θ-ός τι θα κάνατε; Σύμφωνα όμως με την Εβραϊκή σκέψη, κάτι τέτοιο δεν είναι υποθετικό, αλλά πραγματικό!
Ο Θ-ός μας έχει προικίσει με τη Θεϊκή σπίθα, ένα κομμάτι από τον Εαυτό Του, το οποίο συχνά αναφέρουμε ως «ψυχή». Αυτή η σπίθα είναι η αληθινή μας ταυτότητα. Το σώμα και η «προσωπικότητα» που έπονται αυτής, είναι κυρίως τα οχήματα μέσω των οποίων εκφράζεται η ίδια η ψυχή.
Το κορμί μας είναι ανθρώπινο, αλλά η ψυχή μας Θεϊκή. Από τη σκοπιά της ψυχής έχουμε τις ίδιες ιδιότητες με το Θ-ό διότι πλαστήκαμε κατ’ομοίωση.
1) Έχουμε ελευθερία επιλογής.
Στην πραγματικότητα, μόνο ο Θ-ός μπορεί να έχει ελευθερία επιλογής διότι για να είναι κανείς απόλυτα ελεύθερος να επιλέξει, πρέπει να βρίσκεται πάνω από κάθε επιρροή που τον κατευθύνει στην επιλογή του ενός ή του άλλου τρόπου. Εάν διαλέγω κάτι υπό πίεση, από άγνοια ή από συνήθεια, τότε δεν υπάρχει ελευθερία.
Μόνο ο Θ-ός βρίσκεται πάνω από κάθε επιρροή. Από τη σκοπιά του σώματος, ένα ανθρώπινο πλάσμα επηρεάζεται από το περιβάλλον, την εκπαίδευση, το γενετικό του κώδικα και τις αλλαγές στη διάθεσή του. Αυτό σημαίνει πως δεν είμαστε απόλυτα ελεύθεροι για τις επιλογές μας. Επιστημονικά, είμαστε μηχανές που κάνουμε προβλέψιμες επιλογές οι οποίες βασίζονται σε εξωτερικές ή εσωτερικές επιρροές. Αυτό όμως ισχύει μόνο από την υλική σκοπιά, διότι από πνευματική άποψη, δεν είμαστε τόσο μονοδιάστατοι. Η ψυχή, δηλαδή ο πυρήνας του είναι μας, βρίσκεται πάνω από οποιαδήποτε επιρροή και μας επιτρέπει να ξεπερνάμε ακόμα και τη φύση μας, καθιστώντας μας ελεύθερους να επιλέγουμε.
Όπως λοιπόν ο Θ-ός, έτσι και εμείς, έχουμε ελευθερία επιλογής κρατώντας το πεπρωμένο στα χέρια μας.
2) Είμαστε δημιουργοί
Εκτός από το γεγονός πως μπορούμε να ανακαλύπτουμε, να κατασκευάζουμε και να αναπαραγόμαστε (κάτι που κάνουν και τα ζώα) εμείς οι άνθρωποι είμαστε, στην ουσία, δημιουργοί.
Η Καμπάλα (Εβραϊκός μυστικισμός) μας διδάσκει πως κάθε πράξη μας δεν επηρεάζει μόνο τον περίγυρό μας, αλλά δημιουργεί και νέες πνευματικές δυνάμεις. Με πράξεις καλοσύνης, δημιουργούμε έναν «καλό άγγελο», μια θετική πηγή ενέργειας. Από την άλλη, όταν ενεργούμε εγωιστικά ή καταστροφικά, δημιουργούμε έναν «κακό άγγελο» - αρνητική ενέργεια. Σε όλη μας τη ζωή δημιουργούμε λεγεώνες από αυτά τα πλάσματα που είναι δικά μας δημιουργήματα και περιστρέφονται γύρω από την ψυχή μας. Η αρνητική ενέργεια μπορεί να διαλυθεί, ακόμα και να μετατραπεί σε θετική, αν μετανιώσουμε για το κακό που έχουμε κάνει και διορθώσουμε τα λάθη μας. Αυτοί οι άγγελοι είναι δικοί μας και εμείς αποφασίζουμε για την τύχη τους.
Ακριβώς όπως ο Θ-ός, είμαστε δημιουργοί και τα δημιουργήματά μας είναι στα χέρια μας.
3) Μπορούμε να επηρεάσουμε την πορεία ολόκληρου του κόσμου.
Η δύναμη της ψυχής είναι απεριόριστη. Οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις μας μπορούν να ωθήσουν τον κόσμο προς τον ύστατο σκοπό του ή να καθυστερήσουν την πραγματοποίησή του. Το Ταλμούδ λέει πως πρέπει να βλέπουμε τον κόσμο σαν να ισορροπεί ανάμεσα στο καλό και το κακό. Με την επόμενη κίνησή μας καθορίζουμε το μέρος όπου θα κλίνει η ζυγαριά – θα φέρω μεγαλύτερη διαφθορά, πόνο και λύπη στον κόσμο ή θα προωθήσω την ειρήνη, την ευτυχία και την αρμονία;
Ακριβώς λοιπόν όπως ο Θ-ός, έχουμε ελευθερία επιλογής, δημιουργούμε και ελέγχουμε τα δημιουργήματά μας, ενώ η μοίρα του κόσμου βρίσκεται στα χέρια μας.
Ο Θ-ός θα μπορούσε να μας έχει πλάσει αλλιώς. Δεν ήταν απαραίτητο να μας δώσει τόση δύναμη. Αλλά Αυτός έκανε το παιχνίδι Του. Τοποθέτησε τον κόσμο στις καρδιές μας και επένδυσε σε μας τον ίδιο τον εαυτό Του. Διότι πιστεύει πως κάνουμε καλή δουλειά.
Η ερώτηση λοιπόν δεν είναι «Τι θα έκανα αν ήμουν Θ-ός» αλλά «Ο Θ-ός μου έδωσε τη δύναμη Του. Τι κάνω μετά;».