Printed fromChabad.gr
ב"ה

Τορά για Τώρα!

Μια νόστιμη Ματσά - Πέσαχ

To read it in English, click here

blog chanchie II 200 x 535.png

Κραντς, κραντς, κραντς.

Αυτό το Σάββατο βράδυ, μετά από την αφήγηση της Εξόδου, όλοι θα πραγματοποιήσουμε μια σημαντική Μιτσβά – τρώγοντας την Ματσά. Σκεφτήκατε ποτέ γιατί η Ματσά έχει τόσο απλή γεύση; Δεν γίνεται να της προσθέσουμε κάτι που να την κάνει πιο νόστιμη;

(Υπάρχουν Ματσά με κρασί ή αυγά, που έχουν πιο πλούσια γεύση, αλλά δεν μετράνε ως αληθινές Ματσότ για το βράδυ το Σέντερ. Είναι καλές για το υπόλοιπο Πέσαχ, αλλά όχι για την Μιτσβά του Σέντερ).

Ο πρώτος λόγος είναι ο ορισμός της Ματσά στην Τορά, ως το ψωμί της φτώχειας. Η Ματσά ήταν το χαρακτηριστικό φαγητό των φτωχών, που δεν είχαν πάνω από τα δύο βασικά συστατικά: αλεύρι και νερό. Το Πέσαχ, όταν θυμόμαστε την σκλαβιά των πατεράδων μας στην Αίγυπτο, ταιριάζει να φάμε την Ματσά όπως την έτρωγαν εκείνοι, φτιαγμένη μονάχα με αλεύρι και νερό.

Υπάρχει όμως και μια βαθύτερη εξήγηση. Γιατί τρώμε την Ματσά; Η απάντηση βρίσκεται στην Αγκαντά, επειδή η ζύμη των Εβραίων δεν πρόλαβε να φουσκώσει, όταν ο Θ-ός ήρθε και τους λύτρωσε. Οι Εβραίοι έφυγαν από την Αίγυπτο βιαστικά. Η πίστη τους ήταν τόσο δυνατή, που άφησαν την γνώριμη Αίγυπτο πίσω τους και ακολούθησαν τον Θ-ό στην έρημο, χωρίς ούτε καν να εφοδιαστούν όπως πρέπει, έχοντας εμπιστοσύνη πως Αυτός θα τους θρέψει.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ματσά αποκαλείται «τροφή της πίστης». Συμβολίζει την αγνή πίστη και εμπιστοσύνη μας στον Θ-ό. Την πρόθεσή μας να Τον ακολουθήσουμε, χωρίς αμφιβολίες.

Γι’ αυτό και η Ματσά δεν έχει αρτύματα, είναι απλή και αγνή. Μας υπενθυμίζει και μας δίνει την δύναμη να αποκαλύψουμε αυτήν την ιδιαίτερη και αγνή σχέση που έχουμε με τον Δημιουργό μας. Χωρίς πολλές εξηγήσεις και συζητήσεις. Απλά να κάνουμε το θέλημά Του.

Χαρούμενο & Κασσέρ Πέσαχ!

Χάνα

 

Ένα δώρο που αξίζει - Βαγικρά

 To read it in English, click here

blog chanchie II 200 x 535.png 

Ποιο δώρο θα σας έφερνε περισσότερη χαρά, ένα καινούριο iphone ή ένα μπρελόκ;

Κάνει διαφορά ποιος σας έφερε το δώρο;

Η περικοπή Βαγικρά αυτής της εβδομάδας μας διδάσκει τις επιλογές που έχει ένας Εβραίος που θέλει να δώσει κάτι από τον εαυτό του στον Θ-ό. Μπορεί να προσφέρει ένα παχουλό ζώο ως θυσία στον Ναό. Εναλλακτικά, εάν δεν έχει αρκετά χρήματα, μπορεί να φέρει ένα πτηνό. Εάν και αυτό του είναι δύσκολο, η θυσία του μπορεί να είναι φτιαγμένη από αλεύρι και λάδι.

Ποια θυσία είναι καλύτερη; Ποια προσφορά φέρνει περισσότερη χαρά στον Θ-ό;

Οι Σοφοί μας εξηγούν πως για τον Θ-ό δεν μετράει η ποσότητα. Ο ένας φέρνει περισσότερο, ο άλλος φέρνει λιγότερο, το πιο σημαντικό είναι να το κάνουν για τον Θ-ό. Αν είναι με την σωστή πρόθεση, οι θυσίες είναι ισάξιες για στον Θ-ό.

Μερικές φορές νομίζουμε πως η προσπάθειά μας δεν έχει αξία. Αφού δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε με την απίστευτη προσφορά προς τον συνάνθρωπο (Χέσεντ) που κάνει ο γείτονας μας ή την απέραντη μελέτη του ραβίνου. Τότε γιατί να το προσπαθήσουμε; Από τα λόγια των Σοφών μας όμως καταλαβαίνουμε πως το θέμα είναι να προσφέρουμε ολόκαρδα αυτό που εμείς μπορούμε.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος πλούσιος αποφασίσει να φέρει μια οικονομική θυσία, δεν θα του μετρήσει. Δεν αρκεί μόνο η πρόθεσή μας, πρέπει οι πράξεις μας να ταιριάζουν με τις δυνατότητές μας.

Ήταν ένας αγρότης που μιλούσε πολύ για το πόσο αγαπάει τον βασιλιά και πόσο του είναι αφοσιωμένος. Εάν είχε ένα χρυσαφένιο παλάτι, λέει, θα το έδινε στον βασιλιά. Εάν είχε απέραντα χωράφια, θα τα έδινε όλα στον βασιλιά. Το ίδιο εάν είχε κοπάδια αγελάδων και ακριβά διαμάντια, θα τα έδινε όλα στον βασιλιά. Κάποιος τον ρώτησε, τι θα έκανε εάν είχε δύο κότες; Θα τις έδινε επίσης στον βασιλιά; Ο αγρότης απάντησε αρνητικά, και βλέποντας την έκπληξη των ακροατών εξήγησε. Παλάτι, χωράφια, κοπάδια και διαμάντια ο αγρότης δεν έχει, αλλά δύο κότες είναι όλη του η περιουσία… 

Ας δώσουμε στον Θ-ό από αυτά που έχουμε. Ας μην αποθαρρυνθούμε από όσα δίνουν οι άλλοι και εμείς δεν μπορούμε, αρκεί να ξέρουμε ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, και με όλη μας την καρδιά.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

 

4 συμβουλές για την εκπαίδευση των παιδιών μας - Βαγιακέλ-Πεκουντέ

To read it in English, click here

 blog chanchie II 200 x 535 (2).png

Ποιο είναι το μυστικό για να είμαστε καλοί γονείς;

Στις περικοπές Βαγιακέλ-Πεκουντέ διαβάζουμε για τις δωρεές των Εβραίων για το χτίσιμο του Μισσκάν (Φορητού Ναού). Οι πρώτες δωρεές ήταν των γυναικών, που έφεραν από τα κοσμήματά τους: σκουλαρίκια αυτιών, σκουλαρίκια μύτης, δαχτυλίδια και βραχιόλια που φοριούνται στο μπράτσο. Το καθένα από τα κοσμήματα αυτά έχει κάτι να μας διδάξει σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Πρώτον, χρειαζόμαστε αφτιά. Πρέπει να ακούμε τις εντολές του Θ-ού, γιατί αυτές μας κατευθύνουν στον καλύτερο τρόπο ζωής. Πρέπει επίσης να ακούμε τα παιδιά μας, όχι μόνο όταν μιλάμε μαζί τους, αλλά και όταν συζητούν με τα αδέρφια και τους φίλους τους. Από τα λόγια τους μπορούμε να μάθουμε πολλά για αυτούς, πράγμα που θα μας βοηθήσει να τους εκπαιδεύσουμε σωστά. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά ακούνε και πολλές φορές μιμούνται την συμπεριφορά των γονιών τους. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει και να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους και να είναι σωστά μοντέλα για τα παιδιά τους.

Επίσης, χρειαζόμαστε μύτη. Πρέπει να βελτιώσουμε την όσφρηση μας. Να «οσφριζόμαστε» ποιοι είναι οι φίλοι των παιδιών μας; Είναι όντως καλή επιρροή για αυτά; Οι καλοί φίλοι επηρεάζουν τα παιδιά μας προς το καλό, και το αντίθετο ισχύει επίσης…

Το δαχτυλίδι φοριέται στον δείκτη. Πρέπει να δείχνουμε και να εξηγούμε στα παιδιά τον σωστό δρόμο, με υπομονή και με ευχάριστο τρόπο.

Τέλος, χρειαζόμαστε και το μπράτσο που συμβολίζει την πειθαρχία. Για να μπορέσουν να μεγαλώσουν υγιή παιδιά, χρειάζονται όρια, πειθαρχία και τάξη. Παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς κανόνες, δεν θα είναι χαρούμενα τελικά.

Μακάρι να μεγαλώσουμε χαρούμενα και υγιή παιδιά, που θα κάνουν τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Φωτιά στο νόμισμα - Κι Τισά

To read it in English, click here

blog chanchie II 200 x 535 (1).png

Τι μπορείτε να αγοράσετε με ένα νόμισμα;

Ένα σνακ, ένα παιχνίδι ή ένα στυλό.

Δεν θα μπορέσετε όμως να αγοράσετε κάτι μεγαλύτερο. Σίγουρα δεν θα μπορέσετε να αγοράσετε με ένα νόμισμα την ίδια την ζωή.

Και όμως, στην περικοπή Κι Τισά αυτής της εβδομάδας οι Εβραίοι εξαγόρασαν τη ζωή τους με ένα νόμισμα. Λόγω της αμαρτίας του Χρυσού Μόσχου, όλοι οι Εβραίοι που αμάρτησαν άξιζαν ποινή θανάτου. Ο Μωυσής όμως προσευχήθηκε για τον λαό του και παρακάλεσε τον Θ-ό να τους συγχωρέσει. Ο Θ-ός άκουσε τον Μωυσή και του είπε να μαζέψει από τον κάθε Eβραίο ένα νόμισμα μισού σσέκελ για να τους εξιλεώσει.

Οι Σοφοί μας εξηγούν πως ο Μωυσής δυσκολεύτηκε να καταλάβει αυτό το διάταγμα. Πώς είναι δυνατόν ένα μικρό νόμισμα να μπορεί να φέρει τη συγχώρεση για ένα τόσο μεγάλο αμάρτημα;

Ο Θ-ός του απάντησε δείχνοντας ένα νόμισμα από φωτιά. Όντως, ένα μικρό νόμισμα δεν έχει από μόνο του τόση μεγάλη δύναμη. Αλλά όταν ο Εβραίος το δίνει με «φωτιά», με θέρμη και συναίσθημα, από το βάθος της ψυχής του, τότε μπορεί έτσι να συγχωρεθεί.

Μην υποτιμάτε τις μικρές πράξεις. Μην υποτιμάτε το συναίσθημα που τις συνοδεύει.

Ας προσπαθήσουμε αυτή την εβδομάδα να κάνουμε μία καλή πράξη με περισσότερη «φωτιά» από ότι συνηθίζουμε.

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα 

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.