Τι μας θέλει ο Θ-ός;

Από τον Ααρόν Μος

Έχω δύο ερωτήσεις για σας:

1)      Εσείς σκαρφίζεστε αυτά τα ερωτήματα ή πράγματι σας τα στέλνει ο κόσμος;

2)      Εάν ο Θ-ός είναι τέλειος, τότε γιατί μας Δημιούργησε; Ένα τέλειο ον δεν έχει καμία έλλειψη, σε τι λοιπόν Του είμαστε χρήσιμοι; Και αν δεν Του είμαστε χρήσιμοι μήπως η ζωή μας είναι ανούσια; Μήπως είμαστε κάποιο θεϊκό πείραμα;

Απάντηση:

Μερικές ερωτήσεις είναι πολύ απόκρυφες για να απαντηθούν. Οι λύσεις όλων των μυστηρίων του σύμπαντος είναι πέρα από τα όρια του πεδίου αντίληψής μας και ίσως να παραμείνουν για πάντα μυστήρια. Αφήνω λοιπόν το πρώτο ερώτημα και ασχολούμαι μόνο με το δεύτερο.

Έχετε απόλυτο δίκιο: Ο Θ-ός, ως τέλειο ον, δεν είχε καμία απολύτως έλλειψη πριν τη δημιουργία. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη Του που θα μπορούσε να ικανοποιήσει αυτός ο κόσμος. Ο Θ-ός δεν χρειάζεται τίποτα.

Η δημιουργία μας λοιπόν μπορεί και να μην έγινε για να εκπληρωθεί μια ανάγκη Του, αλλά ήταν κάτι που ο Θ-ός επέλεξε να κάνει. Διότι δεν μας χρειάζεται αλλά μας θέλει. 

Τι θέλει ο Θ-ός από εμάς; Το μόνο πράγμα που δεν είχε πριν από τη δημιουργία, ήταν μία σχέση. Ήταν Μόνος και όλα όσα ήθελε από αυτόν τον κόσμο ήταν μια σχέση με ελεύθερα όντα. Έτσι μας δημιούργησε και μας έδωσε και τον τρόπο για να συνδεθούμε μαζί του – τις μιτσβότ.

Δεν μπορούμε, ωστόσο, να πούμε ότι χρειαζόταν μια σχέση με μας. Ακόμα και αν ήταν Μόνος πριν τη δημιουργία, δεν έπαψε να είναι ο Θ-ός – τέλειος και πλήρης. Δεν χρειαζόταν λοιπόν μια σχέση, απλά την ήθελε.

Μήπως αυτό κάνει τη ζωή μας άχρηστη; Το γεγονός πως ο Θ-ός δεν μας χρειάζεται μας καθιστά λιγότερο σημαντικούς;

Όχι. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όταν έχουμε μία σχέση με κάποιον, απλά επειδή τον χρειαζόμαστε (όπως την κυρία που μας καθαρίζει το σπίτι ή τον οικογενειακό γιατρό) τότε όταν η ανάγκη τακτοποιηθεί, η σχέση σταματά να υφίσταται, διότι εξαρτάται από τις υπηρεσίες που μας παρέχουν και τελειώνει μαζί με αυτές.

Όταν όμως διατηρούμε μια σχέση με κάποιον απλά επειδή του θέλουμε, επειδή επιλέξαμε να συνδεθούμε μαζί του, τότε ο δεσμός είναι άρρηκτος. Δεν τον αγαπάμε διότι κάνεικάτι για μας αλλά για ό,τι είναι – και αυτό διαρκεί για πάντα.

Ο Θ-ός δεν μας χρειάζεται. Μας θέλει. Δεν μας έδωσε εντολές επειδή Αυτός έχει ανάγκη να εκπληρωθούν, αλλά επειδή θέλει από εμάς να έχουμε σχέση μαζί Του. Εάν είχαμε δημιουργηθεί επειδή ο Θ-ό ς μας χρειαζόταν για κάτι, τότε θα ήμασταν αναπληρωματικοί σε αυτήν την αποστολή – μόλις αυτή εκπληρωνόταν θα μπορούσαμε να τεθούμε σε διαθεσιμότητα. Αλλά ο Θ-ός δεν χρειάζεται τίποτα. Επέλεξε απλά να μας πλάσει ως μια αγνή πράξη αγάπης.

Αυτή είναι και η δοκιμασία της αληθινής αγάπης: εάν τα αγαπημένα μου πρόσωπα δεν μου καλύπτουν πια ανάγκες, θα εξακολουθώ να τα αγαπώ;

Δημιουργώντας μας, ο Θ-ός απάντησε ναι.

Ο Ραβίνος  Άαρον Μος διδάσκει Καμπάλα, Ταλμούδ και Ιουδαϊσμός στο Σύδνεϋ, Αυστραλία