ΣΑΡΜΑΔΑΚΙΑ ΑΠΟ ΜΑΡΟΥΛΙ
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ξερό
λίγο μαϊντανό
1 αβγό
αλάτι και πιπέρι
4 κουτσαλιές ματσά τριμμένη
25-30 φύλλα από μαρούλι (τα εξωτερικά)
1 κρεμμύδι φρέσκο
λίγο άνηθο
100 γραμ. λάδι
χυμό από ένα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε ελαφρά τα φύλλα μαρουλιού, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, τα αβγό, αλάτι, πιπέρι και τη ματσά, αφού την αφήσουμε να βραχεί με λίγο νερό. Ζυμώνουμε, ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Παίρνουμε ένα – ένα τα φύλλα από το μαρούλι, βάζουμε στην άκρη λίγο από το μίγμα του κιμά και τα τυλίγουμε σε σαρμαδάκια. Τα στρώνουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω το κρεμμυδάκι και τον άνηθο ψιλοκομμένα, το χυμό λεμονιού και το λάδι. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μείνουν στο λάδι τους.
Οι συνταγές είναι από το βιβλίο, «ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ», από τις κυρίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου