Αυτά που πιστεύετε για τη Χαμπάντ είναι μύθος ή πραγματικότητα; `Ισως εκπλαγείτε. Εάν  για λίγα λεπτά διαβάσετε τα παρακάτω FAQ (Frequently Asked Questions -  συνήθεις ερωτήσεις) θα κατανοήσετε καλύτερα τι είναι η Χαμπάντ.

 

Μύθος: Πρέπει να είστε θρήσκος για να μπορείτε να συμμετέχετε στα προγράμματα της Χαμπάντ.

 

Αλήθεια: Η Χαμπάντ σας καλοσωρίζει όλους χωρίς να ασκεί κριτική ενώ τα προγράμματά μας είναι ανοιχτά για όλους τους Εβραίους και όσους άλλους ενδιαφέρονται σχετικά. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν στα προγράμματα της Χαμπάντ, δεν είναι πολύ θρήσκοι. Η διδασκαλία της Χαμπάντ είναι εμποτισμένη με το φημισμένο Χασσιδικό πνεύμα και τη Χασσιδική αγαλλίαση, σε καμία περίπτωση όμως η  υποχρέωση για ένα θρησκευτικό τρόπο ζωής δεν αποτελεί κριτήριο αποδοχής κάποιου στους κόλπους μας.

 

Μύθος: Ο στόχος της Χαμπάντ είναι να με κάνει θρήσκο.

 

Αλήθεια: Η Χαμπάντ δε δημιουργήθηκε για να επιβάλλει τη θρησκοληψία. Αντίθετα, είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, ταγμένος να βοηθά όλους τους Εβραίους, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους υπόβαθρο, ή το προσωπικό επίπεδο τήρησης, καθώς και να εμπλουτίζει την Εβραϊκή γνώση, τον ενθουσιασμό και την ταυτότητα. Η Χαμπάντ σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τους βαθύτερους   τομείς της Εβραϊκής θρησκείας και παράδοσης και να τους εφαρμόσετε σε μια ανοιχτή ατμόσφαιρα. `Ολες οι τάξεις, τα προγράμματα και οι υπηρεσίες της Χαμπάντ, στοχεύουν στην ανάπτυξη της γνώσης και στην παροχή μιας πολύτιμης  ενδοσκόπησης στην κοινή μας κληρονομιά, στις παραδόσεις, στο θρησκευτικό εθιμοτυπικό, στους νόμους και τα τελετουργικά. Κάθε άτομο καλείτε να συμμετάσχει, να μελετήσει και να μάθει. Κάθε άτομο παίρνει τις δικές του αποφάσεις που διαμορφώνουν το θρησκευτικό τρόπο ζωής του ο οποίος είναι απόλυτα σεβαστός. Κάθε μιτσβά είναι από μόνη της ένα σημαντικό βήμα στην προσωπική εξέλιξη του καθενός.

 

Μύθος: Η Χαμπάντ δε θεωρεί τους Μεταρρυθμιστές, τους Συντηρητικούς ή αυτούς που δεν ασκούν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις, «πραγματικούς» Εβραίους.

 

Αλήθεια: Η Χαμπάντ αποφεύγει να βάζει ταμπέλες στους άλλους Εβραίους αφού κάτι τέτοιο θα μας χώριζε και θα ύψωνε εμπόδια ανάμεσά μας. Ο Εβραϊκός νόμος θεωρεί Εβραίο οποιονδήποτε γεννήθηκε από Εβραία μητέρα ή προσηλυτίστηκε σύμφωνα με τη Αλαχά, ανεξάρτητα από το βαθμό τήρησης των θρησκευτικών του καθηκόντων. Ο Ράμπι από το Λούμπαβιτς άσκησε αυστηρή κριτική σε Ορθόδοξα στοιχεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ για δημόσιο σχολιασμό των μη-Ορθόδοξων Εβραίων.

 

 Μύθος: Η Χαμπάντ δε δέχεται νεοφώτιστους.

 

Αλήθεια: Η Χαμπάντ ακολουθεί τον παραδοσιακό Εβραϊκό νόμο που δηλώνει ότι οποιοσδήποτε μη Εβραίος ο οποίος  είναι πραγματικά πεπεισμένος από την ομορφιά και την ορθότητα της Τορά και είναι έτοιμος να ακολουθήσει τις παραδόσεις του λαού του Ισραήλ, και συνεπώς επιθυμεί να εισέλθει στην κοινότητα του Ισραήλ, είναι καλοδεχούμενος σαν νεοφώτιστος. Η διαδικασία του προσηλυτισμού απαιτεί τη βύθιση σε κασσέρ μικβά, περιτομή για τους άντρες, και το πιο σημαντικό, αποδοχή της πειθαρχίας και των πρακτικών του Ιουδαϊσμού – όλα υπό την εξουσιοδοτημένη ραββινική επίβλεψη.

 

Μύθος: Η Χαμπάντ δεν υποστηρίζει το Ισραήλ

 

Αλήθεια: Η Χαμπάντ υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ και το δικαίωμα ύπαρξής του, σε ολόκληρη την επικράτειά του. Πολλοί άνθρωποι της Χαμπάντ υπηρετούν στον Ισραηλινό Στρατό και άλλοι προσφέρουν υλική και πνευματική υποστήριξη στα στρατεύματά του. Η Χαμπάντ έχει περισσότερα από 150 κέντρα στο Ισραήλ ενώ παρέχει δεκάδες εκπαιδευτικές ευκολίες σε ολόκληρη τη χώρα. Πολλοί Ραββίνοι που σπούδασαν στο Λουμπάβιτς, ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους σε Ισραηλινά γεσσιβότ. Ο ίδιος Ο Ράμπι ενθάρρυνε την υποστήριξη του UJA (United Jewish Appeal).

 

Μύθος: Οι γυναίκες κατέχουν δευτερεύουσα θέση στη φιλοσοφία της Χαμπάντ.

 

Αλήθεια: Διαφορετική, ναι! Δευτερεύουσα, όχι! Η υψηλή θέση των Εβραίων γυναικών στη Χαμπάντ, αποτελεί τον πυρήνα της επιβίωσης του Ιουδαϊσμού. Ως ο ακρογωνιαίος λίθος στη ζωή της Εβραϊκής οικογένειας, η γυναίκα μπορεί να επιτύχει μια βαθιά και ουσιαστική πνευματικότητα η οποία καλύπτει τις βαθύτερες ανάγκες και ιδανικά της, ανοίγοντας νέες προοπτικές  αυτοκατανόησης, εξέλιξης και γνώσης της Τορά. Η άγνοια, οι προκαταλήψεις και οι μύθοι που κατηγορούσαν την Εβραία γυναίκα επικρατούσαν μέχρι πρόσφατα, στρέφοντας πολλούς ανθρώπους κατά της σωστής εκτίμησης της Τορά και του παραδοσιακού Εβραϊκού τρόπου ζωής. Η Χαμπάντ εργάζεται για την κατάργηση τέτοιων αντιλήψεων.

 

Περισσότερα για τι πιστεύουμε