To read it in English, click here
Πως καλλιεργούμε την αυτοπεποίθηση μας; Πως ξεπερνάμε τον φόβο μας να προσπαθήσουμε για κάτι καινούριο;
Ο Μωυσής έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο να μας διδάξει τον τρόπο.
Στην περικοπή Σσμινί αυτής της εβδομάδας, έπειτα από επτά ήμερες δοκίμων, ξεκινάει η λειτουργία του Μισσκάν (Σκηνή του Μαρτυρίου / Σκήνωμα). Ο Ααρών, ο αρχιερέας πρέπει να ξεκινήσει το τελετουργικό, αλλά ντρέπεται και φοβάται. Αναρωτιέται μήπωςεπειδή είχε βοηθήσει έμμεσα να γίνει η αμαρτία με το Χρυσό Μοσχάρι, δεν του ταιριάζει να υπηρετήσει τον Θ-ό σε αυτήν τη σημαντική θέση.
Ο Μωυσής τον κάλεσε και του είπε να προχωρήσει και να κάνει το καθήκον του. Ο Ααρών τον υπάκουσε και έκανε ο,τι έπρεπε. Τι είπε ο Μωυσής στον Ααρών για να ηρεμήσει τον φόβο του; Τίποτα. Το μόνο που του είπε είναι η φράση «Κάνε το καθήκον σου». Με άλλα λόγια, ο Μωυσής προέτρεψε τον Ααρών να ξεκινήσει, να κάνει το πρώτο βήμα. Έτσι ο Ααρών θα ανακάλυπτε πως τζάμπα ανησυχούσε. Μόνο ξεκινώντας θα ξεπερνούσε τους ενδοιασμούς του και θα ανακαλύπτετε ότι ρόλος για τον οποίο επιλέχτηκε του ταίριαζε γάντι.
Μερικές φόρες η λύση για το φόβο μας είναι απλά να κάνουμε αυτό το οποίο φοβόμαστε. Πολλοί καλοί ομιλητές, για παράδειγμα, φοβόντουσαν να μιλήσουν δημόσια μέχρι που δοκίμασαν να πάρουν το μικρόφωνο στα χέρια τους. Όταν δούμε πως το μπορούμε και το καταφέρουμε, πως δεν είναι τόσο δύσκολο όπως νομίζαμε, η αυτοπεποίθηση μας μεγαλώνει και την επομένη φορά θα νιώσουμε πολύ πιο σίγουροι να το κάνουμε.
Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια, όταν πέθανε ο μπαμπάς μιας συμμαθήτριας μου, ήταν η πρώτη φορά που πήγα για παρηγοριά στους πενθούντες, η μιτσβά της Νιχούμ Αβελίμ στα εβραϊκά. Φοβόμουν τόσο πολύ, δεν ήξερα τι θα έπρεπε να πω. Δεν ήθελα να πάω αλλά έπρεπε… Τελικά πήγα και ανακάλυψα πως οι πενθούντες δεν χρειάζονται τα λόγια μου. Αρκεί που πηγαίνω να τους συμπαρασταθώ και να είμαι κοντά τους. Έπρεπε να δοκιμάσω να το κάνω για να μου φύγει ο φόβος...
Πολλοί φοβούνται να δοκιμάσουν να πάρουν ενεργό μέρος στον εβραϊσμό τους. Για παράδειγμα, δεν ξέρουν πώς να κάνουν Κιντούσς και να καθοδηγήσουν το τελετουργικό για το δείπνο του Σσαμπάτ. Δεν γνωρίζουν όλες τις προσευχές και πότε λέμε την καθεμιά. Πώς λοιπόν να γιορτάσουν το Σσαμπάτ; Το καλύτερο είναι απλά να προσπαθήσουν να το κάνουν. Να βουτήξουν στα βαθιά νερά.
Προσπαθήστε λοιπόν να τηρήσετε το Σσαμπάτ, έστω και μερικές από τις Μιτσβότ του. Αρχίστε από κάπου και θα δείτε πως μπορείτε να τα καταφέρετε. Θα ανακαλύψετε πως ούτε περίπλοκο είναι αλλά και πόση χαρά φέρνει σε όποιον το τηρεί.
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα