Είμαστε αδελφές ψυχές;

Του Αριέ Παμέσκι

Πώς θα ξέρω αν παντρεύτηκα την αδερφή ψυχή;

Ραχήλ

Αγαπητή Ραχήλ,

Ξέρεις πότε έχεις παντρευτεί την αδερφή ψυχή, όταν στέκεσαι κάτω από τη Χουπά.

Το Ταλμούδ αναφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον Εβραϊκό έθιμο, δύο χιλιάδων ετών. Όταν παντρευόταν ένας νεαρός άντρας, οι άνθρωποι του έκαναν μια περίεργη ερώτηση: «Έχεις βρει ή βρίσκεις;». Ανάλογα με την απάντηση, ο ερωτών έλεγε ένα στίχο. Αν ο νεόνυμφος έλεγε «βρήκα» ο στίχος ήταν: «Κάποιος που βρήκε γυναίκα, βρήκε καλό». Αν όμως απαντούσε «βρίσκω», ο στίχος ήταν: «Βρίσκω κάτι πιο πικρό και από το θάνατο, τη σύζυγο (γυναίκα)».

Η προσέγγιση για έναν επιτυχημένο γάμο εκφράζεται από αυτούς που απαντούν, «Βρήκα». Λένε πως είναι απόλυτα πεπεισμένοι πως αυτή η σύζυγος είναι η μία για εκείνους. Δεν ελέγχουν περαιτέρω για να δουν αν έκαναν κάποιο λάθος. Καταλαβαίνουν πως με όλες τις μελλοντικές δυσκολίες και τις απογοητευμένες φαντασιώσεις, με όλα τα ελαττώματα και τα διαλυμένα όνειρα, με όλες τις διαφωνίες και τα δάκρυα που θα τρέξουν, αυτή είναι η μία για εκείνους. Θα επιμείνουν και θα δουλέψουν μαζί σε όλα τα ζητήματα για να δημιουργήσουν τη σχέση που αξίζουν και οι δύο. Οι άνθρωποι που έχουν «βρει» τους συζύγους τους και τους κάνουν διαρκώς να νιώθουν πως είναι οι μοναδικοί για εκείνους, «έχουν βρει καλό».

Από την άλλη πλευρά, οι σύζυγοι που διαρκώς «βρίσκουν», εξετάζοντας αν έχουν πάρει τη σωστή απόφαση, κάνουν τους συζύγους τους να νιώθουν ότι κρίνονται συνεχώς, χωρίς ποτέ να τους δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας στη σχέση, την ασφάλεια που θα τους επέτρεπε να είναι σίγουροι πως οι σύζυγοι θα είναι εκεί, ό,τι και αν συμβεί. Τέτοιοι άνθρωποι θα βρεθούν να νιώθουν, «πιο πικρία και από το θάνατο».

Πρέπει να φερόμαστε διαρκώς στους συζύγους μας, ως αδερφές ψυχές. Χρειάζεται χρόνος για να χτιστεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη στην οποία θα φανεί το αληθινό «εγώ» και θα οδηγήσει το σύντροφο σε μεγαλύτερα βάθη, καθώς θα φεύγουν τα στρώματα φόβου, ανησυχίας και πόνου που προκαλούνται πιθανώς από προηγούμενες απογοητεύσεις και προδομένη εμπιστοσύνη. Μετά από χρόνια προσέγγισης, συμπεριφερόμενοι προς το σύζυγο όπως σε ένα πολύτιμο και ενδόμυχο μέρος του εαυτού, ανακαλύπτουμε το βάθος της σχέσης μας και πώς συνδεόμαστε και οι δύο σε ένα βαθύτερο επίπεδο ψυχής, ως αδερφές ψυχές.

Ο Ράμπι Αριέ Παμένσκι είναι διευθυντής του Ιδρύματος PamenskyRelationship και μπορείτε να τον βρείτε στην ιστοσελίδα www.marriagehelp.ca.