To read it in English, click here
Όταν κάποιος κατά λάθος κάνει κάτι καλό, αυτό έχει αξία; Αν κάποιος κάνει κάτι κακό χωρίς να το θέλει, τι σημαίνει;
Στην περικοπή Κι Τετσέ αυτής της εβδομάδας, μαθαίνουμε μια ενδιαφέρουσα Μιτσβά. Όταν βάζουμε έναν ταύρο να αλωνίσει τα στάχυα, απαγορεύεται να τον εμποδίσουμε να «τσιμπολογήσει» από τα στάχια που αλέθει. Αυτός ο νόμος ισχύει για οποιαδήποτε εργασία αναθέτουμε σε κάποιο ζώο που εμπεριέχει φαγητό.
Τι συμβαίνει όμως εάν ο ταύρος περπατάει πάνω από τα στάχυα όχι για να τα αλέσει αλλά για να κόψει δρόμο; Ισχύει ο νόμος που απαγορεύει να του κλείσουμε το στόμα; Μπορεί να μην τα αλέθει επί τούτου, αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει. Το συμπέρασμα είναι ότι αφού η πρόθεση του ταύρου δεν είναι να αλέσει τα στάχυα, επιτρέπεται να τον εμποδίσουμε να τα φάει.
Από εδώ μπορούμε να μάθουμε κάτι πολύ ιδιαίτερο για τις πράξεις που κάναμε κατά λάθος.
Οι αμαρτίες, που δεν τις κάναμε επί τούτου, δεν μετράνε ως αμαρτίες. Αν κάποιος δεν είχε πρόθεση να ανάψει το φως το Σσαμπάτ αλλά έγινε κατά λάθος καθώς έγειρε προς τον τοίχο και το άναψε, δεν μετράει ως αμαρτία. Ο Θ-ός ξέρει την αλήθεια.
Από την άλλη, οι Μιτσβότ μας μετράνε πάντα, ακόμη και αν δεν ήταν αυτή η πρόθεση μας και ακόμη και αν κάποιος άλλος μας υποχρέωσε να τις κάνουμε. Αν έπεσαν τα χρήματα κάποιου, ενώ περπατούσε στον δρόμο και τα βρήκε ένας φτωχός και έτσι είχε τι να φάει, μετράει ως «Τσεντακά» για τον άνθρωπο που τα έχασε. Παρόλο που δεν ήταν αυτή η πρόθεση του.
Γιατί στην θετική περίπτωση μετράει σαν Μιτσβά η χωρίς πρόθεση πράξη, αλλά όταν πρόκειται για αρνητική πράξη πρέπει να υπάρχει πρόθεση για μετρήσει;
Επειδή, η αλήθεια είναι πως εμείς και ο Θ-ός είμαστε αχώριστοι, η ψυχή μας είναι πάντα ενωμένη μαζί Του. Μέσα μας πάντα θέλουμε να πράξουμε σύμφωνα με τη θέλησή Του. Το παράξενο και αφύσικο είναι όταν δεν το κάνουμε. Γι' αυτό θα πρέπει κανείς να κάνει το λάθος επίτηδες για να μετράει ως αμαρτία.
Ας ξεκινήσουμε την κάθε μέρα μας αυτήν την εβδομάδα, με τα ιδιαίτερα λόγια του Μοντέ Ανί[*], υπενθυμίζοντας στους εαυτούς μας πού ανήκουμε πραγματικά. Ας συλλογιστουμε πως η ψυχή μας είναι πάντα ενωμένη με τον Θ-ό και το πιο φυσικό πράγμα για εμάς είναι να πράττουμε το σωστό.
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα
[*] Αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα λέμε την ακόλουθη σύντομη προσευχή:
Μοντέ Ανί Λεφανέχα Μέλεχ Χάι Βε- Καγιάμ Σσε- Εχεζάρτα Μπι Νισσματί Μπε- χεμλά Ραμπά Εμουνατέχα (Δίνω ευχαριστίες προς Σένα, Ζωντανέ και Αιώνιε Βασιλιά, που επέστρεψες την ψυχή μέσα μου με ευσπλαχνία, η πίστη Σου είναι μεγάλη)