Printed from Chabad.gr
ב"ה

Η Ιστορία του Άριε

Μια άδικη κριτική

To read it in English, click here

train-3882635 crop.jpg 

Μια φορά, ένας ξακουστός ραβίνος είχε πάει σε μια πόλη και όλοι οι κάτοικοι πήγαν να τον καλωσορίσου. Μετά, κάθισαν να φάνε, και ζήτησαν από τον ραβίνο να πεί λίγα λόγια από την Τορά. Αφού τελείωσε τον λόγο του, οι μαθητές του, που είχαν ταξιδέψει μαζί του, βγήκαν αμέσως από το δωμάτιο για να κάνουν επανάληψη τα λόγια που είχε πει, ενώ οι άνθρωποι της πόλης προτίμησαν να συνεχίσουν το γεύμα τους.

Ο οικοδεσπότης, βλέποντάς τους να βγαίνουν έξω προσβλήθηκε, και ρώτησε τον ραβίνο: «Γιατί οι μαθητές σας μας άφησαν έτσι και έτρεξαν να επαναλάβουν τα λόγια σας, αφού όλοι μας σκοπεύουμε να τα ξανασκεφτούμε και να το επαναλάβουμε στο σπίτι;». Ο ραβίνος προς στιγμή δεν απάντησε. Μετά από λίγο, ακούσανε το τρένο να έρχεται. Ο ταχυδρόμος της πόλης, που βρισκόταν επίσης στο γεύμα, πήγε να πάρει τα γράμματα από το τρένο, για να τα μοιράσει. Ρώτησε ο ραβίνος τον οικοδεσπότη: «Γιατί δεν σας προσβάλει που ο ταχυδρόμος έφυγε έτσι από το γεύμα σας; Αφού όλοι μας ακούσαμε το τρένο; Σίγουρα επειδή ξέρετε πως είναι η δουλειά του, και για αυτό δεν σας ενοχλεί. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και με του μαθητές μου. Είναι η δουλειά τους να μελετούν, και αυτό είναι που τους ενδιαφέρει, για αυτό πήγαν αμέσως να επαναλάβουν αυτά που δίδαξα».

Στην ζωή μας, δεν πρέπει να κρίνουμε τους άλλους μόνο από τις πράξεις τους. Πρέπει να αναρωτιόμαστε και το γιατί κάποιος έκανε κάτι. Έτσι δεν προσβληθούμε, και δεν θα πράξουμε λανθασμένα ή άδικα.

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Άριε από την Γιεσσιβά

Τι έμαθα από τον επιπλοποιό

To read it in English, click here

tool-1314070 small.jpg 

Μια φορά, ο Ραβίνος Μπάαλ Σσεμ Τοβ καθόταν και έκανε μάθημα στους μαθητές του. Ξαφνικά, ακούστηκαν χτυπήματα στην πόρτα. Ήταν ένας κατασκευαστής επίπλων, και ρωτούσε αν είχαν κάτι για επισκευή. Του απάντησαν αρνητικά, αλλά εκείνος επέμενε να ξανακοιτάξουν, μήπως τυχόν υπάρχει κάτι, γιατί σίγουρα κάτι θα υπήρχε για επισκευή.

Μετά που έφυγε ο επιπλοποιός, ο ραβίνος είπε στους μαθητές του:«Από αυτόν τον άνθρωπο, μπορούμε όλοι να μάθουμε κάτι πολύ σημαντικό. Στην υπηρεσία του Θ-ού, ακόμα κι αν είμαστε σίγουροι πως όλα είναι ολοκληρωμένα και σωστά, πρέπει να ξανακοιτάξουμε, γιατί σίγουρα υπάρχει κάτι που μπορούμε να φτιάξουμε, να βελτιώσουμε».

Από την άλλη μεριά όμως, αυτό δεν σημαίνει πως η δουλειά μας είναι άσκοπη, αφού δεν είναι τέλεια. Ο Θ-ός θέλει από εμάς να κάνουμε ότι μπορούμε, και δεν ζητάει από μας να είμαστε τέλειοι, αλλά να προσπαθούμε συνέχεια.

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Άριε από την Γιεσσιβά

«Θα σε σκίσω σαν ψάρι!»

To read it in English, click here

argument-3894006_960_720-crop.jpg

Η ιστορία αυτή έγινε πριν περισσότερο από 250 χρόνια, στα χρόνια του Ραβίνου Ισραέλ Μπάαλ Σσεμ Τοβ. Το χωριό όπου έμενε λεγόταν (και λέγεται ακόμα) Μέζιμπουζ. Μια μέρα, έγινε καβγάς ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, και όπως σε πολλούς καβγάδες, αντί να ηρεμίσουν και να ξεχαστεί, ο καβγάς γινόταν κάθε μέρα χειρότερος. Έφτασαν σε σημείο να μαλώσουν και μέσα στην συναγωγή. Σε μια προσευχή, πριν αρχίσει, ο ένας φώναξε στον άλλον: «Θα σε σκίσω σαν ψάρι»!

Ο Μπάαλ Σσεμ Τοβ ήταν εκεί, και ακούγοντας αυτήν την φράση, σοβάρεψε πάρα πολύ. Είπε στους μαθητές του να κάνουν κύκλο, βάζοντας ο ένας τα χέρια του στους ώμους των διπλανών του και να κλείσουν τα μάτια. Ύστερα, έκλεισε τον κύκλο, βάζοντας τα χέρια του στους ώμους των δύο μαθητών που ήταν κοντά του. Ξαφνικά, οι μαθητές άρχισαν να φωνάζουν από τρόμο. Έβλεπαν τον άνθρωπο που φώναξε πριν, να σκίζει πραγματικά τον άλλον σαν να ήταν ψάρι!!! Τότε, ο Μπάαλ Σσεμ Τοβ κατέβασε τα χέρια του και εκείνο το τρομερό όραμα, σταμάτησε. 

Ο Μπάαλ Σσεμ Τοβ εξήγησε πως η κάθε πράξη, λέξη και ακόμα, σκέψη ενός ατόμου επιφέρει ένα αποτέλεσμα, μια επίδραση. Κάποιες φόρες, το αποτέλεσμα είναι ορατό και απτό. Άλλες φορές, χρειάζεται πιο ευαισθητοποιημένο και πνευματικό μάτι για να δει κάποιος τις επιδράσεις.

Οι λέξεις μας, καλές και κακές, οι ευλογίες όπως και οι απειλές μας έχουν μεγάλη δύναμη. Ας τις χρησιμοποιούμε προσεκτικά!   

Το σκουλήκι μέσα στο ουίσκι

To read it in English, click here

whisky-3450670-crop.jpg 

Σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης, ο ομιλητής ήθελε να δείξει τη βλάβη που προκαλεί το αλκοόλ στο σώμα. Πήρε ένα ποτήρι ουίσκι και έβαλε μέσα ένα σκουλήκι, το οποίο έλιωσε εξαιτίας του αλκοόλ. Μετά ρώτησε τους παρευρισκόμενους τι έμαθαν από αυτό το πείραμα. Στην αρχή, επικράτησε σιωπή στην
αίθουσα. Κανένας δεν ήθελε να πει πως σημαίνει ότι η χρήση του αλκοόλ είναι καταστροφική. Ένας όμως σήκωσε το χέρι και είπε: «αυτό μας μαθαίνει πως, όποιος πίνει ουίσκι δεν θα έχει σκουλήκια στην κοιλιά του».

Ας μην κάνουμε το λάθος που έκανε αυτός ο άνθρωπος. Δεν πρέπει να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ασήμαντα πράγματα. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια
κατάματα ακόμα και αν αυτό μας υποχρεώνει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας.

Προσποίηση

Preyer.jpg

 
Μια φορά, πήγαν κάποιοι άνθρωποι στον Ραβίνο Σσνέορ Ζάλμαν από το Λιάντι, τον ιδρυτή της Χαμπάντ, με μια ερώτηση: «Εσύ συνέχεια λες στους διδασκόμενους σου, να προσεύχονται πολλή ώρα ενώ παράλληλα σκέφτονται πόσο Μεγάλος είναι ο Θ-ός και όλα όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει. Μα τους βλέπουμε να προσποιούνται σαν να το σκέφτονται, άρα δεν έχει νόημα να το λες συνέχεια, αφού κανείς δεν το κάνει».

Απάντησε σ’αυτούς ο Ραβίνος: «Αφού λέτε πως προσποιούνται, είμαστε σε καλό δρόμο. Επειδή, όταν κάποιος προσποιείται κάτι συνέχεια, στο τέλος κάτι θα μπει και μέσα του και θα τον αλλάξει».

Ας μην πει κάποιος λοιπόν, πως αφού δεν το κάνει στ’αλήθεια, δεν έχει νόημα να το κάνει. 

Γιατί, η παραπάνω ιστορία μας διδάσκει πως ό,τι κάνουμε, ανεξάρτητα ποιός είναι ο λόγος, επιδράει μέσα μας και μας αλλάζει.

Μια πολύ κάλη κρυψώνα

To read it in English, click here

 portrait-317041-crop.jpg

Πριν πολλά χρόνια, τα σπίτια και τα περισσότερα έπιπλα ήταν από ξύλο. Αυτό  σήμαινε, πως άμα  ξεκινούσε μια φωτιά, επεκτείνονταν πολύ γρήγορα. Μια μέρα, σε ένα χωριό, κάποιος ξέχασε πάνω στο τραπέζι ένα αναμμένο κερί. Κάποια στιγμή, το κερί έπεσε και ξεκίνησε μια φωτιά. Σύντομα, όλο το σπίτι και τα γειτονικά σπίτια έπιασαν φωτιά.

Οι άνθρωποι το αντιλήφθηκαν και έτρεξαν να σβήσουν την πυρκαγιά, αφήνοντας τις άλλες τους ασχολίες. Δόξα τον Θ-ό, έσβησαν την φωτιά, πριν καεί ολόκληρο το χωριό.

Ένας γείτονας που ήταν σπίτι του όταν άρχισε η πυρκαγιά, βλέποντας τον τοίχο του να πιάνει φωτιά, έτρεξε να σωθεί. Ενώ έτρεχε, είδε ένα ασφαλές μέρος και ήθελε να μπει μέσα. Μα ήταν μεγαλόσωμος και το μέρος εκείνο μικρό. Θέλοντας όμως να σωθεί, στριμώχτηκε εδώ κι εκεί και μπήκε μέσα. Αφού έσβησε η πυρκαγιά, προσπάθησε να βγει. Μα δεν τα κατάφερε. Φώναξε άμα κάποιος μπορεί να τον βοηθήσει και ευτυχώς για αυτόν, πέρασε ένας συγχωριανός του και τον βοήθησε να βγει. Μετά τον ρώτησε: «Πως μπήκες εκεί;» Του απάντησε: «Επειδή ήθελα πραγματικά να σωθώ, τα κατάφερα».

Αυτό μας διδάσκει πως με την θέληση, ακόμη και μόνο αυτή, μπορούμε να νικήσουμε όλα μας τα εμπόδια.

Το λαχείο του ζητιάνου

To read it in English, click here

games-1363219-crop1.jpg 

Σε μια μικρή πόλη ήταν ένας ζητιάνος που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, αγοράζοντας ένα λαχείο. Τελικά κέρδισε ένα πολύ μεγάλο ποσό. Όταν ένας φίλος του τον ρώτησε τι σκόπευε να κάνει με όλα αυτά τα χρήματα που κέρδισε εκείνος του απάντησε: "Θα χτίσω μια μεγάλη συναγωγή, στην οποία θα είμαι ο μόνος που θα έχει το δικαίωμα να ζητιανεύει".

Αυτή είναι μια ιστορία που την έχω ακούσει να την διηγείται ο πατέρας μου, Ραβίνος Μέντελ Χέντελ, για περιπτώσεις που ήθελε να τονίσει πως εμείς βάζουμε περιορισμούς στους ίδιους μας τους εαυτούς!

Ο Θ-ός μας δίνει όλες τις ικανότητες και τις δυνατότητες ώστε να μπορούμε να καταφέρουμε όλα όσα μας ζητάει. Αλλά πολλές φορές περιοριζόμαστε στον δικό μας τρόπο σκέψης και δεν αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να κοιτάξει τα πράγματα και από μια άλλη οπτική γωνία.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Απλά ρωτάω για ένα φίλο!

 To read it in English, click here

Ήταν κάποτε ένας εβραίος που είχε κάνει μια αμαρτία και ήθελε να κάνει Τεσσουβά (να μετανιώσει και να ζητήσει συγγνώμη). Για αυτό ήθελε να ρωτήσει τον ραβίνο του, πώς πρέπει να το κάνει. Αλλά ντρεπόταν να πάει να του πει την αμαρτία του. Έτσι όταν πήγε του είπε πως ήθελε να ρωτήσει εκ μέρους φίλου του που ντρεπόταν να  πάει. Ο ραβίνος κατάλαβε την κατάσταση και του απάντησε: "Μα είναι πάρα πολύ απλό και εύκολο! Ας έρθει εδώ ο ίδιος και ας πει πως ρωτάει για έναν φίλο του".

Πολλές φορές μας είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτά που κάνουμε. Προτιμάμε να τα ξεχνάμε και να μην επιτρέπουμε να μας τα θυμίζουν. Όμως ο σωστός και αληθινός τρόπος είναι να ομολογήσουμε την αμαρτία μας και να κατανοήσουμε το λάθος μας. Μέτα θα πρέπει να πάρουμε μια καλή απόφαση που θα μας βοηθήσει να μην το επαναλάβουμε στο μέλλον.

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε άνθρωποι και όχι άγγελοι και για αυτό δεν είμαστε τέλειοι. Η αμαρτία δεν πρέπει να μας στεναχωρεί τόσο που να εμποδίζει στην καθημερινότητα μας και την υπηρεσία μας προς τον Θ-ό.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Το καινούργιο παλιό σχολικό

To read in English, click here

school-bus-867299.jpg 

Μια φορά ο Ρέμπε, Ραβίνος Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον, περπατούσε στον δρόμο και είδε τον διευθυντή του εβραϊκού σχολείου να περιεργάζεται ένα λεωφορείο που ήταν για πούλημα. Όταν ρώτησε ο Ρέμπε γιατί το περιεργαζόταν, ο διευθυντής απάντησε πως θέλει να το αγοράσει γιατί στο σχολείο, δόξα τον Θ-ό, είναι πολλοί πια οι μαθητές και χρειάζονταν και άλλο σχολικό.

Όταν ο Ρέμπε τον ρώτησε "Γιατί δεν αγοράζετε ένα καλύτερο και καινούργιο; Αυτό το λεωφορείο είναι παλιό", εκείνος του απάντησε πως δεν έχει αρκετά χρήματα.

Αυτό που του απάντησε μετά ο Ρέμπε, νομίζω πως είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας: "Όλα είναι ανάλογα με τιw προσδοκίες σου. Επειδή νομίζεις ότι σου αρκεί ένα παλιό λεωφορείο, λες πως δεν σου φτάνουν τα χρήματα για κάτι περισσότερο. Αν όμως θεωρούσες απαραίτητο ένα καλό λεωφορείο για το καλό των μαθητών, θα έβρισκες και τα αναγκαία χρήματα".

Πρέπει δηλαδή να μην ικανοποιούμαστε με το λίγο, το μικρό, το παλιό, αλλά να βάζουμε ανώτερους στόχους και να προσπαθούμε να τους επιτύχουμε.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Ο ξάκουστος γιατρός της Αννοπόλ

To read it in English, click here

stethoscope-2359757-crop.jpg 

Μια φορά, ήταν ένας εβραίος άρρωστος και ζήτησε από τον ραβίνο του, να τον ευλογήσει για να θεραπευτεί. Ο ραβίνος τον έστειλε στο χωριό Αννοπόλ (Ανιπόλη στην Πολωνία) για να πάει στον γιατρό της εκεί πόλης, και εκείνος να τον θεραπεύσει. Πήγε λοιπόν στην Αννοπόλ, μα δεν βρήκε κανένα γιατρό.

Γύρισε πίσω στην πόλη του και είπε στον ραβίνο πως δεν υπήρχε γιατρός στην Αννοπόλ και τον ρώτησε σε ποιόν τον έστειλε; Ο ραβίνος τον ρώτησε:  "Όταν κάποιος αρρωσταίνει στην Αννοπόλ, τι κάνει;" Ο ασθενής του απάντησε πως αφού δεν έχουν γιατρό, το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να προσευχηθούν στον Θ-ό να τους θεραπεύσει. Ο ραβίνος του απάντησε: "Σε αυτόν το Γιατρό σε έστειλα και εγώ".

Ο Θ-ός θέλει από εμάς να κάνουμε πολλά πράγματα από μόνοι μας και όχι να τα βρίσκουμε έτοιμα. Αυτό μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε πως όλα και όχι μόνο η υγεία μας, προέρχονται από Εκείνον και να αρχίσουμε να βασιζόμαστε μόνο στον εαυτό μας. Πρέπει που και που να σταματάμε για λίγο και να θυμόμαστε πως όλα προέρχονται από Αυτόν και όχι από εμάς.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Τα γενέθλιά μου και η ατομική βόμβα

To read it in English, press here

presents-153926.png 

Άκουσα μια ιστορία και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας. Μια φορά, λίγο μετά την ανακάλυψη της ατομικής βόμβας, ένα παιδί σταμάτησε τον Ρέμπε, Ραβίνο Μενάχεμ Μέντελ Σσνέερσον, στον δρόμο και τον ρώτησε αν αυτή η ανακάλυψη είναι καλή, αφού την χρησιμοποίησαν για να σκοτώσουν τόσους πολλούς ανθρώπους. Του απάντησε ο Ρέμπε: «Έχεις μαχαίρι στην κουζίνα του σπιτιού σου, σωστά; Το μαχαίρι είναι καλό ή κακό; Είναι ανάλογα με τον σκοπό που θα τον χρησιμοποιήσεις. Για να κόψεις λαχανικά είναι καλό, ενώ για να σκοτώσεις ανθρώπους είναι κακό. Το ίδιο συμβαίνει και με την ατομική ένεργεια. Είναι ανάλογα με την επιλογή χρήσης της από τον άνθρωπο».

Σήμερα γιορτάζω τα γενέθλιά μου! Την μέρα της γέννησης μας, όπως και στο ξύπνημα μας κάθε μέρα, ο Θ-ός μας δίνει καινούργιες δυνάμεις. Ο καθένας από εμάς αποφασίζει αν θα τις αξιοποιήσει σωστά ή όχι. Τα γενέθλια μας είναι σαν το ξυπνητήρι. Μας υπενθυμίζουν την μέρα που ο Θ-ός μας έδωσε για πρώτη φορά όλες τις ικανότητές μας. Μας κάνει να αναρωτηθούμε, εάν τις χρησιμοποιούμε με θετικό τρόπο . Η απάντηση είναι στα χέρια μας. Απλά πρέπει να αποφασίσουμε σωστά και να συμπεριφερθούμε ανάλογα με την απόφασή μας.

Σσαμπάτ Σσαλόμ,

Άριε από την Γιεσσιβά

Τι να ζητήσεις την ημέρα του γάμου σου

To read it in English, press here

marry-me-1044416-crop.jpg 

Σε μια πόλη έχουν το έθιμο, πριν τον γάμο, το ζευγάρι να πηγαίνει στον ραβίνο να τους ευλογήσει. Κάθε φόρα μετά την ευλογία ο ραβίνος εξηγεί στο ζευγάρι, πως η μέρα του γάμου είναι πολύ σημαντική και οι προσευχές τους αυτήν την συγκεκριμένη μέρα εισακούγονται.

Μια φορά, ο ραβίνος ρώτησε μια νύφη για τι θα προσευχηθεί. Εκείνη του απάντησε πως μέχρι τώρα στην ζωή της όλα ήταν εύκολα και θα ήθελε να ζητήσει από τον Θ-ό να συνεχίσει όλα να της είναι εύκολα. Της απάντησε τότε ο ραβίνος: "Στην ζωή τίποτα δεν έρχεται εύκολα και δεν είναι σωστό να σπαταλήσεις αυτήν την ιερή μέρα [του γάμου] ζητώντας κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Πρέπει να ζητήσεις από τον Θ-ό να σου δώσει την δύναμη να μπορείς να ξεπεράσεις όλα τα εμπόδια στην ζωή σου και να καταφέρεις να έχεις ένα σπίτι βασισμένο στις αρχές της Τορά και τις εντολές του Θ-ού".

Η επίγνωση του τι συμβαίνει στην ζωή μας, πάντα βοηθά. Μπορεί να μην είμαστε στην ημέρα του γάμου μας αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η ζωή δεν είναι εύκολη και χρειαζόμαστε δυνάμεις να μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε.

Όποιος έχει εύκολη ζωή δεν ζει στα αλήθεια. Γιατί στην αληθινή ζωή πάντα θα έχουμε κάτι που μας εμποδίζει και πρέπει να το ξεπεράσουμε.

Είθε ο Θ-ός να δώσει σε όλους μας την δύναμη να ζούμε σωστά  και αληθινά, μέχρι την λύτρωση με τον ερχομό του Μεσσία τώρα.

Σσαμπάτ Σσαλόμ

Άριε από την Γεσσιβά

Το τεμπέλικο πουλί

To read it in English, press here.

jay-548381-crop.jpg 

Μια φόρα, σε ένα πολύ ψηλό βουνό ήταν ένα πουλί που διψούσε. Προσευχήθηκε στον Θ-ό να το βοηθήσει και Εκείνος του έστειλε έναν άνεμο που το μετέφερε δίπλα σε ένα ποτάμι. Μα το πουλί ήταν πολύ τεμπέλικο και δεν του ήταν αρκετό και γι’αυτό ξανά-προσευχήθηκε. Ο Θ-ός το λυπήθηκε και ξαναέστειλε άνεμο που έσπρωξε το κεφάλι του πουλιού προς τα κάτω μέχρι που το στόμα του ήταν μέσα στο νερό. Αλλά δεν του αρκούσε ούτε αυτό και ξανά-προσευχήθηκε επειδή διψούσε. Του απάντησε τότε ο Θ-ός: "Εγώ σε έφερα μέχρι το νερό. Τώρα εσύ πρέπει να ανοίξεις το στόμα και να πιεις. Κανένας δεν θα το κάνει αυτό για εσένα".

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν άλλοι για εμάς. Αλλά δεν μπορούμε να τους εμπιστευτούμε για όλα ή να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Πρέπει κάτι να κάνουμε και εμείς οι ίδιοι.

Για παράδειγμα την Κυριακή 2/12/18 μετά το σούρουπο, αρχίζει η γιορτή του Χανουκά. Μπορεί η Χαμπάντ να διανέμει κεράκια για να ανάψουμε την Χανουκιγιά. Αλλά το να το πράξουμε ώστε να φωτίσουμε το σπίτι και την καρδιά μας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας.

Αλλά ακόμα και στον εορτασμό μπορεί να υπάρξει λίγη επιπλέον βοήθεια!!! Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί μια νύχτα του Χανουκά, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 στις 19.30, να ανάψουμε όλοι μαζί τα κεράκια, να τραγουδήσουμε και να γευτούμε παραδοσιακές λιχουδιές του Χανουκά.

Σσαμπάτ Σσαλόμ και Χανουκά Σαμέαχ,

Άριε από την Γεσσιβά

Looking for older posts? See the sidebar for the Archive.