Μόνο Αποδείξεις

Ο Τζο Γκρίνμπεργκ ήταν ένας από τους πιο πλούσιους άντρες της πόλης. Για κάθε φιλανθρωπική οργάνωση που του τηλεφωνούσε, του χτυπούσε την πόρτα ή του έστελνε κάποια επιστολή, είχε την απάντηση: «Σύντομα, σύντομα. Μείνετε ήσυχοι και θα δείτε».

Μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο, ο Τζο γινόταν όλο και πιο πλούσιος αλλά η απάντησή του παρέμενε πάντα η ίδια: «Σύντομα, σύντομα. Μείνετε ήσυχοι και θα δείτε».

Ο Τζο τελικά πέθανε, σε αρκετά προχωρημένη ηλικία. Δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ, καμία από τις υποσχέσεις για ελεημοσύνη που έδινε με μισή καρδιά. Στην πραγματικότητα, σε ολόκληρη τη ζωή του δεν είχε δώσει ποτέ, ούτε μία δεκάρα.

Όταν έφτασε στις πύλες του Παραδείσου, οι Φρουροί εξέτασαν προσεκτικά τη λίστα με τις καλές του πράξεις. «Τί είναι όλα αυτά τα ‘Σύντομα, σύντομα, θα δείτε’ που έλεγες στα φιλανθρωπικά σωματεία, στις συναγωγές και στα γεσσιβά;», ρώτησαν οι Φύλακες των Πυλών.

«Κανένα πρόβλημα» είπε ο Τζο, καθώς έβγαλε ήρεμα το βιβλίο επιταγών του και ξεκίνησε να συμπληρώνει τσεκ για κάθε φιλανθρωπική οργάνωση που του είχε ζητήσει βοήθεια. «Θα κάνω καλό σε όλους, τώρα αμέσως», δήλωσε με αυτοπεποίθηση.

«Λυπούμαστε Τζο» είπαν οι Φρουροί θλιμμένα. «Εδώ δεχόμαστε μόνο αποδείξεις».  

Για πολλούς από εμάς, ο ερχομός του Ροσς Ασσανά και του Γιομ Κιπούρ προσανατολίζει τις σκέψεις μας στην Τελική Εκκαθάριση Λογαριασμών ή τουλάχιστον στην όψη της βαθμολογικής μας κάρτας, την Ημέρα της Κρίσης.

Τι «αποδείξεις» έχουμε να προσκομίσουμε για τον εαυτό μας, ετούτο το χρόνο; Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις του προηγούμενου έτους;

Και φυσικά, οι αποδείξεις που αναφέρονται στις Ουράνιες Πύλες δεν περιλαμβάνουν μόνο αυτές που συλλέχθηκαν από τις φιλανθρωπίες. (Αυτό δε μειώνει τη σπουδαιότητα της Μιτσβά της ελεημοσύνης, σε καμία περίπτωση. Στην πραγματικότητα, όταν στο Ταλμούδ αναφέρεται η λέξη «Μιτσβά» χωρίς περαιτέρω εξήγηση, οι Σοφοί μας λένε ότι πρόκειται για τη μιτσβά της ελεημοσύνης αφού αυτή εμπεριέχει όλες τις άλλες Μιτσβότ. Επιπλέον, είναι μία από τις μοναδικές Μιτσβότ για την οποία η Εβραϊκή παράδοση δηλώνει πως επισπεύδει ουσιαστικά τη Λύτρωση.)

Οι αποδείξεις που είναι τα «νομικά αντικρίσματα» για Ψηλά, περιλαμβάνουν κάθε καλή πράξη και όλες μαζί που κάναμε τον περασμένο χρόνο. Τα χαρτάκια με τις υποσχέσεις είναι χρήσιμα για το έτος που θα έρθει, αλλά τι αποδεικτικά προσκομίζουμε για τους τελευταίους 12 μήνες; 

Κάθε φορά που εκτελούμε μια Μιτσβά, είτε είναι θετική εντολή είτε απαγόρευση, αυτή καταγράφεται στο Ουράνιο Αρχείο. Περιλαμβάνονται επίσης όλα τα συναισθήματα μεταμέλειας και μετάνοιας για περασμένες κακές ή ανεκπλήρωτες πράξεις. Στη συνέχεια, όλες οι «αποδείξεις» των Μιτσβότ λαμβάνονται υπόψη στο διάταγμα του Θ-ού που γράφεται το Ροσς Ασσανά και σφραγίζεται το Γιομ Κιπούρ και καθορίζει τη μορφή του νέου έτος για καθέναν από εμάς. ( Η «περίοδος χάριτος» μεταξύ του Ροσς Ασσανά και του Γιομ Κιπούρ επιτρέπει αλλαγές στην Κρίση, εάν εργαστούμε αρκετά σκληρά – σε πνευματικό επίπεδο – κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου).

Ας βασιστούμε στα χαρτάκια με τις υποσχέσεις για να ξεκινήσουμε σήμερα να κάνουμε καλό και ας συλλέξουμε μπόλικες αποδείξεις για τις επόμενες μέρες (μήνες και χρόνια!). Όλοι θα μείνουμε ευχαριστημένοι.