To read it in English, click here
Στην περικοπή Μπεααλοτεχά αυτής της εβδομάδας, διαβάζουμε για την Μενορά, την οποία άναβαν καθημερινά στον Ναό. Έπειτα, η Τορά μας αναφέρει πως ο Ααρών, ο Αρχιερέας, έκανε ακριβώς όπως διατάχτηκε. Ο Ράσσι, Ραβίνος Σσλόμο Γιτσχακί, επισημάνει πως αυτό είναι γραμμένο ως κομπλιμέντο για τον Ααρών. Αλλά σοβαρά, δεν μπορούσαν να βρουν ένα καλύτερο κομπλιμέντο;
Υπάρχουν δύο είδη πνευματικού φωτός, αυτό που έρχεται ως αποτέλεσμα από τις πράξεις μας και αυτό που έρχεται από Επάνω, κάτι το οποίο είναι τόσο υψηλό που δεν μπορούμε να το επιτύχουμε μόνοι μας. Το φως και η πνευματική ενέργεια που η Μενορά έφερνε, ήταν από το δεύτερο είδος. Κάτι υπερφυσικό.
Κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί, πως εφόσον πρόκειται για Θ-ϊκό φως, που ούτως ή άλλως δεν είναι φυσικό, δεν είναι τόσο σημαντικό να προσέξει τις υλικές λεπτομέρειες και να κάνει τα πάντα ακριβώς όπως πρέπει. Αλλά όχι ο Ααρών. Ο Ααρών ήξερε πως οι πράξεις μας έχουν μεγάλη σημασία. Ακόμα και τα πράγματα που δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας, εξαρτούνται από κάτι που κάνουμε εμείς. Παρόλο που το φως είναι τόσο πολύ υψηλό που με τίποτα δεν γίνεται να το ονομάσουμε «αποτέλεσμα» των πράξεων μας, οι πράξεις μας έχουν σημασία.
Λοιπόν, ας μην υποτιμάμε τις πράξεις μας. Ας μην υποτιμούμε τις λεπτομέρειες των Μιτσβότ. Παρόλο που πρόκειται για πνευματικά θέματα, η ακρίβεια είναι σημαντική.
Σσαμπάτ Σσαλόμ!
Χάνα
Ραβίνος Σσλόμο Γιτσχακί / Ράσσι (1040–1105). Σημαντικός και φημισμένος σχολιαστής της Βίβλου και του Ταλμούδ. Γεννημένος στο Τρουά της Γαλλίας, ο Ράσσι σπούδασε στις φημισμένες γεσσιβότ του Μάιντς και της Γουόρμς. Τα σχόλια του για την Πεντάτευχο και το Ταλμούδ, τα οποία επικεντρώνονται στην απλή κατανόηση του κειμένου, εμφανίζονται και αναγράφονται σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις του Ταλμούδ και της Βίβλου. Πολλοί από τους διάσημους συγγραφείς των Τοσαφότ ήταν απόγονοι του Ράσσι.