Διαφωνία για το ξόδεμα χρημάτων
Της Τσιπόρα Πράις
Ερώτηση:
Εγώ και ο σύζυγός μου έχουμε πολύ διαφορετικές ιδέες για το ξόδεμα χρημάτων. Αν και προσπάθησα πολλές φορές να του εξηγήσω τη θέση μου, αυτός συνεχίζει να αγοράζει υπερβολικά. Άρχισα να απελπίζομαι πως δε θα συμφωνήσουμε ποτέ σε αυτό το ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου, δεν σημαίνει πως επειδή έχουμε χρήματα πρέπει συνεχώς να αγοράζουμε. Από την πλευρά του, εκείνος πιστεύει πως είμαι πολύ σφικτοχέρα και πως πρέπει να μάθω να χαλαρώνω και να απολαμβάνω όσα έχουμε. Βοηθήστε με σας παρακαλώ.
Η Οικονόμος
Αγαπητή Οικονόμος,
Καλώς ήρθατε στον πραγματικό έγγαμο βίο. Το είδος του ζητήματος που περιγράφετε και για το οποίο έχετε απελπιστεί ότι δεν θα συμφωνήσετε ποτέ με το σύζυγό σας, στους θεραπευτές είναι γνωστό ως ανεπίλυτο ζήτημα στο οποίο οι δύο σύζυγοι έχουν τεράστια διαφορά απόψεων που δεν μικραίνει με τον καιρό. Όλοι οι γάμοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα και αυτό που ξεχωρίζει τους ευτυχισμένους από τους γάμους αρένες, είναι η ικανότητα του ζευγαριού να δέχεται την άποψη του άλλου μισού και να προβαίνει σε αξιοσέβαστους συμβιβασμούς. Η πρόκληση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μάθουμε να ζούμε φιλικά και με σεβασμό με κάποιον που δεν συμμερίζεται την άποψή μας.
Θα αναφέρω αρκετές προτάσεις οι οποίες πιστεύω πως θα σας βοηθήσουν να επιχειρήσετε έναν συμβιβασμό με τον άντρα σας.
1. Συζητήστε μαζί του τα σχέδιά σας για τα οικονομικά θέματα. Ποιοι είναι οι στόχοι σας, την παρούσα στιγμή;
Αποταμιεύετε για σπίτι, αυτοκίνητο ή διακοπές; Βάζετε στην άκρη για κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ή για ώρα ανάγκης; Πού θεωρείτε ότι βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αποταμίευση και στη σπατάλη; Πώς τη θεωρεί αυτός;
2. Συμφωνείστε σε ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων το οποίο ποτέ δεν θα ξοδέψετε χωρίς πρώτα να συμβουλευτεί ο ένας τον άλλον και να φτάσετε σε από κοινού συμφωνία.
Δεχτείτε πως κάτω από αυτό το ποσόν, ο άντρας σας θα συνεχίσει να ξοδεύει σύμφωνα με την ατομική του ευχέρεια, αλλά δεν θα το ξεπεράσει. Αυτό θα σας δώσει ένα μέτρο ασφάλειας ενώ αφήνει και σε εκείνον το απαραίτητο πεδίο ελευθερίας.
3. Να μην ξεχνάτε πως κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει κάποιο ανεπίλυτο ζήτημα, είτε σχετικά με τα χρήματα είτε για κάτι άλλο, όπως η θρησκεία, η εκπαίδευση ή η διαχείριση των προβλημάτων της οικογένειας. Παραδεχτείτε πόσο δύσκολο θα ήταν για σας αν βρισκόσασταν στη θέση του και έπρεπε να δικαιολογείτε και την παραμικρή αγορά σας, από την οδοντόπαστα μέχρι το άρωμά σας. Αναγνωρίστε τα οφέλη σας από τον ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο εκείνος αντιμετωπίζει το ζήτημα των χρημάτων.
4. Περιορίστε λίγο το θέμα. Μην αφήνετε τις διαφορετικές απόψεις για τις δαπάνες να επισκιάζουν τις θετικές πλευρές της σχέση σας ή να αμαυρώνουν ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως μια έξοδο για δείπνο ή τις καλοκαιρινές διακοπές.
Διαλέξτε μια ώρα ηρεμίας να συζητήσετε μαζί του τις διαφορές σας. Παραδεχτείτε πως δεν υπάρχει λάθος και σωστό στο ξόδεμα των χρημάτων, όπως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος στην απόλαυση της ζωής. Η σχέση σας αξίζει περισσότερο από οποιαδήποτε αγορά θα κάνετε μαζί η χωριστά και ένας σταθερός γάμος θα σας δώσει πολύ περισσότερη ασφάλεια από οποιοδήποτε ποσό καταθέτετε στην τράπεζα.
Καλή τύχη,
Τσιπορά Πράις
Tzippora Price is a marital and family therapist who maintains a private practice in Ramat Beit Shemesh, Israel.