Έθιμα και Πρακτικές του Ρόσς-Ασσανά

   Η κορυφαία Μιτσβά του Ρόσς-Ασσανά είναι το άκουσμα του ήχου του Σσοφάρ ( του κέρατος του κριαριού), και τις 2 μέρες της γιορτής (Φέτος, λόγω του Σσαμπάτ θα σαλπίσουμε μόνο τη δεύτερη μέρα, δηλαδή Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020). Το Σσοφάρ, το πιο παλιό από τα πνευστά όργανα, έχει πολλές ερμηνείες.

* Διακηρύσσει τη στέψη του Θεού ως Βασιλιά του Σύμπαντος.
* Μας παροτρύνει να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε στον δρόμο του Θεού
* Μας θυμίζει τον ήχο του Σσοφάρ που ακούστηκε στους πρόποδες του όρους Σινά όταν δεχτήκαμε τον Γραπτό Νόμο (Τορά) του Θεού και τις εντολές Του για πάντα.
*Αναπαριστά το απλό και πρωτόγονο κάλεσμα του καθενός μας από τα βάθη της ψυχής του.
* Μας υπενθυμίζει την θυσία του Ισαάκ και την πράξη του Αβραάμ να δεχτεί να θυσιάσει τον μονάκριβο γυιό του για χάρη της βαθιάς πίστης του στον Θεό. Ετσι κι' εμείς, απόγονοι του Αβραάμ, θα πρέπει να έχουμε μέσα μας την βαθιά πίστη ότι ο Παντοδύναμος Θεός μας σώζει από κάθε κακό.
* Προαναγγέλλει το σάλπισμα του «Μεγάλου Σσοφάρ»  που θα ηχήσει ο Θεός τη στιγμή της έλευσης του Μεσσία, ο οποίος θα μας βγάλει από την εξορία και θα μας οδηγήσει στην Ιερή μας Γή, "μπιμερά μπεγιαμένου", δηλαδή "σύντομα-στις μέρες μας".


Τάσσλιχ

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας του Ρόσς-Ασσανά (φέτος, λόγω του Σσαμπάτ, θα κάνουμε Τασσλίχ τη δεύτερη μέρα, δηλαδή Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020) συνηθίζεται να επισκεπτόμαστε ένα μέρος με τρεχούμενο νερό που περιέχει ψάρια και να απαγγέλουμε τις ειδικές προσευχές, που ονομάζονται Τασσλίχ. Με αυτό τον συμβολικό τρόπο παρακαλούμε τον Θεό να "ξεπλύνει" τα λάθη μας και να διώξει μακρυά τις αμαρτίες μας. Οπως το ψάρι εξαρτάται από το νερό για να ζήσει, έτσι κι' εμείς βασιζόμαστε στην μεγαλοψυχία του Θεού, κι' όπως τα μάτια του ψαριού δεν κλείνουν ποτέ, έτσι και ο Θεός έχει συνεχώς στραμμένη την προσοχή Του πάνω σ' εμάς και στις πράξεις μας.

Ιδιαίτερα φαγητά για το Ρόσς-Ασσανά

Είναι έθιμο το Ρόσς-Ασσανά να τρώμε φαγητά που συμβολίζουν αφθονία και γλυκύτητα. Την παραμονή (φέτος, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020), τρώμε ένα κομμάτι μήλο βουτηγμένο στο μέλι και μετά την κατάλληλη ευχή για το μήλο προσθέτουμε την εξής μπεραχά: "Μακάρι να είναι θέλησή Σου να μας ξαναχαρίσεις μία καλή και γλυκιά χρονιά, από την αρχή της και μέχρι το τέλος της".

Η ευλογία για το ψωμί, το "αμοτσί λέχεμ μίν αάρετς" δεν γίνεται με αλάτι, όπως όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, αλλά με μέλι, γιατί αυτή η ημέρα πρέπει να είναι η πιό γλυκιά μέρα του χρόνου. Στο τραπέζι, το Σέντερ του Ρόσς-Ασσανά, πρέπει να υπάρχουν διάφορα είδη φρούτων (μήλα, χουρμάδες, ρόδια), λαχανικών (πράσο, κοκκινογούλι, σπανάκι, κίτρινη κολοκύθα), καθώς επίσης ψάρια και το κεφάλι από ένα μεγάλο ψάρι. Ολα αυτά έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και πρίν τα καταναλώσουμε, παρακαλούμε τον Θεό με ειδικές μπεραχότ, να μας χαρίζει υγεία, ευτυχία και ευημερία σε μάς και τις οικογένειές μας.