Τι δεν είναι ευτυχία

Του Γιαακόβ Λίντερ 

Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας, γένους ή θρησκείας θέλουν να είναι ευτυχισμένοι. Αλλά γιατί τόσοι λίγοι μπορούν να υποστηρίξουν πως είναι πραγματικά ευτυχισμένοι; Μήπως επειδή δεν ξέρουν πώς να είναι κανείς ευτυχισμένος; Ή μήπως έχουν βαρεθεί να προσδοκούν την ευτυχία;

Διότι ευτυχία μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Ας δούμε λοιπόν τι δεν είναι ευτυχία.

Ένα λάθος που κάνουν πολύ συχνά οι άνθρωποι είναι να μπερδεύουν τη διασκέδαση με την ευτυχία. Ενώ η διασκέδαση αποτελεί θετικό και υγιές στοιχείο της, η επιδίωξή της μόνο δεν μπορεί να φέρει την ευτυχία. Η κατανάλωση ακατάλληλων τροφών μπορεί να είναι διασκέδαση, αλλά οι άνθρωποι που προσέχουν το σώμα τους είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι. Η εργένικη ζωή και η γνωριμία με πολλούς και πολλές του αντίθετου φύλλου χωρίς δεσμεύσεις είναι διασκεδαστική, αλλά οι έρευνες δείχνουν πως οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο και είναι συνήθως πιο ευτυχισμένοι. Ένας έφηβος μπορεί να βρίσκει διασκεδαστική την χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιον πραγματικά ευτυχισμένο έφηβο, χρήστη ναρκωτικών.

«Αν είχα πολλά λεφτά θα ήμουν ευτυχισμένος». Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να το λένε. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αν ναι, όλοι οι πλούσιοι θα ήταν ευτυχισμένοι και όλοι οι φτωχοί θα ήταν δυστυχισμένοι. Αλλά όλοι γνωρίζουμε πως αυτό είναι λάθος. Ευτυχισμένοι και δυστυχισμένοι υπάρχουν παντού. «Μην με παρεξηγήσετε» είπα σε ένα φίλο κάποια μέρα. «Να είσαι πλούσιος σήμερα δεν είναι αμαρτία – είναι ένα θαύμα!». Η οικονομική ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία, αν χρησιμοποιείται για να παρέχει στους ανθρώπους περισσότερη ώρα με την οικογένειά τους, περισσότερο χρόνο για πνευματική καλλιέργεια και βοήθεια των άλλων. Αν όμως η απόκτηση χρημάτων είναι ο απώτερος στόχος, τότε ανεξάρτητα από το πόσα έχει κάποιος, ποτέ δεν θα τα θεωρεί αρκετά και ποτέ δεν θα είναι ικανοποιημένος επειδή πάντα θα υπάρχουν κάποιοι πλουσιότεροι. Όπως είπε και ο Βασιλιάς Σολομώντας, «Όποιος αγαπά τα χρήματα δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένος με αυτά» (Εκκλησιαστής 5:9).

Άλλη μια διαφορά ανάμεσα στην διασκέδαση και την ευτυχία είναι πως η πρώτη είναι στιγμιαία. Η ευτυχία από την άλλη, είναι ένα αίσθημα ικανοποίησης που πιθανόν να μην γίνεται αντιληπτό την ώρα της δράσης.

Η δραστηριότητα μπορεί να είναι επίπονη και το συναίσθημα της ευτυχίας να έρθει αργότερα. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η καθημερινή συνήθεια να σηκωνόμαστε νωρίς από το κρεβάτι για να γυμναστούμε. Πιθανόν να μην είναι διασκεδαστικό, αλλά είναι βέβαιο πως βοηθά στην επίτευξη καλής υγείας και ευεξίας.

Ο Βασιλιάς Δαυίδ λέει (Ψαλμοί 126), «Αυτοί που φυτεύουν με δάκρυα θα μαζέψουν με χαρά». Αυτό είναι ένα πανάρχαιο και αιώνιο μυστικό στην κατάκτηση της ευτυχίας. Ένας άνθρωπος που φυτεύει έναν σπόρο αντί να τον φάει και να τον απολαύσει αμέσως, εργάζεται για να επιτύχει έναν μακροπρόθεσμο στόχο κάτι το οποίο θα του αποφέρει μεγαλύτερο όφελος από τη σύντομη ευχαρίστηση της άμεσης κατανάλωσης του σπόρου.

Τι θα έκανα αν είχα χρήματα και όλο τον ελεύθερο χρόνο του κόσμου; Αυτή είναι μια ερώτηση κλειδί όταν προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό για μας. Το συναίσθημα πως επενδύουμε το χρόνο μας σε πράγματα που αξίζουν αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της αληθινής ευτυχίας.