Printed fromChabad.gr
ב"ה

Τορά για Τώρα!

Τι κάνουμε την κρίσιμη στιγμή… - Σσλαχ

To read it in English, click here

tsitsit.jpg 

Τι μπορεί να μας κρατήσει στις δύσκολες στιγμές;

Αρκετές φορές, όλες οι όμορφες θεωρίες ξεχνιούνται την κρίσιμη στιγμή…

Πόσοι γονείς έχουν τύψεις, γιατί φώναξαν στα παιδιά τους αφού χίλιες φορές αποφάσισαν να τους μιλάνε ήρεμα; Πόσοι νέοι δεν έχουν κοιμηθεί στις 3 το πρωί, παρόλο που εκατοντάδες φορές υποσχεθήκαν στους εαυτούς τους πως θα πάνε για ύπνο πιο νωρίς; Πόσα παιδιά τρώνε τιμωρίες επειδή χτύπησαν τους συμμαθητές τους, αν και έχουν μάθει και συζητήσει τόσες φορές πόσο άσχημη είναι η βία; Πόσοι άνθρωποι που κάνουν αυστηρή δίαιτα βρίσκουν τους εαυτούς τους να τρώνε μια τούρτα 3 οροφών; Τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα... Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε οι όμορφες θεωρίες και αποφάσεις να κρατήσουν στον αληθινό κόσμο;

Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις, το μυαλό και η λογική δεν αρκούν. Χρειάζεται κάτι υλικό, κάποια πράξη σαν υπενθύμιση.

Αυτή είναι μια από τις εξηγήσεις που έχει η μιτσβά του τσιτσίτ, για την οποία μαθαίνουμε στην περικοπή Σσλαχ αυτής της εβδομάδας. Το τσιτσίτ είναι ένα τετράγωνο ρούχο που φοράνε οι άντρες και τα αγόρια συνήθως κάτω από τη μπλούζα τους. Έχει 4 γωνίες, που στην καθεμιά είναι δεμένες 8 ειδικές κλωστές, με 5 κόμπους. Η αριθμητική αξία της λέξης τσιτσίτ στα εβραϊκά είναι 600 και μαζί με τους 5 κόμπους και 8 κλωστές μας κάνει 613 - όπως οι 613 μιτσβότ της Τορά.

Το τσιτσίτ μας θυμίζει πως ο Θ-ός μας κοιτάζει και ανυπομονεί να μας δει να καταφέρνουμε να κάνουμε αυτό που Εκείνος θέλει. Αυτή η υλική υπενθύμιση μπορεί πολλές φορές να μας σώσει από το να παραστρατήσουμε και να παραδοθούμε στα ένστικτα μας.

Τα τσιτσίτ δεν ειναι ακριβά, ούτε ενοχλούν όταν τα φοράνε, ούτε είναι φανερά σε όλους. Προτιμάμε να βάζουμε τις κλωστές έξω από το ρούχο, για να τις βλέπουμε, αλλά ακόμα και αν είναι κρυμμένες μέσα στο ρούχο, ή στην τσέπη του παντελονιού, πάλι κάνουν τη δουλειά τους. Γιατί να μην αρπάξουμε την ευκαιρία να κάνουμε, όχι με πολλή δυσκολία, μια ακόμη μιτσβά που θα χαροποιήσει τον Θ-ό;

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Χάνα

Η δημιουργία ενός σημαντικού βιβλίου - Μμπεααλοτχά

To read it in English, click here 

 book-2160539__340 crop.jpg

Γιατί άνθρωποι πάνε στη δουλειά κάθε μέρα;

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα ανακάλυψε πως 90% των ανθρώπων θα συνέχιζαν να δουλεύουν ακόμα και αν κέρδιζαν το λαχείο. Γιατί; Επειδή ο άνθρωπος χρειάζεται κάτι να τον γεμίζει.

Η περικοπή Μπεααλοτχά αυτής της εβδομάδας αρχίζει με την εντολή του ανάμματος της Μενορά, κάτι που έκανε ο αρχιερέας, ο Ααρών, κάθε πρωί. Οι Σοφοί μας εξηγούν πως αυτή η εντολή δόθηκε αφού ο Ααρών απογοητευμένος. Στα εγκαίνια του Φορητού Ναού (Σκηνή του Μαρτυρίου) όλοι οι αρχηγοί των φυλών έφεραν θυσίες, εκτός από τον Ααρών... Ο Θ-ός τον καθησύχασε εξηγώντας πως εκείνος είχε έναν διαφορετικό και σημαντικό ρολό, να ανάβει κάθε μέρα την Μενορά.

Γιατί όμως ο Ααρών ένοιωθε απογοητευμένος; Ήταν σπουδαίος και σεμνός άνθρωπος. Σίγουρα δεν προερχόταν από ζήλεια...

Ο καθένας έρχεται στον κόσμο για κάποιον σημαντικό ρόλο. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να τον ολοκληρώσουμε σωστά και να μας γεμίζει. Όταν τα καταφέρνουμε, νοιώθουμε μια τεράστια χαρά και ικανοποίηση. Από την άλλη, αν δεν τα καταφέρνουμε, μας κάνει να νιώθουμε μια εσωτερική αδυναμία. Σαν να μας πήραν κάτι πολύ ουσιαστικό από τον εαυτό μας.

Ο Θ-ός καθησύχασε τον Ααρών πως ο ρόλος του δεν χάθηκε. Υπήρχε κάτι ιδιαίτερο που μόνο αυτός μπορούσε να κάνει - το άναμμα της Μενορά.

Πριν 500 χρόνια, στην Κρακοβία της Πολωνίας, ο Ραβίνος Μωσσέ Ίσσερλες, γνωστός ως Ραμά, ξεκίνησε το έργο της ζωής του, ένα βιβλίο όπου θα συγκέντρωνε και θα ταξινομούσε όλους τους νόμους, που ήταν διασκορπισμένοι σε όλο το Ταλμούδ και τα βιβλία επεξηγήσεων των ραβίνων. Στη μέση της συγγραφής, έφτασε στα χέρια του ένα παρόμοιο βιβλίο, που έγραψε ο Ραβίνος Γιοσέφ Κάρο στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ένα βιβλίο που εμπεριείχε ακριβώς  αυτά που ήθελε να κάνει και ο Ραμά…

Ο Ραμά περιγράφει πως τρόμαξε. Όλος ο κόπος του θα πήγαινε στράφι; Αυτό που ένοιωσε δεν ήταν θυμός αλλά απογοήτευση. Ο Ραμά δεν προσπάθησε να σταματήσει τη δημοσίευση του άλλου βιβλίου. Απλά ένοιωθε αδύναμος, άδειος που του πήραν το ρολό του, το έργο της ζωής του.

Τελικά ο Ραμά βρήκε την λύση. Πήρε το βιβλίο του Ραβίνου Γιοσέφ Κάρο, που περιείχε όλους τους νόμους και τα έθιμα των Σεφαραδιτών και πρόσθεσε τα έθιμα των Ασσκενάζι, στα σημεία εκείνα όπου διαφέρουν. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν καλύτερο. Τώρα αυτό το βιβλίο - Το Σσουλχάν Αρούχ - βρίσκεται σε κάθε εβραϊκή βιβλιοθήκη στον κόσμο.

Ο καθένας μας έχει έναν πολύ σημαντικό ρολό στον κόσμο μας. Όποιος θέλει να τον κάνει, ο Θ-ός τον βοηθά και τα καταφέρνει. Αρκεί εμείς να κάνουμε το πρώτο βήμα.

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Χάνα

 

Μια χαζή πράξη - Νασό

To read it in English, click here

User-Manual_featured crop.jpg 

Τι σας θυμίζει η λέξη αμαρτία;

Για μερικούς σημαίνει ντροπή, για άλλους κόλαση, σε άλλους θυμίζει κάτι το διασκεδαστικό.

Σύμφωνα με τους Σοφούς μας, μια αμαρτία είναι, πρώτα απ΄όλα, μια πολύ χαζή πράξη.

Διάβασα μια μέρα ένα πολύ παράξενο γράμμα που έγραψε ένας πελάτης στον τεχνικό που έγραψε το βιβλιαράκι με τις οδηγίες λειτουργίας για την καινούρια κάμερα που μόλις αγόρασε.

«Αγαπητέ κύριε, κρατάω ένα βιβλιαράκι που έγραψες και που παρέλαβα μαζί με την καινούρια κάμερα που αγόρασα. Η κάμερα έχει πολλά κουμπιά, πολλούς διακόπτες και διάφορα φωτάκια. Όλα αυτά ανήκουν σε μένα! Πώς τολμάς να μου πεις τι να κάνω με το καθένα; Εγώ και μόνο εγώ θα αποφασίσω τι να κάνω με το κάθε κουμπί και τι σημαίνει το κάθε φωτάκι».

Οι Σοφοί μας εξηγούν που ο καθένας που αμαρτάνει μοιάζει με αυτόν τον χαζό πελάτη. Αγνοώντας τις εντολές του Θ-ού, τις οδηγίες λειτουργίας του κόσμου που Αυτός έφτιαξε, μπορεί κάποιος να κάνει κάτι κακό, διεφθαρμένο, εγωιστικό, καταστροφικό, ηδονιστικό, περιφρονητικό ή δειλό, αλλά πρωτίστως κάνει κάτι πολύ χαζό.

Ας είμαστε έξυπνοι. Ας μελετήσουμε την Τορά, που περιέχει τις οδηγίες λειτουργίας αυτού του κόσμου και της ζωής μας. Ας σκεφτούμε μια στιγμή πριν πράξουμε. Είναι έξυπνη αυτή η πράξη; Συνήθως τις περισσότερες αμαρτίες τις διασκεδάζουμε στη αρχή αλλά τις μετανιώνουμε μετά...

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Πήρα μόνο ένα like! - Σσαβουότ

To read it in English, click here

like-1135176 crop.jpg 

Όποιος χρησιμοποιεί facebook μάλλον γνωρίζει αυτό το περιστατικό.

Σκεφτήκατε μια πανέξυπνη πρόταση ή πήρατε μια τέλεια φωτογραφία. Το βάλατε στο facebook και ήσασταν σίγουροι πως μέσα σε μερικά λεπτά θα είχατε δεκάδες like. Περνάει η ώρα και τίποτα. Μόνο μερικές ώρες μετά ένας άνθρωπος πατάει like.

Πώς θα νιώθατε; Απογοητευμένοι; Απελπισμένοι;

Κάτι παρόμοιο συνέβη στο Θ-ό.

Πριν ο Θ-ός δώσει την Τορά στον εβραϊκό λαό, αφηγείται το Μιντράσς, πήγε και την πρότεινε σε όλους τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου. Αλλά κανένας δεν την ήθελε... Στον ένα λαό δεν άρεσε η απαγόρευση της κλοπής, στον άλλο η απαγόρευση του φόνου και στον τρίτο οι αυστηροί νόμοι του γάμου που απαγορεύουν μοιχεία. Δεν πήρε ούτε ένα like. Μέχρι που έφτασε στον εβραϊκό λαό που συμφώνησε και ήθελε να παραλάβει την Τορά.

Υπολογίζοντας με σημερινούς όρους μάρκετινγκ, η καμπάνια του Θ-ού δεν είχε μεγάλη επιτυχία.

Αλλά, στον αληθινό κόσμο η Τορά είχε τεράστια επιτυχία. Αντίθετα με όλους τους υπόλοιπους ειδωλολατρικούς αρχαίους πολιτισμούς, ο Εβραϊσμός ακόμα ζει και βασιλεύει. Επέζησε τόσες απειλές. Έκαψαν τα βιβλία της Τορά , απαγόρευσαν την μελέτη της. Οι Εβραίοι όμως συνεχίζουν να την σπουδάζουν και να την τηρούν μέχρι και σήμερα και τα μηνύματα της μας αφορούν όλους. Τορά για Τώρα, όπως λέγεται και το μπλογκ μου :-).

Ένα μήνυμα, επίκαιρο στις μέρες μας, είναι να διαλέγουμε το σωστό, όχι αυτό που είναι πιο δημοφιλές και μαζεύει τα περισσότερα like.

Αυτή τη Κυριακή 5/6/22 (& Δευτέρα 6/6/22) θα γιορτάσουμε τη γιορτή του Σσαβουότ, την ημέρα που κάναμε αυτήν τη σοφή επιλογή, κατά την οποία ο Θ-ός μας έδωσε την Τορά. Ελάτε να το ξαναζήσετε, ακούγοντας τις Δέκα Εντολές στη Χαμπάντ στις 11:00, με πολλές εκπλήξεις.

Συνεχίστε τη σοφή επιλογή μελετώντας τη Τορά και στην καθημερινή σας ζωή. Τα μαθήματα του Jewish Learning Institute στη Χαμπάντ, τα ιδιαίτερα μαθήματα με τους Ραβίνο Μέντελ ή Ραβίνο Νατάν ή με την Νεχάμα για θέματα που αφορούν τις γυναίκειες μιτσβότ ή με το αυτόνομο σερφάρισμα στο Chabad.gr, μπορούν να είναι μια καλή αρχή.

Σας άρεσε; Πατήστε like! Μμμ, δεν είναι και τόσο ανάγκη τελικά.

Σσαμπάτ Σσαλόμ & Χαγκ Σαμέαχ!

Χάνα Χέντελ

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.