Printed fromChabad.gr
ב"ה

Τορά για Τώρα!

6 πράγματα που δεν ξέρατε για το Σσοφάρ - Ροσς Ασσανά

To read it in English, click here

Ο Ραβίνος Μέντελ Χέντελ σαλπίζει τους 4 βασικούς ήχους του Σσοφάρ. 

Τουουουουουου!

Το επίκεντρο του Ροσς Ασσανά είναι το σάλπισμα του Σσοφάρ. Αλλά τι είναι το Σσοφάρ; Πότε το σαλπίζουμε και γιατί;

Ειδικά για εσάς, συγκέντρωσα εδώ έξι πράγματα που (ίσως) δεν ξέρατε για το Σσοφάρ:

1. Από τι είναι φτιαγμένο το Σσοφάρ;

Το Σσοφάρ είναι φτιαγμένο από κέρατο κριαριού.

2. Πότε σαλπίζουμε το Σσοφάρ;

Το Ροσς Ασσανά, όταν πέφτει εκτός Σσαμπάτ, είναι Μιτσβά ο καθένας να ακούσει το σάλπισμα του Σσοφάρ.

Επίσης είναι έθιμο να σαλπίζουμε το Σσοφάρ κατά τη διάρκεια του μήνα Ελούλ (τις καθημερινές). Το Σσοφάρ μας θυμίζει τις Μεγάλες Εορτές που πλησιάζουν και μας παροτρύνει να βελτιώσουμε τις πράξεις μας ώστε να φτάσουμε στις Γιορτές πιο έτοιμοι.

Στο τέλος του Γιόμ Κιπούρ σαλπίζουμε το Σσοφάρ για να σηματοδοτήσουμε τη λήξη της νηστείας. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως το Σσοφάρ του Γιόμ Κιπούρ είναι μονάχα ένα έθιμο, ενώ το Σσοφάρ του Ροσς Ασσανά είναι εντολή – Μιτσβά.

3. Η στέψη του Βασιλιά

Τη πρώτη μέρα του χρόνου στέφουμε πάλι τον Θ-ό ως Βασιλιά μας.  Ο Θ-ός βέβαια δεν έχει πραγματική ανάγκη να Τον στέψουμε ώστε να μας εξουσιάσει, αλλά θέλει να μας κυβερνάει από δική μας θέληση. Να Τον στέψουμε εμείς.

Το Σσοφάρ είναι σαν τις τρομπέτες της τελετής της στέψης. Ζήτω ο Βασιλιάς!

4. Ξυπνητήρι

Ξυπνήστε! Όλοι όσοι είμαστε βαθιά απασχολημένοι με διάφορα υλικά πράγματα – ας ξυπνήσουμε και ας αφήσουμε τη ψυχή μας να εκφραστεί. Το Σσοφάρ ακούγεται σαν μια κραυγή, ένα κλάμα που έρχεται από το βάθος της καρδιάς και μας καλεί να σκεφτούμε λίγο τη κατάστασή μας. Να συλλογιστούμε πώς ήταν ο χρόνος που πέρασε, τι θα πρέπει να κρατήσουμε για τον Νέο Χρόνο και τι θα πρέπει να βελτιώσουμε. Το φέτος να είναι καλύτερο από το πέρσι.

5) Το Σσοφάρ στο εγγύς μέλλον

Πολύ σύντομα θα ακούσουμε το σάλπισμα του Σσοφάρ που θα  σημάνει τον ερχομό του Μεσσία! Η στιγμή που περιμένουμε τόσα πολλά χρόνια.

6. Ποιος θα ακούσει το Σσοφάρ φέτος στο Ροσς Ασσανά;

Όλοι μας! Εγώ, εσύ, οι γονείς μας, τα παιδιά μας, οι μαθητές μας, οι φίλοι μας και όλη η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας. Κανένας δεν θέλει να το χάσει :-) .

Κτιβά βε Χατιμά Τοβά Λε Σσανά Τοβά Ου Μετουκά!

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Ο καλύτερος γονιός του κόσμου - Κι Ταβό

To read it in English, click here 

15689718544008883989753994379487.jpg 

Η μικρή Μύριαμ δεν σταμάτησε να ουρλιάζει από τη στιγμή που μπήκαν στο ιατρείο. Φοβόταν τόσο πολύ το εμβόλιο, που η μαμά της την λυπήθηκε και έφυγαν από τον γιατρό χωρίς να το κάνουν.

Θα λέγαμε, πως αυτή η μαμά μπορεί να πάρει τον τίτλο «η καλύτερη μαμά»... Ο καθένας όμως καταλαβαίνει πως μακροπρόθεσμα αυτή η συμπεριφορά δεν θα κάνει καλό στο παιδί.

Στην εποχή μας υπάρχει μεγάλη χαλάρωση της γονικής «εξουσίας»... Οι γονείς προτιμούν να αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι έρευνες όμως δείχνουν πως παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς όρια τείνουν να μην έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και δεν ξέρουν πώς να συμπεριφέρονται και πώς να  αντιμετωπίζουν την ζωή ή τους φίλους τους. Τελικά, αυτό που φαίνεται ως πράξη αγάπης δεν είναι πάντα για το καλό του παιδιού.

Όμως και η αντίθετη προσέγγιση, η πολύ αυστηρή εκπαίδευση, καταστρέφει την σχέση γονέων και παιδιών. Το παιδί μεγαλώνει με μια δυσαρέσκεια στη καρδιά του, που μπορεί να εκραγεί πολύ άσχημα στην εφηβεία.

Ποιος είναι ο σωστός δρόμος;

Στην περικοπή Κι Ταβό αυτής της εβδομάδας, η Τορά μας προστάζει να «βαδίσουμε στους δρόμους του Θ-ού». Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Ο Μαϊμονίδης, Ραβίνος Μωσσέ Μπεν Μαϊμόν, μας εξηγεί πως ο δρόμος του Θ-ού είναι η μέση οδός, όχι οι ακρότητες. Οι ακρότητες προέρχονται από τυφλά συναισθήματα. Η μέση οδός χρειάζεται σκέψη και ωριμότητα. Όταν σκεφτούμε τι θέλει ο Θ-ός από εμάς σε αυτή τη κατάσταση, τότε θα καταφέρουμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία.

Ένας γονιός, όταν θελήσει να δώσει κάτι στο παιδί του ή να του επιτρέψει να κάνει κάτι, θα πρέπει να συλλογιστεί αν όντως είναι για το καλό του παιδιού του ή  του το επιτρέπει γιατί δεν έχει τη δύναμη να παλέψει μαζί του. Επίσης, αν θελήσει να τιμωρήσει το παιδί του, θα πρέπει να σκεφτεί καλά, αν είναι για το καλό του παιδιού του ή το κάνει μόνο να ξεσπάσει τα νεύρα του.

Λένε για τον προπάππου της φίλης μου, Ραβίνο Μέιρ Μπελιζίνσκι, πως μια φορά ο γιος του έκανε κάτι πολύ επικίνδυνο και ήθελε να τον τιμωρήσει.  Όμως δεν ήταν σίγουρος εάν το ήθελε για να ξεσπάσει τον θυμό του ή από πραγματική έγνοια για το μέλλον του παιδιού του. Μπήκε στο δωμάτιο και το συλλογίστηκε για αρκετή ώρα και μόνο τότε αποφάσισε τι να κάνει.

Η εκπαίδευση των παιδιών είναι μόνο ένα παράδειγμα. Όλοι μας μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το σκεπτικό σε πολλούς τομείς της ζωής μας και να ακολουθούμε την μέση οδό σκεφτόμενοι τι θέλει ο Θ-ός. Έτσι σίγουρα θα έρθει ο Μεσσίας τώρα!

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Χάνα

Μια αυθόρμητη Μιτσβά - Κι Τετσέ

To read it in English, click here

stork-3500896_960_720 crop.jpg 

Πόσο σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε πριν κάνουμε κάτι;

Είσαστε οργανωμένοι τύποι ή πιο αυθόρμητοι;

Στην περικοπή Κι Τετσέ αυτής της εβδομάδας μαθαίνουμε για την Μιτσβά Σσιλούαχ Ακέν (το διώξιμο της φωλιάς). Η Τορά λέει πως, αν περπατώντας στο δρόμο δούμε μια φωλιά με αυγά ή νεοσσούς και θέλουμε να τα πάρουμε πρέπει, πριν το κάνουμε, να διώξουμε τη μαμά, για να μην εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στα μικρά της και πιάσουμε και αυτή. Ο Θ-ός υπόσχεται μακροζωία σε όποιον το κάνει.

Το ιδιαίτερο αυτής της Μιτσβά είναι πως δεν μπορούμε να την προβλέψουμε. Συμβαίνει ξαφνικά, όταν τυχαία βρούμε τη φωλιά και θέλουμε να πάρουμε τα αυγά.

Αυτό μας διδάσκει πως δεν πρέπει αναγκαστικά να κάνουμε πολλές προετοιμασίες πριν πράξουμε κάτι καλό. Δεν είναι ανάγκη να ψάξουμε για κάποια ιδιαίτερη αφορμή. Οι Μιτσβότ εμφανίζονται μπροστά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία να τις κάνουμε.

Ξαφνικά παρατηρούμε πως ο/η συνάδελφος/η είναι άκεφος/η σήμερα. Δεν πρέπει  να σπαταλήσω χρόνο να καταστρώσω ολόκληρο σχέδιο πώς να πλησιάσω και τον/ην ξανακάνω χαρούμενο/η. Μπορώ αμέσως να ενδιαφερθώ για το πώς νοιώθει.

Ή ξαφνικά μου λέει η φίλη μου πως πηγαίνει σε ένα ενδιαφέρον μάθημα Τορά. Ακόμα και αν δεν το είχα στο πρόγραμμά μου, μπορώ να πάω μαζί της! .

Ή ξαφνικά κάποιος ζητάει τη βοήθειά μου σε κάποιο θέμα. Παρόλο που έχω ήδη κανονίσει έναν εβδομαδιαίο εθελοντισμό, θα δω αν μπορώ να βρω χρόνο να βοηθήσω.

Φυσικά θα πρέπει να έχουμε και τις προγραμματισμένες Μιτσβότ μας. Αλλά υπάρχει κάτι το ιδιαιτερο σε αυτές τις επιπλέον που βρίσκουμε εδώ κι εκεί. Όταν τις κάνουμε και αυτές, αυτό δείχνει πως θέλουμε πραγματικά να πράττουμε το καλό και δεν το κάνουμε απλά επειδή "πρέπει".

Είθε χάρη σε όλες αυτές τις Μιτσβότ, προγραμματισμένες και μη, να έρθει ο Μεσσίας τώρα!

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Ο φοβητσιάρης που έγινε γενναίος - Σσοφτίμ

To read it in English, click here

scared-girl_23-2148155724 crop.jpg 

Image: Freepik

Η φίλη μου φοβάται πάρα πολύ τα σκυλιά. Όταν όμως ήταν ομαδάρχισσα στην κατασκήνωση, περπατώντας στο δρόμο με τα παιδιά, συνάντησαν ένα σκύλο. Κατάφερε όχι μόνο να μείνει ήρεμη η ίδια αλλά να ηρεμίσει όλους αυτούς που φοβόντουσαν και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τη διαδρομή τους.

Πώς τα κατάφερε;

Στην περικοπή Σσοφτίμ αυτής της εβδομάδας, η Τορά μιλάει για τον πόλεμο και ορίζει μερικούς ηθικούς κανόνες που ισχύουν ακόμα και στο μέτωπο. Διαβάζουμε επίσης υπό ποιους όρους επιτρέπεται σε έναν πολεμιστή να φύγει από το μέτωπο. Ένας από αυτούς είναι όταν είναι κάποιος φοβητσιάρης. Αυτός θα πρέπει να αφήσει το μέτωπο ώστε να μην σπείρει τον φόβο και αποθαρρύνει όλους τους υπόλοιπους αλλά να βοηθήσει στον πόλεμο με άλλον τρόπο.

Το ενδιαφέρον είναι πως το παραπάνω ισχύει μόνο σε "προαιρετικό πόλεμο", δηλαδή αυτούς τους πολέμους που συμβαίνουν για πολιτικούς ή επεκτατικούς λόγους. Όταν όμως πρόκειται για "πόλεμο μιτσβά" όπου η Τορά μας προστάζει να πολεμήσουμε, για παράδειγμα για λόγους άμυνας ή για την κατάκτηση της Γης του Ισραήλ, όλοι πρέπει να πολεμήσουν.

Αλλά γιατί; Αν το πρόβλημα είναι πως ο φοβητσιάρης θα αποθαρρύνει τους υπόλοιπους πολεμιστές, τότε πρόκειται για δεδομένο. Τι διαφορά υπάρχει αν τον πόλεμο τον αποφάσισε ο Θ-ός ή η εβραϊκή ηγεσία εκείνης της εποχής; Ο φοβητσιάρης πάντα θα φοβάται τον πόλεμο, έτσι δεν είναι;

Ο Ραμμπάμ, Μαϊμονίδης (Ραβίνος Μωσσέ Μπεν Μαϊμόν), εξηγεί τη βαθιά λογική που κρύβεται σε αυτόν τον κανόνα. Ο φόβος και το άγχος μεγαλώνουν όταν έχουμε παραπάνω από μία επιλογή. Αφού υπάρχει η επιλογή να μην γίνει και ο πόλεμος δεν προέρχεται από το οριστικό διάταγμα του Θ-ού, ο φόβος μπορεί όντως να επηρεάσει και να αποθαρρύνει. Αλλά εάν είναι ξεκάθαρη κι οριστική εντολή του Θ-ού που δεν μπορεί να αλλάξει, πρόκειται για υποχρέωση, όπου δεν υπάρχει επιλογή, τότε ακόμα και οι μεγαλύτεροι φοβητσιάρηδες μπορούν να αποδειχτούν γενναίοι.

Σαν τη φίλη μου που φοβάται τα σκυλιά. Όταν ήξερε πως έχει ευθύνη για την ομάδα της και πραγματικά έπρεπε να περάσει μαζί τους δίπλα από το σκυλί, ξαφνικά έγινε γενναία.

Όπως οι θρήσκοι καπνιστές. Ακόμα και αυτοί που τις καθημερινές μέρες δεν μπορούν να αντέξουν ούτε μία ώρα χωρίς τσιγάρο, όταν έρχεται το Σσαμπάτ καταφέρνουν να μην καπνίσουν 25 ολόκληρες ώρες! Επειδή στο μυαλό τους η τήρηση του Σσαμπάτ είναι μια υποχρέωση που πραγματικά πρέπει να γίνει. Δεν υπάρχει επιλογή.

Αυτός ο κανόνας ισχύει για τη θρησκεία, για τη δουλειά και γενικά για όλους τους τομείς της ζωής μας. Αν είμαστε εντελώς σίγουροι πως κάτι πρέπει να γίνει, τότε θα βρούμε τη δύναμη και τον τρόπο να το κάνουμε, όσο δύσκολο και να είναι.

Έτσι ακόμα και ο φοβητσιάρης μπορεί να γίνει γενναίος.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.
WhatsApp