ΠΡΑΣΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πράσα
500 γραμ. κιμά
1 αβγό
λίγο αλάτι
πιπέρι, μαϊντανό
1 ματσά (ή φρυγανιά για άλλη φορά) 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα πράσα, κόβουμε το πράσινο μέρος τους, κρατάμε το λευκό και το πλένουμε αφού το κόψουμε. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα πράσα και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σχίζουμε τα πράσα με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος τους ή χωρίς να τα σχίσουμε και να τακόψουμε, αφαιρούμε με ένα κουταλάκι του γλυκού, το εσωτερικό τους. Είναι έτοιμα να τα γεμίσουμε. Βάζουμε τον κιμά σε μπολ, ρίχνουμε το αβγό, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τη ματσά μουσκεμένη σε λάδι (αν δεν είναι Πέσαχ βάζουμε φρυγανιά). Ζυμώνουμε τα υλικά να ενωθούν και γεμίζουμε τα πράσα. Τα τοποθετούμε κυκλικά σε κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο λάδι και νερό και τα βράζουμε μέχρι να σιτέψουν. Με το πράσινο μέρος από τα πράσα που περίσεψε, μπορούμε να κάνουμε πρασοκεφτέδες.

Οι συνταγές είναι από το βιβλίο, «ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ», από τις κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου