Γιατί δεν γράφετε ολόκληρο το όνομα του Θ-ού;

Από τον Ααρόν Μος 

Ερώτηση: 

Όπως γνωρίζετε δεν είμαι «εύπιστος» αλλά ορθολογιστής. Πιστεύω μόνο σε πράγματα που μπορούν να αποδειχτούν με τη λογική. Έχω όμως μια απορία: γιατί γράφετε πάντα «Θ-ός»;

Απάντηση: 

Δεν γράφουμε το όνομα του Θ-ού σε μέρος όπου μπορεί να σβηστεί ή να καταστραφεί. Ο σεβασμός στο όνομά Του αποτελεί ένδειξη ευλάβειας απέναντί Του. Ακόμα και σε ένα κομπιούτερ όπου το όνομα δεν μπορεί να σβηστεί (και ίσως να μη βρίσκεται καν εκεί από την αρχή) και η λέξη «Θ-ός» δεν είναι παρά ένας όρος ο οποίος μεταφράζει το άγιο όνομά Του, εγώ από σεβασμό δεν γράφω ολόκληρη τη λέξη ακόμα και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή στα άρθρα on-line.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Ανεξάρτητα από το πόσες φορές γράφω «Θ-ός», ο έλεγχος ορθογραφίας του κομπιούτερ δεν έχει ιδέα τι εννοώ. Η λέξη «Θ-ός» δεν περιλαμβάνεται στο λεξικό του και δεν τη δέχεται ως πρόσθετη σε αυτό. Προτείνει λοιπόν, όλες τι πιθανές διορθώσεις: Θείος, θεϊκός, θυμός, ενώ συχνά με το δεύτερο μισό ξεκινά καινούργια σειρά.

Μάλλον δεν πρέπει να περιμένω τίποτα καλύτερο. Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνο είναι ένα κομπιούτερ, μερικά πράγματα είναι πέρα από τη νοημοσύνη του. Πώς θα μπορούσε κανείς να βάλει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή για να τον κάνει να σέβεται το όνομά Του; Και είναι παράλογο να του ζητάμε να έχει σχέσεις με το Θ-ό, διότι Αυτός δεν είναι λογική έννοια – Αυτός δημιούργησε τη νόηση και συνεπώς δεν μπορεί να αιχμαλωτιστεί από το ίδιο Του το δημιούργημα. Ο υπολογιστής είναι περιορισμένος στη λογική, δεν μπορεί λοιπόν να χειριστεί πνευματικές έννοιες. Ακριβώς όπως ένας ανιχνευτής μετάλλων κάνει θόρυβο όταν περάσει όπλο, χωρίς όμως να μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις ή τις σκέψεις του κατόχου του, η διάνοια μπορεί να κατανοήσει το λογικό, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί το Θεϊκό.

Ο άνθρωπος όμως δεν είναι κομπιούτερ. Η νόηση δεν αρχίζει και τελειώνει όπου το κάνουμε εμείς. Η ψυχή μας είναι πέρα από τη λογική και αυτή μπορεί να αντιληφθεί το Θ-ό διότι Τον βλέπει.

Η Εβραϊκή πίστη δίνει έμφαση στην επαφή μας με την ψυχή που γνωρίζει ήδη το Θ-ό, χωρίς να χρειάζεται αποδείξεις. Αυτό δεν καταργεί τη λογική – απλά την ξεπερνά.

Πώς μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την ψυχή σας; Ρωτήστε το Θ-ό. Αυτός θα σας πει.

Ο Ραβίνος  Άαρον Μος διδάσκει Καμπάλα, Ταλμούδ και Ιουδαϊσμός στο Σύδνεϋ, Αυστραλία