Το Πέσαχ είναι γνωστό και ως η «Γιορτή των Ματσότ» και τούτο επειδή η Εντολή επιβάλει να τρώμε Ματσά και να απομακρύνουμε όλα τα Χαμέτς (ένζυμα). Η διαφορά ανάμεσα στο ζυμωμένο ψωμί και την Ματσά είναι πρόδηλη: το ψωμί φουσκώνει, ενώ οι Ματσότ δεν επιτρέπεται διόλου να φουσκώσουν. Σύμφωνα με την ερμηνεία των Σοφών μας το χαρακτηριστικό «φούσκωμα» των τροφών Χαμέτς συμβολίζει την αλαζονεία και την έπαρση, ενώ το επίπεδο και χαμηλό σχήμα της Ματσά συμβολίζει την ταπεινοφροσύνη. Η ταπεινοφροσύνη αποτελεί το θεμέλιο κάθε πνευματικής επίτευξης. Μονάχα όποιος είναι ικανός να υπερβεί τις ίδιες του τις αδυναμίες και να υποταχθεί σε μια ανώτερη σοφία μπορεί να ελευθερώσει τον εαυτό του από τα ίδια του τα δεσμά. Στην διάρκεια του Πέσαχ απαγορεύεται και η ελάχιστη ποσότητα Χαμέτς: με άλλα λόγια θα πρέπει να απαλλαγούμε από την έπαρση και τον εγωκεντρισμό που φωλιάζουν στην καρδιά μας. Καθώς τρώμε λοιπόν την Ματσά εσωτερικεύουμε τις αρετές της ταπεινότητας και της υπέρβασης του εαυτού μας - αρετές που αποτελούν την ουσία της πίστης.
Η ιστορία του Πέσαχ * Το Πέσαχ στις μέρες μας * Προετοιμασίες για το Πέσαχ * Ο εορτασμός του Σέντερ * Σσβιί Σσελ Πέσαχ- Η Έβδομη Ημέρα του Πέσαχ * Αχαρόν σσελ Πέσαχ - Η όγδοη ημέρα του Πέσαχ *