Λαγκ Μπαόμερ, η 33η μέρα του Υπολογισμού του Ομέρ – φέτος, Τρίτη 12 Μαΐου 2020 – είναι ημέρα γιορτής του Εβραϊκού ημερολογίου που γιορτάζεται με εκδρομές (όπου τα παιδιά παίζουν με τόξα και βέλη), με φωτιές, και άλλα χαρούμενες δραστηριότητες. Πολλοί επισκέπτονται το μέρος όπου αναπαύεται (το Μερόν στο Βόρειο Ισραήλ) ο μεγάλος σοφός και μυστικιστής, Ραββίνος Σσιμόν Μπαρ Γιοχάι, το γιαρτσάιτ (επέτειος θανάτου) του οποίου σηματοδοτεί την ημέρα αυτή.
Ο Ραββίνος Σσιμόν Μπαρ Γιοχάι που έζησε το 2ο αιώνα της Κοινής Εποχής ήταν ο πρώτος που δίδαξε δημοσίως τη μυστικιστική διάσταση της Τορά που είναι γνωστή ως «Καμπάλα» και είναι ο συγγραφέας του βασικού έργου της Καμπάλα, του Ζοχάρ. Την ημέρα του θανάτου του, ο Ραββίνος Σσιμόν έδωσε οδηγίες στους μαθητές του να ορίσουν αυτή την ημερομηνία σαν «ημέρα της χαράς μου». Σύμφωνα με τους Χασσιδιστές διδάσκαλους η τελευταία μέρα ενός δίκαιου ανθρώπου πάνω στη γη καθορίζει το σημείο όπου «όλες οι πράξεις του, τα διδάγματα και το έργο του» φτάνουν στο αποκορύφωμά τους και στο ζενίθ της επιρροής τους στις ζωές μας. `Ετσι κάθε Λαγκ Μπαόμερ γιορτάζουμε τη ζωή του Ραββίνου Σσιμόν και την αποκάλυψη της εσώτερης ψυχής της Τορά.
Στο Λαγκ Μπαόμερ γιορτάζουμε άλλο ένα ευχάριστο γεγονός. Στο Ταλμούδ αναφέρεται ότι τις εβδομάδες μεταξύ του Πέσαχ και του Σαβουότ, μια αρρώστεια ξέσπασε ανάμεσα στους μαθητές του μεγάλου σοφού, Ραββίνου Ακιβά «γιατί ο ένας δε σεβόταν τον άλλον». Για το λόγο αυτό, οι συγκεκριμένες εβδομάδες θεωρούνται περίοδος πένθους, με διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες να απαγορεύονται από το νόμο και το εθιμοτυπικό. Στο Λαγκ Μπαόμερ, οι θάνατοι από την αρρώστεια σταμάτησαν, έτσι την ημέρα αυτή μεταφέρεται το νόημα του Ααβάτ Ισραέλ, η εντολή να αγαπούμε και να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας.
Περισσότερα για το Λαγκ Μπαόμερ: