To read it in English, click here
Κραντς, κραντς, κραντς.
Αυτό το Σάββατο βράδυ, μετά από την αφήγηση της Εξόδου, όλοι θα πραγματοποιήσουμε μια σημαντική Μιτσβά – τρώγοντας την Ματσά. Σκεφτήκατε ποτέ γιατί η Ματσά έχει τόσο απλή γεύση; Δεν γίνεται να της προσθέσουμε κάτι που να την κάνει πιο νόστιμη;
(Υπάρχουν Ματσά με κρασί ή αυγά, που έχουν πιο πλούσια γεύση, αλλά δεν μετράνε ως αληθινές Ματσότ για το βράδυ το Σέντερ. Είναι καλές για το υπόλοιπο Πέσαχ, αλλά όχι για την Μιτσβά του Σέντερ).
Ο πρώτος λόγος είναι ο ορισμός της Ματσά στην Τορά, ως το ψωμί της φτώχειας. Η Ματσά ήταν το χαρακτηριστικό φαγητό των φτωχών, που δεν είχαν πάνω από τα δύο βασικά συστατικά: αλεύρι και νερό. Το Πέσαχ, όταν θυμόμαστε την σκλαβιά των πατεράδων μας στην Αίγυπτο, ταιριάζει να φάμε την Ματσά όπως την έτρωγαν εκείνοι, φτιαγμένη μονάχα με αλεύρι και νερό.
Υπάρχει όμως και μια βαθύτερη εξήγηση. Γιατί τρώμε την Ματσά; Η απάντηση βρίσκεται στην Αγκαντά, επειδή η ζύμη των Εβραίων δεν πρόλαβε να φουσκώσει, όταν ο Θ-ός ήρθε και τους λύτρωσε. Οι Εβραίοι έφυγαν από την Αίγυπτο βιαστικά. Η πίστη τους ήταν τόσο δυνατή, που άφησαν την γνώριμη Αίγυπτο πίσω τους και ακολούθησαν τον Θ-ό στην έρημο, χωρίς ούτε καν να εφοδιαστούν όπως πρέπει, έχοντας εμπιστοσύνη πως Αυτός θα τους θρέψει.
Αυτός είναι ο λόγος που η Ματσά αποκαλείται «τροφή της πίστης». Συμβολίζει την αγνή πίστη και εμπιστοσύνη μας στον Θ-ό. Την πρόθεσή μας να Τον ακολουθήσουμε, χωρίς αμφιβολίες.
Γι’ αυτό και η Ματσά δεν έχει αρτύματα, είναι απλή και αγνή. Μας υπενθυμίζει και μας δίνει την δύναμη να αποκαλύψουμε αυτήν την ιδιαίτερη και αγνή σχέση που έχουμε με τον Δημιουργό μας. Χωρίς πολλές εξηγήσεις και συζητήσεις. Απλά να κάνουμε το θέλημά Του.
Χαρούμενο & Κασσέρ Πέσαχ!
Χάνα