Printed fromChabad.gr
ב"ה

Τορά για Τώρα!

Μια αισθητή απουσία - Βαγιετσέ

To read it in English, click here

Blog Chanchie (15).png 

Τι μπορεί κανείς να πει σε ένα υπάλληλο που νιώθει πως κανένας δεν θα το πάρει χαμπάρι αν λείψει μερικές μέρες από την δουλειά; Ή σε ένα παιδί που νομίζει ότι η απουσία του από το σχολείο θα περάσει απαρατήρητη; Είναι πολύ δύσκολο συναίσθημα... 

Στην περικοπή Βαγετσέ αυτής της εβδομάδας ο Ιακώβ φεύγει από την Μπεέρ Σσέβα και πηγαίνει προς την Χαράν, στους συγγενείς του. Εκεί ελπίζει να βρει την γυναίκα που θα παντρευτεί. Επίσης, θέλει να δραπετεύσει από τον αδελφό του Ησαύ, ο οποίος είναι πολύ θυμωμένος που ο Ιακώβ πήρε τις ευλογίες του πατέρα τους, και έχει άγριες προθέσεις απέναντι του. Γιατί όμως η Τορά πρέπει να μας αναφέρει πως ο Ιακώβ έφυγε από την Μπεέρ Σσέβα. Λέγοντας πως πάει προς την Χαράν, θα είχαμε καταλάβει πως ο Ιακώβ άφησε την πόλη στην οποία ήταν πριν, για να πάει στην άλλη.

Οι Σοφοί μας εξηγούν πως η Τορά το αναφέρει, για να μας πει πως η φυγή του Ιακώβ επηρέασε την πόλη. Όλοι οι κάτοικοι της Μπεέρ Σσέβα το ένιωσαν πως ο Ιακώβ δεν ήταν πια ανάμεσά τους. Όντως, ο Ισαάκ και η Ρεβέκκα ήταν ακόμα εκεί, αλλά ήταν πια ηλικιωμένοι και δεν ήταν τόσο κοινωνικοί με τους υπόλοιπους κατοίκους. Η παρουσία τους ήταν σημαντική για την πόλη, αλλά όχι τόσο όσο του Ιακώβ. Ο Ιακώβ ήταν ενεργός στην πόλη. Δεν νοιαζόταν μόνο για την προσωπική του πνευματική ανάπτυξη αλλά σκόρπιζε το φως και την γνώση στους συμπολίτες του.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ιακώβ, ώστε να μπορούμε να πούμε στους εαυτούς μας πως αν λείψουμε – η απουσία μας θα είναι αισθητή. Οι καλές μας πράξεις και η θετική επιρροή μας, θα λείψουν στο περιβάλλον μας. Ας σκεφτούμε ποιες ζωές μπορούμε να επηρεάσουμε δείχνοντας την έγνοια μας, για παράδειγμα, με ένα τηλεφώνημα. Και ας μοιραστούμε τις γνώσεις μας με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Ο τρόπος για να μην περνάμε με τον θετικό τρόπο απαρατήρητοι, είναι να πάρουμε πρωτοβουλία και να είμαστε ενεργοί.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα 

Γιατί ο Ιακώβ μεταμφιέστηκε σε Ησαύ; - Τολντότ

To read it in English, click here

Blog Chanchie.png 

Στην Περικοπή Τολντότ αυτής της εβδομάδας, ο Ισαάκ και η Ρεβέκκα απέκτησαν δίδυμα: Τον Ησαύ και τον Ιακώβ. Τα παιδιά παρόλο που ήταν δίδυμα, δεν έμοιαζαν καθόλου. Ο Ησαύ ήταν κυνηγός, ληστής και δολοφόνος, ενώ ο Ιακώβ ήταν μελετητής, ένας τίμιος και δίκαιος άνθρωπος.

Όταν ο Ισαάκ έφτασε στην ηλικία των 123 ετών αποφάσισε να ευλογήσει τον πρωτότοκο του, τον Ησαύ. Η Ρεβέκκα, που ήξερε καλά τους χαρακτήρες των παιδιών της, φώναξε τον Ιακώβ, του φόρεσε τα ρούχα του Ησαύ και τον έστειλε στον πατέρα του, για να πάρει εκείνος τις ευλογίες. Και έτσι ακριβώς έγινε.

Αυτή είναι μια παράξενη ιστορία που δημιουργεί μεγάλες απορίες, στις οποίες οι Σοφοί μας φέρνουν πολλές ενδιαφέρουσες εξηγήσεις, (μερικές από τις οποίες αναλύονται στον τρέχοντα κύκλο διαλέξεων του JLI σχετικό με τις ιστορίες της Βίβλου).

Εδώ θα αναφερθούμε σε μία από τις εξηγήσεις στο βασικό ερώτημα: Γιατί ο Ιακώβ έπρεπε να λάβει τις ευλογίες μεταμφιεσμένος και προσποιούμενος τον Ησαύ;

Αν ο Ιακώβ λάμβανε τις ευλογίες ως ο εαυτός του, ως ένας δίκαιος και τίμιος μελετητής, θα υπήρχε η σκέψη πως οι ευλογίες αφορούν μόνο τους απόγονούς του, που του μοιάζουν. Δηλαδή, τους Εβραίους που ντύνονται και συμπεριφέρονται σαν Εβραίοι. Αλλά, υπάρχουν και Εβραίοι που δεν μοιάζουν με τον Ιακώβ, που άλλαξαν το ντύσιμο και την συμπεριφορά τους. Άραγε, συμπεριλαμβάνονται στις ευλογίες;

Αυτός είναι ο λόγος που ο Ιακώβ ήταν μεταμφιεσμένος σε Ησαύ. Για να συμπεριληφθούν στις ευλογίες όλοι οι Εβραίοι, ανεξαρτήτως από την εμφάνιση και την συμπεριφορά τους.. Γιατί ο κάθε Εβραίος έχει μέσα του μια Θ-ϊκή ψυχή που είναι πάντοτε ενωμένη με τον Θ-ό. Ακόμα και αν μοιάζει περισσότερο με τον Ησαύ παρά με τον Ιακώβ, είναι μέρος του εβραϊκού λαού.

Όταν το σκεφτόμαστε αυτό, η καρδιά μας γεμίζει με ευγνωμοσύνη και αγάπη προς τον Θ-ό που πάντα μας θέλει κοντά Του, νοιάζεται για το καλό μας και μας ευλογεί όλους.

Ας κάνουμε μια πράξη για να ανταποδώσουμε αυτήν την αγάπη. Μια προσευχή, λίγη μελέτη της Τορά, μια βοήθεια ή έναν καλό λόγο σε κάποιον που δεν είχαμε σκοπό να βοηθήσουμε. Έτσι θα επιταχύνουμε τον ερχομό του Μεσσία που όλοι περιμένουμε τόσο πολύ.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Το μυστικό μιας καλής ζωής - Χαγιέ Σαρά

To read it in English, click here 

Blog Chanchie (14).png 

Νομίζετε πως υπάρχει κάποιος που να μπορεί να πει πως ολόκληρη η ζωή του ήταν εξίσου καλή;

Στην περικοπή Χαγέ Σαρά αυτής της εβδομάδας διαβάζουμε για τον θάνατο της Σαρά, η οποία έζησε «εκατό χρόνια και είκοσι χρόνια και εφτά χρόνια». Ο περίπλοκος τρόπος αναφοράς της ηλικίας της Σαρά, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «χρόνια» μας διδάσκει, σύμφωνα με τους Σοφούς μας, πως όλη της η ζωή ήταν εξίσου καλή.

Αν κοιτάξουμε όμως το βιογραφικό της Σαρά θα παραξενευτούμε πολύ. Η Σαρά έζησε πολλές περιπέτειες και η ζωή της δεν ήταν πάντα εύκολη. Λόγω της πείνας στη Γη του Ισραήλ έπρεπε με τον Αβραάμ να καταφύγει στην Αίγυπτο. Εκεί, λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς της, την πήραν στο παλάτι του Φαραώ και μόνο χάρη σε θαύμα ο Φαραώ δεν μπόρεσε να την ακουμπήσει και την ελευθέρωσε. Επίσης, περίμενε πολλά χρόνια για να αποκτήσει παιδιά και τελικά γέννησε στην ηλικία των 90 ετών. Πώς είναι δυνατόν να πάρουμε τα χρόνια της ακαρπίας και τα χρόνια της μητρότητας, τις μέρες με τον Αβραάμ και τις μέρες με τον Φαραώ, να τα βάλουμε όλα μαζί και να πούμε πως ήταν όλα εξίσου καλά;

Ας φανταστούμε έναν επιχειρηματία που έχει διάφορες επιχειρήσεις. Αν μια μέρα κερδίσει σε μία επιχείρηση χιλιάδες ευρώ, ενώ σε μια άλλη επιχείρηση χάσει πενήντα λεπτά, θα χαρεί πολύ. Αν τον ρωτήσουν πώς και δεν είναι λυπημένος με τα πενήντα λεπτά που έχασε δεν θα καταλάβει καν την ερώτηση – αφού έχει κερδίσει μερικές χιλιάδες ευρώ!

Έτσι είναι και με κάποιον που ζει μια ζωή γεμάτη νόημα. Έχει έναν σημαντικό σκοπό στη ζωή του, πέρα από την επιβίωση και τις υλικές απολαύσεις. Έτσι, όταν έχει διάφορες δυσκολίες, αυτές δεν τον καταστρέφουν.? Το επίκεντρο της ζωής του δεν είναι τα υλικά θέματα. Σαν τον επιχειρηματία που είναι συγκεντρωμένος και απασχολημένος με τα χιλιάδες ευρώ και δεν σκοτίζεται για τα πενήντα λεπτά.

Το ίδιο ισχύει με την Σαρά: Είχε μια ζωή γεμάτη νόημα, με τον σημαντικό σκοπό να διαδώσει την πίστη στον Έναν και μοναδικό Θ-ό. Δεν την κατέβαλαν οι διάφορες περιπέτειες της ζωής της.

Τώρα ζούμε σε παράξενες εποχές. Άλλα όσο η ζωή μας είναι γεμάτη με νόημα και επικεντρωμένη σε καλούς σκοπούς, τόσο οι δυσκολίες της ζωής θα μας επηρεάζουν λιγότερο.

Ας αφιερώσουμε μερικά λεπτά κάθε μέρα να συλλογισθούμε: Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας; Τι την γεμίζει με νόημα; Έτσι, θα μπορέσουμε να δούμε τα όσα σπουδαία κάνουμε, και τι επιρροή έχουμε στο περιβάλλον μας. Αυτό θα μας δώσει κουράγιο, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς, και κίνητρο να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Έτσι σίγουρα, όπως η Σαρά, θα μπορούμε να πούμε ότι όλα τα χρονιά μας ήταν σημαντικά και καλά.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Δεν έχω έμπνευση. Τι να κάνω; - Βαγερά

To read it in English, click here

Blog Chanchie (13).png 

Μερικές φορές νιώθουμε τελείως κενοί από έμπνευση. Υπάρχει νόημα να συνεχίσουμε να πράττουμε διάφορα καλά πράγματα σαν ρομπότ, χωρίς συναίσθημα;

Η Αφταρά αυτής της εβδομάδας, Β' Βασιλέων 4:1-37, αφηγείται μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Μία χήρα πήγε στον προφήτη Ελισσαίο (Ελισσά). Λόγω των χρεών της, οι  δανειστές ήθελαν να πάρουν να τα παιδιά της ως σκλάβους. Πήγε λοιπόν να ζητήσει την ευλογία και τη βοήθειά του προφήτη. Εκείνος την ρώτησε τι της είχε απομείνει στο σπίτι. Αυτή απάντησε πως είχε μόνο μια μικρή κανάτα με λάδι. Ο Ελισσαίος της είπε να φέρει όσα περισσότερα άδεια σκεύη είχε, ακόμα και να δανειστεί και από τις γειτόνισσες της. Μετά της είπε να γεμίσει τα σκεύη με το λίγο λάδι που είχε στην κανάτα της. Τότε συνέβη θαύμα και η μικρή κανάτα γέμισε όλα τα σκεύη με λάδι, λύνοντας το οικονομικό της πρόβλημα.

Οι ιστορίες της Τορά, εκτός από την κυριολεκτική τους σημασία, έχουν και ένα μεταφορικό μήνυμα να μας διδάξουν. Αλληγορικά, η χήρα γυναίκα είναι η ψυχή που έχασε τη φωτιά της και την έμπνευσή της (στα εβραϊκά η λέξεις ισς – άντρας και εσς – φωτιά μοιάζουν). Οι δυνάμεις του κακού θέλουν να πάρουν τα παιδιά της, δηλαδή τα συναισθήματά της, και να τα στρέψουν στο να υπηρετούν και να απασχολούνται με κακά θέματα.

Όταν η ψυχή ρωτιέται ποιο χαρακτηριστικό της έχει μείνει πιστό και γεμάτο συναίσθημα για τα Θ-ϊκά θέματα, εκείνη απαντά πως δεν της έχει μείνει σχεδόν τίποτα. Μόνο η εσωτερική δύναμη, η πίστη που βρίσκεται βαθιά μέσα στη ψυχή έχει απομείνει. Πρόκειται για κάτι πολύ βαθύ που συνήθως δεν εκφράζεται στην καθημερινή ζωή, παρά μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις όπως το Γιόμ Κιπούρ ή υπό απειλή ή κίνδυνο.

Η καθοδήγηση δεν αργεί να έρθει: Γέμισε το σπίτι σου με άδεια σκεύη, κάνε όσες περισσότερες καλές πράξεις, παρόλο που είναι άδειες από συναίσθημα και έμπνευση. Αρχίζοντας από αυτήν την πίστη που πάντα υπάρχει στην καρδιά ενός  Εβραίου, οι άδειες πράξεις θα γεμίσουν. Το συναίσθημα θα έρθει.

Ας μην αφήσουμε τις «άδειες» εποχές χωρίς έμπνευση να μας σταματήσουν. Οι Μιτσβότ έχουν αξία ακόμα και αν δεν τις κάνουμε με συναίσθημα. Μέσω της πράξης θα έρθει και η έμπνευση.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.