Η 13η μέρα του μήνα Αντάρ που είναι παραμονή της γιορτής του Πουρίμ, είναι ημέρα νηστείας, σε ανάμνηση των σκληρών μαχών που έλαβαν χώρα μεταξύ των Εβραίων της Περσίας και των στρατευμάτων του Αμμάν. Είναι μέρα αγωνίας, άγχους και έντασης, η μέρα που οι Εβραίοι της Περσίας έδιναν τη μάχη τους για την ίδια τους τη ζωή. Φέτος, η νηστεία ξεκινάει το χάραμα της Τετάρτης 20/03/19 και τελειώνει το βράδυ της ίδιας μέρας, οπότε με τη δύση του ήλιου η ένταση υποχωρεί δίνοντας τη θέση της στην ανακούφιση, την χαρά και τη διασκέδαση της παραμονής της γιορτής του Πουρίμ.

 

Για να τονιστεί ο εορτασμός του Πουρίμ, οι χαχαμίμ όρισαν τέσσερις ειδικές  Εντολές (Μιτσβότ) που σκοπό έχουν να μας φέρουν πιό κοντά τον έναν στον άλλο, να δυναμώσουν τους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ μας και να εκφράσουν την ανάγκη προσφοράς αγάπης, ζεστασιάς κι’ ευτυχίας προς τους φτωχούς και ανήμπορους συνανθρώπους μας:

  

1)      Μεγκιλάτ Εστέρ  

      Για να θυμηθούμε τα γεγονότα που σχετίζονται με την γιορτή και την σωτηρία του λαού μας, όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, ακούμε με μεγάλη προσοχή την ανάγνωση της Μεγκιλάτ Εστέρ, του Αγιόγραφου της Βίβλου που εξιστορεί λεπτομερώς όλα αυτά τα γεγονότα, το βράδυ της παραμονής του Πουρίμ (φέτος, το βράδυ της Τετάρτης 20/03/19) αλλά και κατά τη διάρκεια  της επόμενης ημέρας (φέτος, την Πέμπτη 21/03/19). Κατά την ανάγνωση της Μεγκιλάτ Εστέρ, την στιγμή που ο Ραββίνος προφέρει το μισητό όνομα του Αμμάν, οι παρευρισκόμενοι πιστοί κτυπούν τα πόδια τους στο έδαφος ενώ τα παιδιά προκαλούν μία ευχάριστη όσο κι’ απίστευτη οχλαγωγία με τις ροκάνες, κουδούνες, ακόμα και πιστολιές! Αλλωστε, είναι και η μοναδική φορά που όχι μόνο επιτρέπουμε αλλά ωθούμε εμείς οι ίδιοι τα παιδιά να κάνουν θόρυβο μέσα στη Συναγωγή! Είναι, αν θέλετε, η δική τους συμμετοχή στη τήρηση των μιτσβότ της γιορτής!

 

2)      Μισσλόαχ μανότ

 

      Η αποστολή και ανταλλαγή δίσκων (μισσλόαχ μανότ), με τουλάχιστον δύο είδη γλυκισμάτων, φρούτων ή ακόμα και ποτών, ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των φίλων και μας δίνει την ευκαιρία για ευχάριστες συναντήσεις και ανταλλαγές ευχών. Το σωστό κατά την Αλαχά, είναι οι άνδρες να στέλνουν σε φίλους τους και οι γυναίκες σε φίλες τους. Θυμηθείτε λοιπόν να στείλετε και σείς τα δικά σας μισσλόαχ μανότ σε τουλάχιστον έναν φίλο σας ή μία φίλη σας την Πέμπτη 21/03/19.

 

     

 

3) Ματανότ λα-εβιονίμ

 

     Η αποστολή χρημάτων στους φτωχούς (ματανότ λα-εβιονίμ) την ημέρα του Πουρίμ, είναι η εκδήλωση της φροντίδας που πρέπει να δείχνουν πάντα οι πλούσιοι προς τους φτωχούς και που συμβολίζει ότι η χαρά της γιορτής δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη για κανέναν από μας εάν δεν μπορούν όλοι οι ομόθρησκοι της Κοινότητάς μας να συμμετάσχουν σ’ αυτή. Σε κάθε Εβραϊκή Κοινότητα, η φροντίδα για τους φτωχούς και άπορους ομόθρησκους (Τσεντακά), αποτελούσε ανέκαθεν ξεχωριστό μέλημα και καθήκον για το κάθε μέλος της, ειδικά όμως την ημέρα του Πουρίμ, αυτό αποτελεί μιτσβά. Οταν δίνουμε ελεημοσύνη σε κάποιον συνάνθρωπό μας, μερικές φορές αισθανόμαστε ανωτερότητα απέναντί του ενώ όταν δωρίζουμε ένα αντικείμενο σε κάποιον εκφράζουμε την υποχρέωσή ή την εκτίμησή μας προς το πρόσωπό του. Η μιτσβά αναφέρει επακριβώς τη λέξη «ματανότ», δώρα, για να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αισθανόμαστε σεβασμό και εκτίμηση για τους φτωχούς γιατί ο κάθε φτωχός είναι αυτός που μας δίνει την ευκαιρία να εκπληρώσουμε την μεγάλη μιτσβά της ελεημοσύνης (τσεντακά).  Την ημέρα της Πέμπτης 21/03/19, επισκεφθείτε τουλάχιστον δύο φτωχούς ομόθρησκους που γνωρίζετε προσωπικά και ζεστάνετε την καρδιά τους μ’ ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Εάν δεν γνωρίζετε κανέναν φτωχό ή άπορο, τηρείστε την μιτσβά της ημέρας βάζοντας χρήματα στο ειδικό κουτί της Συναγωγής.

  

4)      Μισστέ

   

          Αλλά κι αυτές οι προαναφερόμενες τρεις μιτσβότ δεν είναι αρκετές για να φτάσουμε στην πλήρη ενότητα που απαιτεί ο εορτασμός του Πουρίμ… Για ν’ απαλλαγούμε λοιπόν και από τα τελευταία εμπόδια που μας χωρίζουν, συγκεντρωνόμαστε οικογενειακώς σε κάποιο φιλικό σπίτι όπου μετά από ένα γιορταστικό γεύμα, πίνουμε ένα ποτηράκι παραπάνω! Έτσι, χωρίς να οδηγούμαστε σε ακρότητες, χαλαρώνουμε τους μεταξύ μας φραγμούς και νοιώθουμε πιο ανεκτικοί και πιο ενωμένοι!

 

Σσουσσάν Πουρίμ

 

Το Πουρίμ, η Γιορτή της Χαράς, διαρκεί μία μόνο ημέρα και γιορτάζεται κάθε χρόνο, εδώ και κάτι περισσότερο από 23 αιώνες(!), στις 14 του Εβραϊκού μήνα Αντάρ (φέτος, Πέμπτη 21/03/19). Στις πόλεις που περιστοιχίζονταν με παλαιά τείχη την εποχή του διαδόχου του Μωϋσή και Προφήτη, Ιησού του Ναυή, όπως π.χ. η Ιερουσαλήμ, το Πουρίμ γιορτάζεται την 15η ημέρα του μήνα Αντάρ σε ανάμνηση των σκληρών μαχών που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της Περσίας, τα Σούσα (Σσουσσάν στα Εβραϊκά) και την 15η ημέρα του μήνα: έτσι παρατάθηκε το τέλος του πολέμου και συνεπώς και του εορτασμού των επινικίων κατά μία ημέρα (σ’ αυτή τη περίπτωση, η γιορτή ονομάζεται «Σσουσσάν Πουρίμ»).

 

Το Πουρίμ, τα παιδιά μασκαρεύονται για να μας θυμίσουν συμβολικά ότι η σωτηρία των Εβραίων στην Περσία δεν ήρθε με τις φαινομενικά τυχερές συμπτώσεις που μας διηγείται η Μεγκιλάτ Εστέρ αλλά στην ουσία με την «κρυμμένη» ή άν θέλετε «μεταμφιεσμένη» Θεία Πρόνοια που βρίσκεται πάντα γύρω μας, έστω κι’ αν δεν φαίνεται με γυμνό μάτι!

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ΕΘΙΜΑ   ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΝΟΗΜΑΤΑ   ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓH  
ΒΙΒΛΟΣ: ΕΣΘΗΡ