Προετοιμασίες για το Πέσαχ

Υπάρχει μια εντολή (Μιτσβά), που αφορά αποκλειστικά την γιορτή του Πέσαχ και αυτή είναι, να τρώμε Ματσά και να απαλλαγούμε από οτιδήποτε είναι Χαμέτς.

Χαμέτς είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει όλες τις τροφές ή τα ποτά, που προέρχονται από τα ακόλουθα πέντε δημητριακά: σιτάρι (σκληρό ή μαλακό), κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Για παράδειγμα θεωρούνται Χαμέτς το ψωμί, το κέικ, τα μακαρόνια, η μπύρα, το ουίσκι κτλ. Όταν το Πέσαχ είναι προ των πυλών, καθαρίζουμε διεξοδικά όλο το σπίτι και ιδιαίτερα την κουζίνα, προκειμένου να εξαφανίσουμε και το παραμικρό ψίχουλο. Ψάχνουμε ακόμα το αυτοκίνητο, το γραφείο, το μαγαζί και οποιοδήποτε μέρος μας ανήκει, για να βεβαιωθούμε πως δεν έχει απομείνει κανένα Χαμέτς. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε με τα μαχαιροπήρουνα και τα πιατικά που χρησιμοποιούσαμε στην διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς, επειδή έχουν «απορροφήσει» Χαμέτς. Το καλύτερο θα ήταν να διαθέτουμε ξεχωριστά σερβίτσια ή κατσαρολικά, αποκλειστικά για την διάρκεια του Πέσαχ. Αν αυτό είναι αδύνατο, υπάρχει μια ιδιαίτερη διαδικασία «Κασσερ-οποίησης» όλων αυτών των σκευών, την οποία ευχαρίστως θα μας υποδείξει ο Ραβίνος.

Όπως είπαμε απαγορεύεται ακόμα και να έχουμε στην κατοχή μας Χαμέτς. Όλα τα Χαμέτς λοιπόν, που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε πριν το Πέσαχ, καθώς και όλα τα πιατικά που είναι Χαμέτς, θα πρέπει να τα φυλάξουμε κλειδωμένα σε κάποιο ντουλάπι και να τα εκχωρήσουμε σε κάποιον Μη- Εβραίο, για όλη την διάρκεια της γιορτής. Από την οπτική γωνία του αλλόθρησκου ετούτη η συμφωνία θυμίζει την αγορά και την πώληση προθεσμιακών συμβολαίων στο χρηματιστήριο: ακόμα και αν δεν γίνεται ο φυσικός κάτοχος αυτών των αγαθών, η προσωρινή, νόμιμη κατοχή τους μπορεί ενδεχόμενα να του αποβεί προσοδοφόρα. Ωστόσο επειδή η διαδικασία αυτή κρύβει κάποιες νομικές περιπλοκές καλό είναι να ανατεθεί σε έναν ειδικευμένο Ραβίνο. Ο Ραβίνος θα δράσει σαν πράκτορας μας, τόσο για την «πώληση» του Χαμέτς σε έναν Μη-Εβραίο την παραμονή της γιορτής- (φέτος, 22 Απριλίου 2024) - όσο και για την εξαγορά του το βράδυ, μετά το πέρας της Γιορτής- 30 Απριλίου 2024 το βράδυ. Για την αίτηση πώλησης του Χαμέτς, κάντε κλικ εδώ.

Η αναζήτηση του Χαμέτς

Το βράδυ της Κυριακής 21 Απριλίου 2024, αφού απαγγείλουμε μια ειδική ευλογία, κάνουμε την επίσημη αναζήτηση του Χαμέτς. Το έθιμο θέλει να έχουμε κρύψει δέκα κομματάκια Χαμέτς, καλά τυλιγμένα, σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Ψάχνουμε προσεκτικά, με ένα αναμμένο κερί, σε όλο το σπίτι - από τα δωμάτια ως το υπόγειο και το γκαράζ. Το Χαμέτς που θα βρούμε στη διάρκεια αυτού του ψαξίματος, όπως και τα δέκα κομματάκια, το τυλίγουμε καλά και το βάζουμε σε ένα εμφανές σημείο, για να τα κάψουμε το επόμενο πρωί. Όταν τελειώσουμε, απαγγέλλουμε: « Όποιο ένζυμο υπάρχει στην κατοχή μου, που μήτε είδα, μήτε απομάκρυνα και του οποίου αγνοώ την ύπαρξη, ας θεωρηθεί ασήμαντο και δίχως κάτοχο, όπως η σκόνη της γης».
 

 

Το κάψιμο του Χαμέτς

Το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου 2024 καίμε το Χαμέτς , και απαγγέλλουμε «Όλα τα ένζυμα που έχω στη κατοχή μου, είτε έπεσαν στην αντίληψη μου είτε όχι, είτε τα απομάκρυνα είτε όχι, ας θεωρηθούν ολότελα ασήμαντα και δίχως κάτοχο, όπως η σκόνη της γης.» Σε πολλές κοινότητες, συνηθίζεται μετά από αυτήν την απαγγελία να λέγεται η ακόλουθη προσευχή, που αποκαλύπτει κάτι από το βαθύτερο νόημα ετούτης της Μιτσβά: «Ας γίνει το θέλημα Σου… έτσι όπως απομάκρυνα κάθε Χαμέτς από το σπιτικό και τα υπάρχοντα μου, έτσι και Εσύ απάλλαξε τη γη από το μιαρό πνεύμα , εξαφάνισε τις κακές ροπές μας… και εξάλειψε την κυριαρχία του κακού από τον κόσμο… όπως ακριβώς εκμηδένισες την Αίγυπτο και τα είδωλα της, τις ημέρες εκείνες, τον καιρό εκείνο…».

Η ιστορία του Πέσαχ * Το Πέσαχ στις μέρες μας * Προετοιμασίες για το Πέσαχ * Ο εορτασμός του Σέντερ * Σσβιί Σσελ Πέσαχ- Η Έβδομη Ημέρα του Πέσαχ * Αχαρόν σσελ Πέσαχ - Η όγδοη ημέρα του Πέσαχ * Βαθύτερα Νοήματα