Printed fromChabad.gr
ב"ה

Τορά για Τώρα!

Ποιανού ήταν η ευθύνη; - Κι Τετσέι

To read it in English, click here

 blog chanchie II 200 x 535 (3).png

Όταν κάτι δυσάρεστο συμβαίνει, αμέσως έρχεται το ερώτημα: Ποιανού ήταν η ευθύνη; Τι θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, ώστε να αποφευχθεί το τραγικό αποτέλεσμα; 

Στις σπουδές μου για να γίνω δασκάλα, μάθαμε πολλούς νόμους και προφυλάξεις που το υπουργείο παιδείας όρισε, για την ασφάλεια των παιδιών, τις προδιαγραφές του σχολικού κτιρίου και τους κανόνες για τα διαλείμματα και τις εκδρομές. Αλλά δεν είναι οι πρώτοι που το σκέφτηκαν.

Στην περικοπή Κι Τετσέ αυτής της εβδομάδας ο Θ-ός μας διατάζει να τοποθετήσουμε κάγκελα στις ταράτσες μας, ώστε να μην πέσει κανένας από εκεί και χτυπήσει. Η Μιτσβά αυτή γενικά περιλαμβάνει πολλές προφυλάξεις ασφαλείας, όπως το να είναι σταθερή η σκάλα που έχουμε στο σπίτι και για οτιδήποτε άλλο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο κάποιον. Το σπίτι μας πρέπει να είναι ένα ασφαλές μέρος.

Η έκφραση που η Τορά χρησιμοποιεί για να εξηγήσει την Μιτσβά αυτή είναι παράξενη. Ο άνθρωπος δεν έχει πέσει ακόμα, αλλά η Τορά τον αποκαλεί ήδη «נופל» νοφέλ, δηλαδή, πεσμένο (Δευτερονόμιο 22:8). Ο Ράσσι, Ραβίνος Σσλόμο Γιτσχακί, εξηγεί πως πρόκειται για κάποιον που ούτως ή άλλως θα πέσει, επειδή έτσι αποφάσισε ο Θ-ός. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να συμβεί στο δικό μου σπίτι, δεν πρέπει να είμαι εγώ υπεύθυνος για το ατύχημά του.

Αυτή είναι γενικά η εβραϊκή προσέγγιση στη ζωή: Από τη μία πλευρά ο Θ-ός αποφασίζει τι θα γίνει, αλλά από την άλλη εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε από τη δική μας μεριά. Ο Θ-ός αποφασίζει πόσα λεφτά θα κερδίσουμε, αλλά εμείς πρέπει να πάμε στη δουλειά. Ο Θ-ός αποφασίζει ποιος θα αρρωστήσει, αλλά εμείς πρέπει να προστατεύουμε την υγεία μας, κτλ. κτλ. Ναι, δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς αυτές οι δύο πλευρές συνυπάρχουν, αλλά έτσι είναι. Ο Θ-ός δεν δεν περιορίζεται από την δική μας λογική, και έτσι αποφάσισε.

Ας μην υποτιμήσουμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας και την ευθύνη που έχουμε για τους ανθρώπους γύρω μας. Ας πράξουμε έτσι ώστε να διορθώσουμε προβλήματα που συναντούμε. Αν ο Θ-ός με έκανε να τα δω, σημαίνει πως έχω τη δύναμη και την ευθύνη να κάνω κάτι για να βοηθήσω την κατάσταση να αλλάξει.

Αυτή η Μιτσβά μας διδάσκει την εβραϊκή προσέγγιση για την ζωή. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε να την τηρήσουμε και στο πρακτικό επίπεδο. Ας κάνουμε έναν γύρο στο σπίτι μας και ας ελέγξουμε εάν είναι αρκετά ασφαλές. Κάγκελα, πρίζες, κοφτερά εργαλεία, δηλητηριώδη υλικά καθαριότητας κτλ. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να είναι ασφαλέστερο;

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα

Ραβίνος Σσλόμο Γιτσχακί / Ράσσι (1040–1105). Σημαντικός και φημισμένος σχολιαστής της Βίβλου και του Ταλμούδ. Γεννημένος στο Τρουά της Γαλλίας, ο Ράσσι σπούδασε στις φημισμένες γεσσιβότ του Μάιντς και της Γουόρμς. Τα σχόλια του για την Πεντάτευχο και το Ταλμούδ, τα οποία επικεντρώνονται στην απλή κατανόηση του κειμένου, εμφανίζονται και αναγράφονται σχεδόν σε όλες τις εκδόσεις του Ταλμούδ και της Βίβλου. Πολλοί από τους διάσημους συγγραφείς των Τοσαφότ ήταν απόγονοι του Ράσσι.

Μήπως είδατε τον βασιλιά; - Ο μήνας Ελούλ

To read it in English, click here

blog chanchie II 200 x 535 (21).png

Αύριο (Δευτέρα 09/08/2021) θα αρχίσει ο μήνας Ελούλ, ο τελευταίος μήνας στο εβραϊκό ημερολόγιο. Ως τελευταίος, ο μήνας αυτός έχει σημαντικό ρόλο στο «κλείσιμο» της προηγούμενης εβραϊκής χρονιάς και στην προετοιμασία για τον επόμενο χρόνο. Παρόλο που είναι τόσο σημαντικός, ο μήνας Ελούλ δεν έχει ούτε μία γιορτή!

Αντίθετα, ο επόμενος μήνας, ο πρώτος της εβραϊκής χρονιάς, είναι γεμάτος γιορτές: δυο μέρες του Ροσς Ασσανά, μια μέρα του Κιπούρ και εννέα μέρες του Σουκότ και Σιμχάτ Τορά. Γιατί άραγε αυτή η διαφορά;

Ο πρώτος ραβίνος της Χαμπάντ, Ραβίνος Σσνέορ Ζάλμαν του Λιαντί, εξηγεί αυτήν την διαφορά με μία παρομοίωση:

Ο βασιλιάς, συνήθως, βρίσκεται στο παλάτι. Φοράει βασιλικά ρούχα και στέμμα και όλο το σκηνικό γύρω του κάνει τον καθένα που βρίσκεται εκεί να νιώσει την σημαντικότητα του βασιλιά. Δεν μπορεί κάποιος να παρουσιαστεί στον βασιλιά όποτε θέλει. Χρειάζεται να κλείσει ραντεβού μερικούς μήνες πριν, να ετοιμαστεί και μόνο τότε θα μπορέσει να συναντηθεί με τον βασιλιά.

Μερικές φορές ο βασιλιάς βγαίνει από το παλάτι του και πηγαίνει στα χωράφια, να ανταμώσει τους πολίτες. Εκεί εμφανίζεται με απλά ρούχα, χωρίς όλη την πολυτέλεια του παλατιού. Τότε, οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πάει και να μιλήσει με τον βασιλιά. Ο βασιλιάς τους δέχεται όλους με χαμόγελο.

Ο Βασιλιάς στο χωράφι αντιστοιχεί στον Θ-ό κατά τη διάρκεια του μήνα Ελούλ. Πρόκειται για μέρες χωρίς γιορτινή ατμόσφαιρα, που μας εμπνέουν να γίνουμε καλύτεροι. Αν εμείς από μόνοι μας θελήσουμε να βελτιωθούμε, ο Θ-ός τον μήνα Ελούλ, θα βρίσκεται πολύ πιο κοντά μας και θα μας βοηθήσει να το κάνουμε.

Μετά τον μήνα Ελούλ ξεκινά η καινούρια χρονιά, με το μήνα Τισσρί, και αντιστοιχεί στην εποχή που ο Θ-ός βρίσκεται και πάλι στο παλάτι. Όλα είναι γιορτινά και υπάρχει έμπνευση στον αέρα, ακόμη και χωρίς να βάλουμε πολύ κόπο. Τώρα, όποιος ετοιμάστηκε καλά τον προηγούμενο μήνα, θα μπορέσει να βιώσει πολύ ιδιαίτερες γιορτές. Μπαίνει μαζί με τον «Βασιλιά» μέσα στο «παλάτι».

Φυσικά, ο Θ-ός πάντα μας ακούει. Ακόμα και όταν βρίσκεται στο «παλάτι». Απλά χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια. Ο μήνας Ελούλ είναι μια ιδιαίτερη περίοδος που ο Θ-ός είναι ακόμη πιο κοντά μας και πιο προσιτός από ότι συνήθως.

Ας αξιοποιήσουμε σωστά τον μήνα Ελούλ. Ας αναλογιστούμε την χρονιά που πέρασε. Τι ήταν καλό και θα πρέπει να το συνεχίσουμε ή να το δυναμώσουμε; Τι χρειάζεται βελτίωση; Από ποιον θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη; Τι θα μπορούσα να κάνω για να πλησιάσω ακόμα περισσότερο τον Θ-ό; Τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να είμαι καλύτερος/η γονιός/σύζυγος/γιος/κόρη; Τι θα μπορούσα να κάνω για να γίνω καλύτερος άνθρωπος;

Οι αποφάσεις του μήνα Ελούλ έχουν ιδιαίτερη δύναμη. Ας την αξιοποιήσουμε! 

Σσαμπάτ Σσαλόμ!

Χάνα 

 

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.