Δεν σηκώνει ούτε ένα αστείο;

Του Αρόν Μοσς

Ερώτηση:

Η γυναίκα μου δεν έχει αίσθηση του χιούμορ. Λέει πως τη διακωμωδώ μπροστά σε κόσμο και θυμώνει με όλα. Δεν θα έπρεπε να δέχεται αστεία;

Απάντηση:

Τα αστεία είναι σοβαρά. Η γραμμή ανάμεσα σε ένα φιλικό καλαμπούρι και ένα ταπεινωτικό χλευασμό είναι πολύ λεπτή και πρέπει να αναρωτιόμαστε αν το γέλιο που θα κερδίσουμε αξίζει τον πόνο που θα προκαλέσουμε.

Αυτό είναι αλήθεια όσον αφορά τα χιουμοριστικά σχόλια για τους άλλους. Ανάμεσα σε συζύγους, όμως, η ταπείνωση είναι απλά εγκληματική και αντιτίθεται σε όλα όσα υποτίθεται πως είναι ένας γάμος: μια αποκλειστική ενότητα.

Στην Εβραϊκή γαμήλια τελετή, μετά τη χουπά (γαμήλια σκέπη) ο γαμπρός και η νύφη κλείνονται σε ένα ιδιαίτερο δωμάτιο, γνωστό ως γιχούντ. Γιχούντ σημαίνει «ενότητα», «ένωση» και «αποκλειστικότητα». Μπαίνοντας σε αυτό το δωμάτιο, ένα μέρος όπου κανείς άλλος δεν είναι παρών εκτός από το ζευγάρι, δημιουργούν έναν ιερό χώρο που είναι μόνο δικός τους.

Οι νιόπαντροι αφήνουν το γιχούντ μετά από λίγα λεπτά, αλλά με τρόπο που δείχνει πως δεν θα έπρεπε να το αφήσουν ποτέ. Το ιδιωτικό άβατο και η διάθεση ενότητας του γιχούντ θα πρέπει να μεταφέρονται και στον έγγαμο βίο. Η σχέση ανάμεσα στο σύζυγο και στη σύζυγο είναι ένας ιερός και καθαγιασμένος χώρος και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Οποιαδήποτε λέξη ή δράση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μοναδικότητα και την ενότητα ενός γάμου, θα πρέπει να σβήνεται από το ρεπερτόριό μας.

Όταν διακωμωδείτε τη σύζυγό σας μπροστά στους φίλους σας, στιγμιαία βγαίνετε έξω από το γιχούντ. Εγκαταλείπετε το έτερον ήμισυ και το αφήνετε μόνο του για μερικά ανούσια χαχανητά. Είναι ωραίο να κάνετε αστεία αλλά ποτέ σε βάρος της ενότητάς σας.  

Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο ένας σύζυγος ασκεί δημόσια κριτική στο/στη σύντροφό του. Με αυτό τον τρόπο επιτρέπει την είσοδο ξένων στο γιχούντ, μια στιγμή που θα έπρεπε να εκτυλίσσεται μόνο μεταξύ τους. Υπάρχει και χώρος και χρόνος για άσκηση κριτικής ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, αλλά ποτέ με την παρουσία τρίτων.

 

Αυτά τα λάθη είναι τόσο συνηθισμένα που σε μερικά ζευγάρια είναι πλέον δεδομένα. Αυτά όμως τα μικρά πράγματα είναι ικανά να κλονίσουν ένα γάμο. Για να επιτύχει και να προκόψει ένας γάμος πρέπει πάντα να παραμένει ενωμένη οντότητα.

Αν νιώσετε αναπαυτικά στο γιχούντ δεν θα θέλετε ποτέ να το εγκαταλείψετε.