Τι χρειάζονται, τέλος πάντων, όλα αυτά τα σεμινάρια για γονείς;

Του Γιαακόβ Λίντερ

Επαίνεσα μια ομάδα γονέων για την προθυμία τους να εμπλουτίσουν τα προσόντα τους. Περνούσαμε μία ώρα την εβδομάδα μαθαίνοντας και μελετώντας μεθόδους για την ανατροφή μιας υγιούς και δυνατής οικογένειας. Τους είπα πως η γνώση είναι η μητέρα της δράσης. Χρειάζεται να ξέρουμε τι να κάνουμε, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ό,τι ξέρουμε.

Ένας γονιός μου είπε τότε: «Δεν ξέρω αν νιώθω και πολύ περήφανη γι’ αυτό. Στην αδερφή μου δεν έχω πει ότι παρακολουθώ τέτοιου είδους σεμινάρια. Θα γέλαγε και θα έλεγε πράγματα του τύπου, «Τι πας και κάνεις εκεί; Οι ιδέες που δίνουν ακούγονται καλές, αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή ζωή. Πολύ γρήγορα θα γυρίσεις στις παλιές σου συνήθειες και θα νιώθεις και ένοχη που δεν το κάνεις «σωστά»… Δεν είναι προτιμότερο να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα και να είμαστε και ικανοποιημένοι;» θα κατέληγε.

Ρώτησα τη γυναίκα, αν ήθελε να παίξει τένις θα έπαιζε με κάποιον χειρότερο ή με κάποιον καλύτερο από εκείνη; «Θα έπαιζα με κάποιον καλύτερο από μένα» ήταν η απάντηση, «γιατί θα ήταν πιο ενδιαφέρον και θα μάθαινα καινούργια πράγματα».

Της εξήγησα πως η ίδια αρχή ισχύει και για το παιχνίδι της ζωής και ιδιαίτερα στις σχέσεις και στην ανατροφή των παιδιών. Καθένας παίζει σύμφωνα με τα ταλέντα του και στο επίπεδο που αυτός μπορεί. Αλλά η ανθρώπινη φύση είναι τέτοια – σύμφωνα με τα λόγια του Ταλμούδ – «Κάποιος που έχει εκατό, θέλει τα διακόσια. Και κάποιος που έχει διακόσια επιθυμεί τα τετρακόσια». Ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι με όσα έχουμε και θέλουμε περισσότερα. Αυτό το χαρακτηριστικό, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν αναζητούσαμε ανθρώπους που έχουν καλύτερες ικανότητες για σχέση ή ανατροφή παιδιών από τις δικές μας και αν τους αποδεχόμασταν ως «συνοδοιπόρους».

Μπορεί να αγαπάς την κυνική αδερφή σου και τους καχύποπτους συγγενείς, αλλά οι «συνοδοιπόροι» σου θα πρέπει να επιλέγονται με προσοχή. Οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε το χρόνο μας σε τακτικά διαστήματα, επηρεάζουν τη ζωή μας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Συναναστρεφόμενοι με ποιοτικούς ανθρώπους που έχουν τη δίψα να μάθουν και να εξελιχθούν, μπαίνουμε κι εμείς σε αυτό το μονοπάτι και αποκτάμε νέες ικανότητες και ιδέες που δεν αποτελούσαν μέρος του φυσικού μας ρεπερτορίου, στο παρελθόν.

Δεν υπάρχει τέλειος γονιός ή τέλειος σύζυγος πουθενά στον κόσμο, όπως επίσης δεν υπάρχει γονιός ή σύζυγος που δεν κάνουν τίποτα σωστό. Ως πατέρας 14 παιδιών, ακόμα ψάχνω τρόπους να γίνω καλύτερος γονιός και κάθε μέρα να μαθαίνω κάτι καινούργιο. Βλέπω τι έχει αποτέλεσμα στους άλλους και σκέφτομαι αν ταιριάζει και στη δική μου περίπτωση.

Η ανατροφή των παιδιών είναι κάτι ιδιαίτερο που εξαρτάται τόσο από το χαρακτήρα των γονιών όσο και από το χαρακτήρα των παιδιών, καθώς και από τις συνθήκες ζωής της οικογένειας. Ο πιο σημαντικός κανόνας στην ανατροφή παιδιών είναι πως δεν υπάρχει κανόνας. Κάτι που έχει αποτέλεσμα σε κάποιον άλλο δεν είναι απαραίτητο πως θα έχει και σε μας, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει. Μόνο αν ψάχνουμε και ανακαλύπτουμε τι δουλεύει, μπορούμε να βελτιωθούμε. Εάν δούμε πως κάτι δεν είναι αποτελεσματικό για την περίπτωσή μας, οφείλουμε να το σταματήσουμε και να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο. Υπάρχουν μόνο γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Η βασική αρχή του αγώνα για ισορροπία ανάμεσα στην πειθαρχία και στην αγάπη είναι παγκόσμια και εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσιες με μικρές τροποποιήσεις στην κάθε μία. 

Θα κερδίσουμε το σεβασμό των παιδιών μας όταν δουν ότι είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε πως να γινόμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε. Τότε θα αποκτήσουν την εντύπωση και θα καταλάβουν καθαρά πως δεν είμαστε τέλειοι αλλά έχουμε και άλλα περιθώρια εξέλιξης. Όταν κάνουμε ένα λάθος, πράγμα αναπόφευκτο, δεν θα μας κρίνουν αφού ξέρουν πως πραγματοποιούμε ένα ταξίδι και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον προορισμό μας.

Αν πιστεύετε πως το τίμημα για τη μόρφωση είναι μεγάλο, αυτό για την άγνοια είναι πολύ μεγαλύτερο. Κάποιος που δεν διαβάζει καλά βιβλία δεν έχει πλεονέκτημα σε σχέση με κάποιον που δεν διαβάζει καθόλου. Διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο για γονείς 10 – 15 λεπτά την ημέρα, βελτιώνουμε τις ικανότητές μας στην πιο σπουδαία δουλειά της ζωής μας.

Δοκιμάστε το – πιάνει!