Γιατί κάνουμε περιτομή;
Από τον Ααρόν Μος
Ερώτηση:
Κάποιος φίλος με ρώτησε γιατί κάνουμε μπριτ (περιτομή). Είπα για λόγους υγείας και παράδοσης, τις οχτώ μέρες, τον πόνο και ένα σωρό άλλες ασυναρτησίες πριν αποφασίσω να αφήσω το θέμα σε σας.
Απάντηση:
Το μπριτ είναι ένα φυσικό σύμβολο της σχέσης ανάμεσα στο Θ-ό και τον Εβραϊκό λαό. Μας υπενθυμίζει διαρκώς την Εβραϊκή αποστολή (αυτό το χρειάζονται οι άντρες περισσότερο από τις γυναίκες). Ας ρίξουμε μια ματιά στις λεπτομέρειες:
Εάν η περιτομή είναι όλα όσα θέλει ο Θ-ός, τότε γιατί δεν γεννιόμαστε με αυτήν; Ο Θ-ός δημιούργησε τον κόσμο ατελή, δίνοντας έτσι σε εμάς την αποστολή να τον τελειοποιήσουμε. Ο Θ-ός δημιούργησε το στάρι και οι άνθρωποι το ψωμί. Ο Θ-ός δημιούργησε τη ζούγκλα και οι άνθρωποι τον πολιτισμό. Μας δόθηκαν οι πρώτες ύλες κι εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ευφυΐα μας για να καλυτερεύσουμε τον κόσμο στον οποίον γεννηθήκαμε. Όλα αυτά συμβολίζει η περιτομή – γεννιόμαστε χωρίς αυτήν για να τελειώσουμε εμείς «τη δουλειά». Αυτό ισχύει και μεταφορικά. Καθένας μας έχει ένστικτα και έμφυτες τάσεις οι οποίες χρειάζονται τελειοποίηση. «Έτσι γεννήθηκα» δεν δικαιολογεί την ανήθικη συμπεριφορά – είμαστε εδώ για να καθαρίσουμε τα αρνητικά μας στοιχεία, ανεξάρτητα από το πόσο έμφυτα φαίνονται.
Γιατί ο Θ-ός να επιλέξει την περιτομή ως σύμβολο κάτι ιερού; Η Εβραϊκή πνευματικότητα υφίσταται για να κάνει το φυσικό κόσμο, άγιο. Ο τρόπος που τρώμε, κοιμόμαστε, εργαζόμαστε και γεννάμε θα πρέπει να διακατέχεται από την ίδια αγιότητα του τρόπου που προσευχόμαστε. Τα σπίτια μας πρέπει να είναι το ίδιο καθαγιασμένα με τη συναγωγή. Βρίσκουμε το Θ-ό στη γη τόσο (ίσως και περισσότερο) όσο στον ουρανό. Βάζουμε λοιπόν ένα σημάδι στο πιο φυσικό και πιθανόν χαμηλό όργανο, για να δείξουμε ότι μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται με ιερό τρόπο. Και πράγματι, στη σεξουαλικότητα μπορεί κανείς να αγγίξει το βαθύτερο κομμάτι της ψυχής του, εφόσον βέβαια την προσεγγίζουμε με ιερότητα.
Γιατί κάνουμε περιτομή στα βρέφη; Όλη αυτή η κατάσταση δεν θα απέπνεε περισσότερη δύναμη εάν την έκανε ένας ώριμος ενήλικος; Η περιτομή, αντίθετα, γίνεται όταν ένα παιδί αγνοεί τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό ισχύει διότι η Εβραϊκή σύνδεση με το Θ-ό είναι ορμέμφυτη – είτε το πιστεύουμε με το μυαλό είτε όχι, είτε η καρδιά μας αγαπά το Θ-ό είτε όχι, η ψυχή μας Τον γνωρίζει. Μπορούμε να συμμετέχουμε στη διαθήκη με το Θ-ό, ακόμα και αν Τον αγνοούμε συνειδητά, διότι υποσυνείδητα Τον γνωρίζουμε ήδη.
Γιατί συγκεκριμένα την όγδοη μέρα; Ο αριθμός εφτά εκπροσωπεί τη φύση – εφτά ημέρες της εβδομάδας, εφτά χρώματα του ουράνιου τόξου, εφτά μουσικές νότες κλπ. Ο αριθμός οχτώ είναι ο αμέσως μετά το εφτά και συνεπώς συμβολίζει το θαυμαστό, το μεταφυσικό. Κάνουμε μπριτ την όγδοη μέρα διότι ο Εβραϊκός λαός επιβιώνει με θαύματα. Η ιστορία μας δείχνει να αψηφά τους φυσικούς νόμους. Καλοσωρίζουμε ένα νεογέννητο Εβραίο σε αυτή τη θαυμαστή ύπαρξη, την όγδοη μέρα της ζωής του, για να πούμε: «Περίμενε θαύματα!».
Ο Ραβίνος Άαρον Μος διδάσκει Καμπάλα, Ταλμούδ και Ιουδαϊσμός στο Σύδνεϋ, Αυστραλία