«...Ό,τι έχετε ευχαρίστηση»

Φανταστείτε να πλένατε τα δόντια σας μία φορά το χρόνο για τρεις μέρες συνεχόμενα ή μία φορά την εβδομάδα από μία ώρα, αντί για δύο φορές την ημέρα τουλάχιστον.

Τα οφέλη του βουρτσίσματος των δοντιών θα χάνονταν σε τέτοιες συνθήκες οι οποίες μπορεί και να αποδεικνύονταν καταστροφικές τόσο για τα ούλα όσο και για άλλους ιστούς (τι να πούμε και για το πιάσιμο του χεριού).

Υπολογίστε τώρα τις μηνιαίες σας ανάγκες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ίνες κλπ., και καταναλώστε τα όλα μαζί την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα. Αγνοώντας την τοξική δηλητηρίαση από τις τεράστιες ποσότητες βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, ποιο θα ήταν το όφελος μιας τέτοιας πράξης;

Ακόμα και αν η παλιά παροιμία «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» εμπεριέχει ένα είδος αλήθειας, θα αποτύχαινε να κάνει το γιατρό πέρα – αντίθετα η άμεση επίσκεψη σε αυτόν θα ήταν αναγκαία – εάν έλεγε να τρώμε εφτά μήλα μια φορά την εβδομάδα.

Ακριβώς όπως οι γιατροί συστήνουν υγιεινό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση, το ίδιο σημαντικό είναι η καθημερινή τζεντακά (εκτός από το Σσαμπάτ και τις γιορτές), όπως προστάζει ο Ιουδαϊσμός.

Τα Εβραϊκά διδάγματα είναι γεμάτα αναφορές, συμπεράσματα, συμβουλές και υποχρεώσεις σχετικά με την ελεημοσύνη. Από την πολύ γνωστή κλίμακα της τζεντακά του Μαϊμονίδη - η ελεημοσύνη «με το ζόρι» είναι το τελευταίο σκαλί, ενώ η βοήθεια σε κάποιον να βρει δουλειά ώστε να μη χρειάζεται τζεντακά, είναι στην κορυφή – μέχρι τις άπειρες ιστορίες και τους λεπτομερείς και επεξηγηματικούς νόμους σχετικά με το μέγεθος της τζεντακά που πρέπει να δίνουμε, βλέπουμε ότι η ελεημοσύνη αποτελεί θεμέλιο της Εβραϊκής ζωής.

Η προσφορά μιας επιταγής σε κάποιο Εβραϊκό ίδρυμα, μια φορά το χρόνο, είναι σπουδαία πράξη. Οι δωρεές σε οργανισμούς που τις έχουν ανάγκη είναι επίσης παράδειγμα προς μίμηση. Και αν τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματος (όπως απαιτεί ο Εβραϊκός νόμος), τότε τηρούμε ευλαβικά το «γράμμα του νόμου». Ενεργοποιούμε επίσης τα διδάγματα του Ταλμούδ, «η φιλανθρωπία σώζει από το θάνατο» και «σπουδαία η ελεημοσύνη γιατί φέρνει πιο κοντά τη Λύτρωση».

Όπως όμως συμβαίνει με τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την υγιεινή – από τα οποία ωφελούμαστε μόνο αν τα εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση – έτσι και η τζεντακά θα πρέπει να πραγματοποιείται καθημερινά.

Η πράξη της ελεημοσύνης μας υπενθυμίζει πως είμαστε, δόξα τω Θ-ώ στην αξιοζήλευτη θέση να προσφέρουμε και όχι να παίρνουμε τζεντακά, όπως κάποιοι λιγότερο τυχεροί από εμάς. Επίσης μια τέτοια πράξη μας ευαισθητοποιεί όσον αφορά τις ανάγκες των άλλων και δυναμώνει τα χαρακτηριστικά μας, της καλοσύνης και αγάπης.

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ κατέγραψε ότι αυτοί που δίνουν μεγαλύτερη ελεημοσύνη είναι οι φτωχοί. Οι οικογένειες που κερδίζουν λιγότερα από 10.000 δολάρια το χρόνο δίνουν υψηλότερο ποσοστό από το εισόδημά τους, σε σχέση με αυτούς που κερδίζουν 20.000, 50.000, 200.000 δολάρια ή και περισσότερα, το χρόνο. Φαίνεται ότι αυτοί που δεν έχουν, συμπονούν περισσότερο την ανέχεια των άλλων που βρίσκονται στην ίδια θέση ή σε ακόμα χειρότερη.

Η ενσωμάτωση της τζεντακά στις καθημερινές μας δραστηριότητες περικλείει τεράστια οφέλη. Μερικά κέρματα την ημέρα σε ένα κουτί τζεντακά (παράλληλα με τις πιο γενναιόδωρες προσφορές) είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε το πνεύμα μας σε φόρμα.