Γιατί η οικογένειά μου αντιδρά στην Κασσέρ διατροφή μου; 

Από τον Ααρόν Μος

Ερώτηση: 

Η απόφασή μου να τρώω κασσέρ δημιούργησε ένταση στην οικογένειά μου. Η αδερφή μου στενοχωριέται που δεν πηγαίνω στο σπίτι της να φάω και μου λέει ότι είμαι «πιο άγιος από εκείνη», ενώ οι γονείς μου φωνάζουν πως χωρίζω την οικογένεια. Τι να κάνω;

Απάντηση: 

Στις μέρες μας κυκλοφορούν εκατοντάδες δίαιτες. Πολλές φορές ακούμε μεταξύ φίλων που τρώνε μαζί φράσεις του τύπου, «Α, δεν θα φάω τίποτα από αυτά, κάνω δίαιτα» ή «θα φάω σαλάτα με ψητό» ή «τρώω μόνο αρακά και πεπόνι μέχρι την επόμενη πανσέληνο». Συνήθως αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους δηλώσεις με κάποια αδιαφορία – αν ο άλλος θέλει να λυσσάξει της πείνας είναι δικό του πρόβλημα. 

Αλλά όταν κάποιος πει, «δεν θα φάω τίποτα εδώ γιατί δεν είναι κασσέρ» η αντίδρασή μας, σπάνια είναι τόσο ήπια. Για κάποιο λόγο, μερικοί Εβραίοι θεωρούν προκλητική τη μεγαλύτερη ευλάβεια ενός ομόθρησκου και συχνά τη βλέπουν ως προσωπική επίθεση. Όταν λες στην αδερφή σου πως δεν μπορείς να φας το φαγητό της είναι σαν να της λες πως δεν είναι αρκετά καλό για σένα και ότι αυτή δεν είναι τόσο καλή Εβραία όσο εσύ. Ενώ συζητάτε για τις δικές σου διατροφικές συνήθειες αυτή ακούει μόνο κριτική για την Εβραϊκή της ταυτότητα.

Η αντίδραση αυτή δεν είναι λογική. Ίσως στο υποσυνείδητό της τα λόγια σου αντηχούν σαν τη φωνή της ψυχής της η οποία λαχταρά μια πιο Εβραϊκή ζωή. Οτιδήποτε και αν συμβαίνει, έχεις καθήκον να διαφυλάξεις την ειρήνη. Πρέπει να της ξεκαθαρίσεις πως η απόφασή σου να τρως κασσέρ δεν σημαίνει πως θέλεις να κρίνεις ή να καταδικάσεις τους άλλους και πως δεν ζητάς από κανέναν να αλλάξει συνήθειες, αλλά να σεβαστεί την αλλαγή που επιθυμείς εσύ.

Πάντως, η διατήρηση των καλών σχέσεων στην οικογένειά σου, είναι δική σου ευθύνη και για να την επιτύχεις θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να κάνεις υποχωρήσεις. Συνέχισε να επισκέπτεσαι την αδερφή σου και φτιάχνε κασσέρ για τον εαυτό σου. Να είσαι όσο λιγότερο ιδιότροπος και απαιτητικός μπορείς. Εάν το χειριστείς σωστά, θα φέρεις την οικογένειά σου ακόμα πιο κοντά διότι θα καταλάβετε καλύτερα ο ένας τον άλλο, επιδεικνύοντας έτσι μεγαλύτερο σεβασμό.

Η διατροφή κασσέρ είναι πνευματική. Δεν υπόσχεται να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος ή να νιώθουμε πιο υγιείς αλλά υποτίθεται πως καλλιεργεί το πνεύμα. Η συμπεριφορά σου απέναντι στην οικογένειά σου θα πρέπει να αποτελεί ζωντανό παράδειγμα μιας καλλιεργημένης ψυχής κασσέρ.

Ο Ραβίνος  Άαρον Μος διδάσκει Καμπάλα, Ταλμούδ και Ιουδαϊσμός στο Σύδνεϋ, Αυστραλία