Πιστεύετε στο «κακό μάτι;»

By Aron Moss 

Ερώτηση:

Ένας φίλος μου έδωσε μια κόκκινη κλωστή που ο ίδιος την έλεγε «βραχιόλι της Καμπάλα» και πιστεύει ότι φέρνει επιτυχία και μας προστατεύει από το κακό μάτι. Είναι αλήθεια;

Απάντηση: 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτές οι κόκκινες κλωστές έχουν φέρει μεγάλη επιτυχία σε αυτούς που τις πουλούν 29 δολλάρια τη μία. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Αν και δεν αναφέρεται πουθενά σε όσες πηγές της Καμπάλα έχω δει, η κόκκινη κλωστή είναι μια παλιά παράδοση. Τυλίγουμε μια κλωστή εφτά φορές γύρω από τον τάφο της Ραχήλ στο Ισραήλ και στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Λέγεται ότι προστατεύει από το κακό μάτι, όσους τη φορούν στον καρπό του χεριού τους.

Το Κακό Μάτι είναι το όνομα που δίνουμε στη βλαβερή αρνητική ενέργεια η οποία δημιουργείται από ανθρώπους που μας κοιτούν με φθόνο ή με κακό συναίσθημα. Η κόκκινη κλωστή υποτίθεται ότι απωθεί αυτή την ενέργεια.

Αυτή είναι μια ευρέως αποδεκτή άποψη και από όπου και αν προέρχεται είναι τουλάχιστον ακίνδυνη. Σύμφωνα με το Ταλμούδ, το κακό μάτι μας επηρεάζει μόνο αν ανησυχούμε γι’αυτό, ενώ μας αφήνει ήσυχους όταν το αγνοούμε. `Ετσι ένας πιο αποτελεσματικός (και φθηνότερος) τρόπος να το αποφύγουμε, είναι να το ξεχάσουμε.

Εάν ανησυχείτε ότι αποτελείτε το στόχο σκοτεινών δυνάμεων, υπάρχουν άλλες λύσεις. Η πιο ισχυρή προστασία εναντίον της δύναμης του κακού είναι η δύναμη του καλού. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν βοηθά η κόκκινη κλωστή, δεν αντικαθιστά όμως σε καμιά περίπτωση, την εγκάρδια προσευχή, τη γενναιόδωρη ελεημοσύνη και την ηθική συμπεριφορά.

Είναι σίγουρα πιο εύκολο να αγοράσουμε ένα κομμάτι κλωστή που δεν έχει και πολλές απαιτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ο κόσμος δεν γίνεται καλύτερος. Υπάρχει ακόμα αρνητική ενέργεια όμως   εσάς δεν σας έχει επηρεάσει ακόμα. Αλλά όταν αποκτάτε περισσότερη θετική ενέργεια, κάνοντας ιερές πράξεις, χωρίς εγωιστικά κίνητρα, τότε πολεμάτε και συνεπώς μειώνετε την ισχύ αυτών των δυνάμεων. 

Για κάποιον που ζει ηθικά, η κόκκινη κλωστή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αξεσουάρ.