Το ελαφρυντικό της αμφιβολίας
Του Γιαακόβ Λίντερ
Με δικαιοσύνη να κρίνετε τους συνανθρώπους σας (Λεβιτικό 19:15)
Στην Τορά, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένας νόμος που λέει πως όποιος δικαστής υπάρξει μάρτυρας σε κάποιο έγκλημα, θα πρέπει να απαλλαγεί από την εκτέλεση των καθηκόντων του στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο λόγος είναι πως το άτομο που έχει παρακολουθήσει ιδίοις ώμασι ένα έγκλημα, δεν θα είναι σε θέση να εξετάσει αντικειμενικά την υπόθεση.
Στα σεμινάρια για γονείς, παιδιά και συζύγους που επιζητούν τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ τους, βρήκαμε πως ο καλύτερος τρόπος επίλυσης μιας διαμάχης είναι να προσπαθήσουμε πρώτα να μειώσουμε την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων που τρέφει το ένα μέρος για το άλλο.
Ανακάλυψα πως η παρακάτω γραπτή άσκηση μπορεί να αποτελέσει μεγάλο στήριγμα για μερικούς ανθρώπους:
1) Περιγράψτε τα αρνητικά συναισθήματα που έχετε απέναντι στο παιδί/γονιό/σύζυγό σας.
2) Από το 1-100 αξιολογήστε πόσο έντονα είναι αυτά τα συναισθήματα.
3) Αν σας προσλάμβαναν ως συνήγορο υπεράσπισης για το παιδί/γονιό/σύζυγό σας στο δικαστήριο, πώς θα περιγράφατε τους λόγους της πράξης του;
4) Από το 1-100, πόσο πολύ πιστεύετε πως είναι αληθινά τα υπερασπιστικά σας επιχειρήματα;
5) Από το 1-100 αξιολογήστε την ένταση των αρνητικών σας συναισθημάτων τώρα.
Η αλλαγή στην ένταση των συναισθημάτων είναι πιθανόν να διαφέρει από άτομο σε άτομο και από κατάσταση σε κατάσταση, αλλά είναι επίσης πολύ πιθανόν να είναι πολύ χαμηλότερη στο 5) από ό,τι στο 2). Είναι εκπληκτικό το γεγονός πως μια τόσο απλή άσκηση μειώνει την ένταση συναισθημάτων όπως ο θυμός, η θλίψη, η ντροπή και άλλα, καθώς και ο πόνος που σχετίζεται με αυτά.
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους, αναγκάζοντας το μυαλό μας να περιγράψει στον εαυτό μας ορισμένα γεγονότα και καταστάσεις, επηρεάζουμε δραστικά τα αισθήματά μας γι’ αυτά. Για παράδειγμα, μπορούμε να περιγράψουμε την πράξη ενός παιδιού ή ενός γονιού, λέγοντας: «Με χτύπησε πισώπλατα» και να νιώθουμε δυνατό πόνο. Μπορούμε όμως να το μειώσουμε λέγοντας, «Μου την έφερε από πίσω». Στη συνέχεια μπορούμε να μείνουμε εκεί ή να μειώσουμε κι άλλο αν θέλουμε, περιγράφοντάς του ως «Δεν ήταν τίμιος μαζί μου» κοκ.
Γιατί να μην χρησιμοποιούμε το θαυμάσιο εργαλείο που μας έδωσε ο Θ-ός και το λένε μυαλό, υπέρ μας και όχι κατά ημών; Δίνοντας στους αγαπημένους μας το ‘ελαφρυντικό της αμφιβολίας’ και χρησιμοποιώντας διαφορετικές περιγραφές για μια αρνητική πράξη, μπορεί και να μην αλλάξουμε τον άλλον - θα αλλάξουμε όμως άρδην τα συναισθήματά μας και θα μειώσουμε τον πόνο μας, καταφέρνοντας έτσι να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά την κατάσταση, ακόμα και να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που μας απασχολούν.
Δικιμάστε το- Θα σας αρέσει πολύ!