Το τραπέζι του Σσαμπάτ
τι θα βρούμε επανώ σε αυτό και γιατί

pepper_salt.gifΑλάτι - Όταν κάποιος τρωει με την πρόθεση να αποκτήσει δυνάμεις για να επιτελέσει αγαθές πράξεις, ή τρωει το καθιερωμένο γεύμα του Σσαμπάτ και των άλλων γιορτών, θεωρείται πως κάνει μια προσφορά, (Κορμπάν), στον Θεό .Ακόμα η Τορά μας λέει: «Σε κάθε σου προσφορά να προσφέρεις αλάτι», (Λευτικό 2:13). Για αυτό τον λόγο βουτάμε το κομμάτι της Χαλά μέσα στο αλάτι.

Το αλάτι επίσης μας υπενθυμίζει την «αλάτινη σχέση» μας με τον Θεό: όπως το αλάτι δεν αλλοιώνεται ποτέ, έτσι και η σχέση μας με τον Θεό είναι παντοτινή.

Το έθιμο θέλει να βουτάμε την Χαλά στο αλάτι τρεις φορές. Και αυτό επειδή η αριθμητική αξία του ονόματος του Θεού πολλαπλασιασμένη επί τρία (26.3), είναι ίση με την αριθμητική αξία της εβραϊκής λέξης για το αλάτι, «μέλαχ» (78)

fish.gifΨάρι και κρέας - Αναφέρεται στους Προφήτες, «Ανακήρυξε το Σσαμπάτ ημέρα απόλαυσης» (Ησαίας 58:13). Επιτελούμε ετούτη την εντολή τρώγοντας ένα καλοδεχούμενο φαγητό. Καθώς στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει να τρώνε κρέας και να πίνουν κρασί, αυτά τα δυο περιλαμβάνονται από την παράδοση στο γεύμα του Σσαμπάτ. Συνηθίζεται ακόμα να τρώμε ψάρι –επειδή το Σσαμπάτ είναι η έβδομη ημέρα της εβδομάδας και η εβραϊκή λέξη για το ψάρι, «νταγκ», έχει ως αριθμητική αξία το 7.

 
previous_over.jpg