Printed fromChabad.gr
ב"ה

Τορά για Τώρα!

"Μπαλαγκάν" στα Ουράνια - Γιτρό

To read it in English, click hereShavuot (650x245) 

Αυτή την εβδομάδα διαβάζουμε για την Παράδοση της Τορά (Ματάν Τορά). Με θαύματα, αστραπές και μπουμπουνητά ο Θ-ός αποκαλύπτεται στο Όρος Σινά και παραδίδει την Τορά στο λαό του Ισραήλ.

Όπως ξέρουμε από τα λόγια των Σοφών μας, η Τορά και οι Μιτσβότ υπήρχαν στον κόσμο πολύ νωρίτερα. Ο Αβραάμ τηρούσε την Τορά, το ίδιο ο Ισαάκ κι ο Ιακώβ. Ακόμη και στην Αίγυπτο μελετούσαν την Τορά. Άρα, αναρωτιόμαστε, τι ήταν το ιδιαίτερο στο Ματάν Τορά; Τι το καινούριο μας πρόσφερε που δεν υπήρχε πριν;

Πριν το Ματάν Τορά ο ουρανός κι η γη ήταν τελείως απομονωμένα το ένα από το άλλο. Ο,τι ήταν πνευματικό παρέμενε αποκλειστικά πνευματικό και ο,τι ήταν υλικό παρέμεινε μόνο ως τέτοιο. Ήρθε το Ματάν Τορά και από τότε γίνεται να κάνουμε «μπαλαγκάν!», να τα ανακατέψουμε. Από εκείνη την στιγμή και στο εξής μπορούμε να ενώσουμε τη θρησκεία με τη ζωή. Η ιερότητα μπορεί να μπει σε κάθε υλικό (επιτρεπόμενο) θέμα και ακόμη και υλικά αντικείμενα μπορούν να γίνουν ιερά. Πάρτε για παράδειγμα τα Τεφιλίν. Παλιά ήταν ένα απλό κομμάτι από δέρμα ζώου και τώρα είναι ιερό. Ή, άλλο παράδειγμα, ένα τυχερό καρβέλι ψωμί. Παλιά ήταν απλό σιτάρι, και τώρα, αφού κάποιος το έφαγε λέγοντας προηγουμένως την ευλογία για το ψωμί, χρησιμοποίησε την ενέργειά του για καλό σκοπό και το μεταμόρφωσε σε κάτι το ιερό. Η κάποιος που είναι
σωστός στην δουλειά του και θυμάται να συμπεριφέρεται όπως πρέπει στους συναδέλφους του. Όταν το κάνει κάποιος σωστά τότε η ίδια η δουλεία γίνεται ιερή.

Βρείτε μου κι εσείς κι αλλά παραδείγματα ;-). Από το Ματάν Τορά και μετά, αυτός είναι ο ρόλος μας στον κόσμο, να φέρουμε τον Θ-ό και όλα τα ωραία πράγματα που μαθαίνουμε στη θεωρία και να τα κατεβάσουμε στον κόσμο μας, στη ζωή μας. Να μεταμορφώσουμε τον ίδιο το κόσμο μας σε ιερό.

Καλή επιτυχία σε όλους μας! Ο καθένας που
φέρνει ακόμα και λιγάκι τον Θ-ό στη καθημερινή ζωή του, φέρνει πιο κοντά μας τον Μεσσία, αμέσως τώρα!

Οι Χαλότ διηγούνται - Μπεσσαλάχ

 To read it in English, click here

challah-1235620-crop.jpg 

Σήμερα, όπως κάθε εβδομάδα, θα στρώσουμε το τραπέζι του Σσαμπάτ και θα τοποθετήσουμε πάνω του δυο ολόφρεσκες και νοστιμότατες χαλότ, όμορφα σκεπασμένες. Αυτήν την εβδομάδα θα έχουν μια ιδιαίτερη γεύση, αφού έρχονται κατευθείαν από την περικοπή Μπεσσαλάχ αυτής της εβδομάδας.

Στην παρασσά της προηγούμενης εβδομάδας, οι Εβραίοι βγήκαν από την Αίγυπτοτα και τώρα βρίσκονται στην έρημο. Οι ματσότ που είχαν ετοιμάσει για τον δρόμο τελείωσαν. Τι θα φάνε τώρα; Από αυτή την χρονική στιγμή αρχίζει ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα, που θα διαρκέσει 40 χρόνια, δηλαδή μέχρι να μπουν οι Εβραίοι στη γη του Ισραήλ. Αυτό ήταν το μάννα, το ψωμί από τον ουρανό. Κάθε πρωί το μάννα έπεφτε από τον ουρανό σκεπασμένο με δρόσο. Κάθε Παρασκευή έπεφτε διπλή μερίδα, για να μην πρέπει το Σσαμπάτ να κάνουν οι Εβραίοι τον κόπο να το μαζέψουν.

Για αυτόν τον λόγο, σε κάθε γεύμα του Σσαμπάτ τοποθετούμε στο τραπέζι 2 χαλότ, σαν την διπλή μερίδα μάννα και τις σκεπάζουμε, όπως το μάννα ήταν όμορφα σκεπασμένο και προστατευμένο.

Έως και σήμερα, το μάννα συνεχίζει να μας διδάσκει την εμπιστοσύνη προς στον Θ-ό. Κάθε μέρα επιτρεπόταν να μαζέψουν μόνο μια μερίδα μάννα για τον κάθε έναν άνθρωπο. Δεν γινόταν να αποθηκεύσουν από την μια ημέρα για την άλλη. Έπρεπε να είναι γεμάτοι εμπιστοσύνη, πως το σημερινό θαύμα θα επαναληφθεί και την επόμενη μέρα.

Εσείς θα μπορούσατε να πηγαίνετε για ύπνο κάθε μέρα με άδειο ψυγείο και να είστε σίγουροι πως ο Θ-ός θα σας δώσει αύριο φαγητό;

Ας στρώσουμε σήμερα όλοι μας το τραπέζι του Σσαμπάτ. Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα ανάψουν τα κεριά του Σσαμπάτ (ώρα ανάμματος κεριών στην Αθήνα 17:14), οι άντρες και τα αγόρια θα κάνουν Κιντούσς και όταν γευτούμε τις νόστιμες χαλότ θα θυμηθούμε την απέραντη εμπιστοσύνη που είχαν οι πρόγονοι μας στον Θ-ό και θα προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε.

Ας δυναμώσουμε την εμπιστοσύνη μας στον Θ-ό, ότι θα μας δώσει ό,τι χρειαζόμαστε και ας είμαστε ήρεμοι.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Πότε να μιλήσουμε στα παιδιά για το Θ-ό - Μπο

To read in English, click here

mother-1039765-crop1.jpg

Υπάρχουν διάφορα μεγάλα και αιώνια ερωτήματα. Τι είναι καλύτερο, το κινητό iOS ή android, η Coca-Cola ή η Pepsi; Το αρχαιότερο ερώτημα ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια, στην περικοπή Μπο αυτής της εβδομάδας και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι και σήμερα.

Αρχικά, ο Μωυσής δεν είχε ζητήσει από τον Φαραώ να ελευθερώσει τους εβραίους για πάντα. Ζήτησε μόνο μια τριήμερη άδεια για να βγει ο λαός στην έρημο να προσκυνήσει τον Θ-ό και να κάνουν θυσίες. Στην ίδια την Αίγυπτο ήταν επικίνδυνο να κάνουν θυσίες επειδή τα πρόβατα ήταν οι θεοί των Αιγύπτιων.

Μετά που είχε υποφέρει μερικές από τις Δέκα Πληγές, ο Φαραώ πρότεινε στον Μωυσή να δώσει αυτή τη τριήμερη άδεια, αλλά μόνο στους άντρες. Οι γυναίκες και τα παιδιά θα έμεναν στην Αίγυπτο. Ο Μωυσής καθόλου δεν συμφώνησε και τόνισε πως έπρεπε να πηγαίνουνόλοι: μικροί και μεγάλοι, με τους γιους τους και τις κόρες τους.

Αυτή η διαφωνία δεν ήταν τόσο απλή. Από τη μία είναι ο Φαραώ που νομίζει πως δεν είναι ανάγκη τα παιδιά να ανακατεύονται με πνευματικά και Θ-ϊκά θέματα. "Άστε τα να παίξουν και όταν μεγαλώσουν, τότε θα τους μιλήσουμε για πνευματικά θέματα σαν τον Θ-ο".

Από την άλλη είναι ο Μωυσής, που μας εξηγεί πως η εκπαίδευση πρέπει να αρχίσει από μικρή ηλικία. Όσο πιο νωρίς μπορούμε, πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά για τον Θ-ό και να συνηθίσουν από νωρίς να συμπεριφέρονται σωστά.

Εγώ διαλέγω να είμαι σαν τον Μωυσή. Εσείς;

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Επιτρέπονται οι ερωτήσεις στο Θ-ό - Βαερά

 To read it English, click here

question-mark-1495858-crop1.jpg 

Ένας μη εβραίος ρώτησε έναν εβραίο "Γιατί, όταν κάνουν ερώτηση σε έναν Εβραίο, εκείνοι απαντούν με μια άλλη ερώτηση;" Ο Εβραίος του απάντησε:  "Γιατί όχι;".

Υπάρχουν διάφορα είδη "γιατί": Μπορεί να εκφράζει παράπονο, ή παρατήρηση, ή απλή ερώτηση ώστε να καταλάβουμε καλύτερα.

Ο ίδιος ο Μωυσής είχε μια ερώτηση-παράπονο προς τον Θ-ο. Ο Θ-ός είχε στείλει τον Μωυσή να πει στον Φαραώ να ελευθερώσει τον εβραϊκό λαό. Αλλά αντί να συμβεί κάτι θετικό, ο Φαραώ σκληραίνει ακόμα περισσότερο την στάση του όσο αφορά την δουλεία και τις ζωές των Εβραίων. Βλέποντας ο Μωυσής πως η εντολή του Θ-ού έφερε ανάποδες εξελίξεις, ρώτα τον Θ-ό το γιατί; "Γιατί κάνεις κακό στον λαό Σου, γιατί με έστειλες [στον Φαραώ];". Ο Θ-ός αντιδρά υπενθυμίζοντας στον Μωυσή ότι οι προπάτορες μας, πάντα Τον πίστευαν και ποτέ δεν ρώτησαν γιατί.

Πως γίνεται ο Μωυσής, ο μεγαλύτερος αρχηγός μας, να ρώτησε "γιατί";

Οι Σοφοί μας εξηγούν τη διαφορά ανάμεσα στον Μωυσή και τους προπάτορες μας. Οι προπάτορες υπηρετούσαν τον Θ-ό με συναίσθημα. Ο Αβραάμ με αγάπη, ο Ισαάκ με δέος, ενώ ο Ιακώβ με έλεος. Το συναίσθημα δεν χρειάζεται λογική και απαντήσεις. Οι προπάτορες μας δεν ρώτησαν ποτέ ‘γιατί' επειδή δεν ένοιωθαν την ανάγκη να καταλάβουν.

Ως προετοιμασία για την παράδοση της Τορά, της Θ-ϊκής σοφίας [γεγονός που θα συνέβαινε, αργότερα, μετά την Έξοδο από την Αίγυπτο], ο Θ-ός διαλέγει έναν άλλο τύπο αρχηγού. Επιλέγει έναν αρχηγό που θα εργάζεται με το μυαλό του. Ένας τέτοιος ήταν ο Μωυσής, που προσπαθούσε να καταλάβει τα πάντα.

Όταν είδε πώς η εντολή του Θ-ού οδήγησε σε αρνητικές για τους Εβραίους συνέπειες, ρώτησε "γιατί", επειδή ήθελε να καταλάβει. Ο Θ-ός του εξήγησε πως όντως, θα πρέπει να προσπαθεί να καταλάβει, αλλά υπάρχουν και πράγματα που δεν θα μπορέσει ποτέ να τα κατανοήσει. Πράγματα που θα πρέπει να πιστέψει έτσι, σαν τους προπάτορες μας.

Αν και εσείς δεν μπορείτε να κατανοήσετε κάτι που έκανε ο Θ-ός, μπορείτε να νιώσετε άνετα, δεν είστε οι μόνοι. Είναι φυσικό, οι άνθρωποι με το περιορισμένο μυαλό τους, να μην μπορούν να καταλάβουν την απέραντη σοφία του Θ-ού.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp